Weblog Klaverhof week 13 03-04-2005

 

Stand per week 13: geitenstal geheel weg

Paasmaandag zat natuurlijk aan het vorige weekeind vast en hebben we de rest van de geitenstal afgebroken. Vijf aanhangwagens met muurbrokken zijn naar Frank getransporteerd om op de wei een afscheiding te vormen tussen delen van verschillende functie.

En natuurlijk stonden er nog veel stenen op elkaar. Dat schijnt een vreemde aantrekkingskracht op kinderen te hebben. Het leuke is ook wel dat je gauw resultaat ziet van je werk.

Het betonnen stalraampje demonteren en de aanhechtingen met het huis moesten nog wel met beleid, maar verder is het vooral zaak zelf niet al te erg beschadigd te raken. Bij elke slag nadenken wat je doet. En ze waren flink moe van het nadenken. Grootste pret was de linker zijmuur geheel om te halen. Reporters allen klaar???

Er staken wat ankerstaven boven uit, maar die gingen direct krom als er aan getrokken werd. Dan maar hard duwen.

Wie goed kijkt ziet een staalkabel over de steunbeer in het midden lopen. De zware koevoet achter de muur door de lus van de kabel halen en dan met de trekker even trekken hielp ook wel aardig mee...

Door op de grond liggend puin breekt de muur direct geheel aan mooie brokjes.

En dan nog wat aanhangertjes puinruimen en je hebt weer een redelijk opgeruimde stal(vloer).

Het weekeind hebben Linde en Terry hard aan het Vogelnest gewerkt. De balken beneden zijn geplamuurd en in de grondverf gezet. Boven kon er al afgelakt worden.

De geitenstal is verder opgeruimd. Nog een paar aanhangers met muurresten zijn naar de wei-tuin van Frank getransporteerd, waar de eerste stapelconstructies al vorm hebben gekregen. Vooral op zaterdag is daar een heel team aan het werk geweest om er een echte design-tuin van de maken. Verder stond nog een experiment voor het slopen van beton op de rol. Vrijdagmiddag een zware - elektrische - sloophamer bij Borent opgehaald. De persluchtapparaten waren volgens zeggen meer voor wegenbouwers, die heel grootschalig aan het werk moeten. De betonpuist op de vloer gaf maar weinig mee en het duurde wel vijf uur voordat dat een beetje redelijk in een stapel gruis was veranderd. Enigszins grotere stukken losmaken zat er echt niet in. En vooral de baksteen die er in verwerkt zat hielp niet mee. Die is eigenlijk de zacht, waardoor het beton niet fijn wil scheuren. De volgende keer maar eens een luchthamer huren, of anders de betonvloer laten verwijderen. De dikke betonplaat van de melkbocht daarentegen ging heel voorspoedig. In ongeveer een uur was die gesloopt. Hier wilde er af en toe wel een aardig stuk afvallen, maar door de overdaad aan staal erin, moest er toch nog aardig gebikt worden. Overigens bleek dit met de sloophamer ook de gaan en zeker zo snel. Elke keer als de elektrische sloophamer er doorheen zakte moest je hem wel opvangen en met 24 kg is dat niet echt prettig voor je rug. 's-Nachts bedacht ik dat er onder de verhoging ook nog een stuk massief beton zat, dus daar zaterdag morgen maar gauw mee verder gegaan, want voor 12:30 moet de hamer weer ingeleverd worden. Toen Sven kwam helpen met verwijderen van het gruis ging het een stuk vlotter. Daarna de draagmuurtjes met de hamer bewerkt en het baksteenpuin voor Frank gescheiden van het betonpuin voor de AVR container. Nu het klaar is ca. 1.5 kuub betonafval over en ca. 10 aanhangwagens met ruim een kuub naar Frank gebracht.

Het was overigens drie dagen prachtig weer! Soms wel een beetje warm, dus voornamelijk in T-shirt gewerkt. De sleedoorn in de groenwal staat er prachtig bij. Ook de paddenpoel is weer heel aantrekkelijk voor Kwebbeltje en zijn twee wilde vriendjes. Die zijn nu zo verliefd dat ze vergeten op te vliegen als je langs loopt.

's-Nachts was het trouwens best wel eng rond de paddenpoel. Jonathan is maandag jarig en had 13 vriendjes en vriendinnetjes op bezoek. Zij hadden een spannende speurtocht uit te voeren en kwamen daarbij drie heksen tegen; in de compostkamer, boven op de open plek op de heuvel en in het huisje in het reeënbosje naast de paddenpoel. Daar moesten opdrachten uitgevoerd worden. Het is zelfs met zaklamp toch wel erg donker en eng. Ik moest nog even meelopen met een ploegje dat niet verder durfde. Heerlijk als je een zus als Gaia hebt die zoiets met haar vriendinnen organiseert.

Op zaterdag zijn we nog eens wezen kijken bij de Evenaar het nieuwe tuincentrum op de hoek. Erg de moeite waard, alleen meer meubelen en Indische spulletjes dan planten. En zondag was er nog tijd om oma en Erik Paul op de thee te ontvangen en de eik die straks net in het huis zou komen te staan weg te halen. Het is wel jammer na 30 jaar geleden tegen de verdrukking in met een bochel om een dakje gegroeid te zijn. Maar we hebben de herplantplicht van de gemeente serieus genomen en hebben ca. 200 kinderen van deze eik gekweekt. Die moeten eigenlijk ook dit jaar nog uitgeplant worden... Om de Forsytsia heel te houden moeten we de grotere takken daarboven opzijtrekken. Maar als je jarig bent, dan krijg je ook wel wat telefoontjes, dus dan wordt het lijntrekken, want met de zaagmachine aan is het slecht telefoneren.

Zondag is tenslotte het Vogelnest van binnen in de beits gezet. Boven moet nu alleen nog gewit en we kunnen beginnen met verhuizen. Beneden moet nog afgelakt worden. Het ziet er naar uit dat nog een weekeind nodig is om ook dat af te krijgen.