Weblog Klaverhof Week 40 09-10-2005

 

Inmiddels zijn de daken van de dakkapellen ook bijna klaar. Er moet alleen nog een randbalk op. Die liggen al klaar maar het water loopt nu al slecht van de dekzeilen af, dus dat doen we wel als de zinkwerker klaar staat om de daken van een zinken laagje te voorzien.

Verder zijn alle kleine kozijnen in de betreffende kamers neergelegd. Terry is die nu aan de kopse kanten aan het schilderen, opdat we volgend weekeind met het plaatsen van de kozijnen kunnen beginnen. Linde heeft het mooie weer van dit weekeind gebruikt om het voegwerk van het trasraam ter hand te nemen. We zijn daarmee op 2/3...

Er komt maar niets van om wat op te schrijven, maar goed het huis vordert wel. Deze week zijn we verder gegaan met het opbouwen van de dakkapellen. De laatste vier houtskelet-elementen hebben we geplaatst op dezelfde manier als die van de badkamer. Om voldoende hoogte te krijgen een balk van 3.30 rechtop met een lijmtang om hem vast te houden. Een paar blokken op de voorgevel van de dakkapel en dan een stuk logbalk dat over is daarop ook weer met een lijmtang om wat minder risico te lopen dat het geheel om dondert.

 

Om te takelen hebben we de blokken van de grootschoot van de boot opgesnord. Met een oud bergsporttouw wat slinges en karabines en een doosje schoefogen kom je een heel eind. Nu maar hijsen totdat het ding hoog genoeg hangt om naar buiten te duwen, Dan weer rustig op zijn plats laten zakken en een paar spijkers er in. Klaar is Kees. Ook Terry kan de was doen voor wie dat nog niet wist... In een uur of twee hebben we alle vier elementen op zijn plaats. De hoek past perfect. Slecht een van de zes driehoekstukken stond aan de bovenzijde een paar milimeter open. Met een flinke lijmtang erop is dat ook gauw opgelost. Nu regent het weer wat minder in al is het dak nog open. Met een dekzeil is dat nog wel een tijdje te redden.

De donkere hoek wordt onze doucheruimte. Die wordt nog een stuk lichter als het dakraam erin is gemaakt

 

Omdat we nog niets van de schadeexpert van Opslatan gehoord hadden, die maar eens gebeld. Hij had de zaak doorgegeven met de mededeling dat ze op kantoor maar iets moesten verzinnen als tegemoetkoming. Op mijn voorstel dat we nog 31 Opstalan dakplaten nodig hebben voor de dakkapellen, die we graag tegen inkoopsprijs van de detailhandel willen hebben, biedt hij aan die dan maar gratis te leveren. Worden volgende week thuisbezorgd... Wij zijn benieuwd. Scheelt toch weer EUR 740.00 en dat is mooi meegenomen.

Hoe kom je door de Klaverhof Jungle.

De kinderen vinden dat ze hard moeten werken, maar er is ook nog wel eens wat anders leuks te doen. Al wordt je soms wel nat en dan is Ter niet blij als de vijfde was van de dag zich aandient.

Verder zijn ze erg druk met de Warhammer spullen. Er worden diverse legers geverfd en allerlei hulpstukken gemaakt.

 

Op de driehoekstukken wordt met een spievormige lat de afloop van het dak geregeld. Ze lopen een graad af naar binnen, zodat daar de waterafvoer via de verholen goten langs de zijkant van de dakkapel kan plaatsvinden. Geen lelijke regenpijpen aan de voorkant van de dakkapellen dus.

Op de spievormige latten komen weer dakbalken en een dakvloer van underlaymentplaat. De buitenisolatie van 10 cm komt daar weer op met tenslotte een zinken dakbedekking. Hopelijk overleeft die ons en hebben we geen gezeur met lekkages. De randbalk en mastiekschroot hebben Selwyn en ik uit balkmateriaal van 170 * 71 gezaagd. Die komen nog op de dakvloer. Die blijven nog een tijdje liggen totdat we zeker weten dat de zinkwerker aan de slag gaat, want nu loopt het water al niet echt fijn van de zeilen af en als de latten nog 7 cm hoger komen te liggen helemaal niet meer. Bovendien wordt het dan een echte bak en als die vol water staat en gaat lekken is het pas echt waterballet binnen. Wel wat extra verjongde balkjes aan de voorkant aangebracht om de zaak wat te verfraaien.

Linde heeft dit weekeind van het mooie week gebruik gemaakt om het voegwerk ter hand te nemen. Het spette met de regen enorm. Dus eerst een hogedrukspuit aangeschaft bij de Makro en alle vuil uit de voegen gespoten. Daarna aan het werk met wat een donkergrijze voeg had moeten zijn. Grijs is het wel, maar donker niet echt. Eerst oefenen op de tussenmuur en daarna voor het eggie met de rest aan de slag. Aan het eind van het weekeind zijn we op 2/3 . Dus dat moet volgende week af kunnen komen als het weer het toelaat. Dan kan ook het zand rondom het huis aangevuld worden.


Volgende week denken we toe te zijn aan het plaatsen van kozijnen. Daarvoor moeten ze wel aan de kopse kant geschilderd zijn. Ter is daar mee doende. We hebben eerst alle "kleine" ramen op de begane grond in de ruimte gezet waar ze moeten komen en daarna ook die van de verdieping. Weer een leuke hijsklus voor de bergsportuitrusting en wat inventiviteit. Als je niet hoger kan, doet een bergreddingskatrolletje met een prusik op het tweede halende part wonderen. Het is een stuk lichter. Al gaat het langzaam, Je kan een zwaar kozijn met glas erin gemakkelijk alleen boven krijgen. Jammer dat je ze eerst met zijn drieen uit de container moet halen...


Het was zo mooi weer op maandag dat de meiden oma hebben opgehaald om als landeigenaar de vorderingen van het huis te komen inspecteren. En daar heeft ze echt belangstelling voor. Zodra ze uit het klooster weg is lijkt ze wel meer aanspreekbaar te zijn. In de rolstoel rondgereden en alles laten zien en daarna gezellig een kopje thee met cake gegeten in het zonnetje.