Weblog Klaverhof week 6 12-02-2006

In week 6 is de temperatuur zover gestegen dat Essent de aansluiting van het gas kan maken en de elektra kan omleggen van de oude naar de nieuwe meterkast. Deze keer heb ik het erop gewaagd om het bestaande buizennet niet met grond te bedekken en het is inderdaad niet bevroren. Nu hoef ik dus niet meer te graven. De heren zijn genegen om de geul voor de leidingen zo te leggen dat ik daar later de afvoer in kwijt kan zodat die aansluit op het bestaande systeem. De graafmachine hoeft de geul dus niet dicht te gooien en kan na het graafwerk direct naar een ander klusje. Dat komt dus goed uit. Van schipperen in de meterkast met de plaatsing van de gas en elaktriciteitsmeter is geen sprake, dus de groepenkast kan niet omlaag. Die zal dus zonder deurtje door het leven moeten gaan. Bij het opgraven van de elektra-kabel blijkt die geheel verrot te zijn. De stalen buitenmantel is volledig verroest en de grondwerker zit er meteen doorheen bij het graven. Dat spettert lekker... Hij wil er vervolgens niets meer aan doen. De elektricien is niet zo bang en graaft voorzichtig verder. De loden binnenmantel is wel nog goed intact, maar niet bestand tegen een spade.

De linker foto maakte ik toevallig net toen de elektricien met zijn hand langs de leiding streek. Hij schrok zich een ongeluk van de flits. Of ik voortaan ook even kon waarschuwen...

Nadat er een stuk is blootgelegd, wordt eerst de inspecteur van Essent gebelt. De komt kijken en er moeten verderop in het leidingtrace twee proefgleuven gemaakt worden. Een bij de poort en een bij hoefslag halverwege. Op beide plaatsen is de leiding wel OK, dus voorlopig kan het wel. Ik word in de komende maanden nog benaderd met een voorstel voor vervanging. Dat wordt normaal door Essen betaald, maar men weet dat ik ook graag een zwaardere aansluiting wil, dus het voorstel zal er wel op neer komen dat ik mee mag betalen. De huidig kabel is 4 * 10 mm² en die bestaat niet meer. Dan gaat er een 4 * 16 mm² in en dan kan er ook meer stroom geleverd worden.
De verbinding wordt gemaakt zonder dat de spanning eraf gaat (zie rechter foto boven). Toch wel spannend, maar door ader voor ader te werken en op de momenten dat een fase blootligt met rubber handschoenen te werken is het toch wel goed te doen. Inmiddels zijn de nieuwe meters al opgehangen en de verbinding is zo klaar. Na ingieten van de las met een soort epoxy is de elektra klaar. Ook het gas is zo gepiept. De aansluiting gaat met speciale moffen en de leiding die al aangelegd is toen Frank gas kreeg wordt gewoon doorgeknipt en overgezet. We kijken niet op een beetje gas. Alleen effen niet roken. Als de heren weg zijn om een uur of vier kan ik aan de slag om het bestaande systeem weer aan de praat te krijgen. Eerst even met de lange haspel stroom geleend bij Frank, zodat ik wat zien. De vijfaderige grondkabel gaat gemakkelijk samen met de aarddraad door de mantelbuis van de telefoon naar binnen. Daar eerst de aarde aangelegd en vervolgens de in gebruik zijnde kabels van de oude groepenkast afgekoppeld en door de muur naar binnengetrokken. Dat zijn er maar twee. Een voor de gewone stroomvoorziening en een voor de boiler. De oude krachtstroom groepenkast van de werkplaats had ik daar al verwijderd en opgepoetst. Die doet het nog goed en wordt aan de binnenkant van het koelhuis gehangen op de plaats waar buiten de oude meterkast zit. Hij hangt wel wat hoog, maar dan kan ik de bestaande kabels aankoppelen zonder ze te moeten verlengen. De grondkabel gaat door het gat in de muur bij de kabel die het Vogelnest bedient en wordt aangesloten op de groepenkast. Om acht uur werkt alles weer en kan de kabel van Frank weer worden opgerold.

Gedurende de rest van de week hebben we elke dag een of twee groepen aangesloten op de groepenkast. Flink wat draden trekken. Soms moet Ter wel helpen, want alleen met trekken krijg je een flink aantal draden niet door een buis. Het maximum wat de trekken is 6 draden in een 5/8 buis en dat gaat maar net. Na het weekein is er op de gehele benedenverdieping overal licht en werken de stopcontacten. 9 groepen zijn nu helemaal af.

Er bleek bij de Baderie toevallig net een bad in de aanbieding te zijn wat we moeten hebben. Groter kan er qua ruimte echt niet in. Dat dus maar meteen aangeschaft en opgehaald. Op de foto is ook te zien dat frame van het tussenwandje van de badkamer en de gang nu klaar is. Ook aan de andere kant is dat het geval.