Weblog Klaverhof week 30 31-07-2005

 

Na twee dagen stapelen zijn de eerste zes lagen af. Het is heel leuk hoe de huis nu snel vorm krijgt en je kunt zien hoe groot de ruimtes werkelijk zijn.

Maandag de rest van de isolatie aangebracht en verder met metselen t/m de eerste laag schoon metselwerk. Daarna moet eerst de DPC folie aan de systeemvloer gelijmd en dat gaat in de regen al heel beroerd. De Shell Tixofalt die we er voor gekregen hebben hecht volgens de tubes zelfs onder water. Lijmt ook op natte ondergronden staat er vet op. Niet dus. Als we later klagen bij Bouwcenter, zegt een andere klant ook die ervaring te hebben. Iets beters is echter niet voorhanden, dus dan maar met de haarföhn het beton droog maken voor gebruik. Vooral waar er gaten in gemaakt moeten worden voor de ventilatiekanalen, blijft het voor geen meter zitten. Wachten op droog weer is niet echt een optie.

Dinsdag de lijmklus afgemaakt en de eerste gelijmde en weer losgelaten delen opnieuw gelijmd. Nu blijft het wel goed zitten. Daarna met Frank begonnen met de rest van de lagen schoonmetselwerk. Als het te donker is om verder te gaan, stoppen we met nog anderhalve laag te gaan. Wel alvast de voegen uitkrabben en dat is geen overbodige luxe, want die zijn al best hard geworden. Daar ben ik met kunstlicht tot kwart over twaalf mee bezig.

Woensdag
Het metselwerk nu geheel afgemaakt. Verder allerlei klusjes gedaan. Aan het einde van de dag de bijgemetselde voegen uitkrabben en dan is het toch weer 10 uur voor we klaar zijn. Snel een bakje koffie en dat als een speer naar het station om de trein naar Ronny te pakken. Ik kom tot Amerfoort en wordt door Ronny en Ter daar opgepikt. Thuis nog even de foto's van de baby bekeken en dan over enen naar bed.

Donderdag
Eerst eens lekker uitgeslapen en daarna naar Cindy om de nieuw geborene Bjørn te bekijken. Wat een lekker mannetje. Hij is heel klein (twee weken te vroeg geboren) en slaapt zich een ongeluk. Verder ook het nieuwe huis van Cindy en Erik bekeken. Dat ziet er ook heel fraai uit. Ik ben benieuwd wanneer wij zo ver zijn. Om een uur gaat de kraamvrouw rusten (Ter kan als kraamhulp moeilijk zelf te lang op bezoek blijven hangen) en wij naar de Klaverhof. De eerste loglaag voor de tweede keer met Rostex behandeld, zodat ze ruim een dag kunnen drogen voordat we ze neerleggen. Na een vernieuwde blik op de tekeningen besloten om de spouwisolate aan de bovenkant maar later aan te brengen om die niet te beschadigen bij het stapelen.

Vrijdag
Laatste voorbereidingen voor het stapelen. Stelpalen weggehaald. Op twee binnenhoeken is de schoonmetselwerksteen vervuild doordat er specie tussen de paal en de muur gedrongen is. Bij het wegkappen daarvan komen er weer enkele stenen los die we weer terug moeten metselen. De grond aangevuld voor zover beschikbaar en dat is maar een korte kant van het huis. In verband met de aanhoudende regen toch de houtskelet wanden maar met zeil afgedekt, want de underlayment plaat zal ook wel niet al te waterbestendig zijn. Het overige hout is ook wat nat van onder, maar dat laten we maar zitten totdat er binnen plaats is als de logs weg zijn. Dat zal hopelijk al binnen enkele dagen zijn.

De levering van alle metaalwaren uitgezocht. 35 kg spijkers en ca. 15000 schroeven. Hebben we dat allemaal nodig? Dan staat ons nog wat te wachten... Klaar gezet wat we voor het stapelen nodig hebben.

Vandaag is ook de vierde en laatste puincontainer afgevoerd. Hij wilde maar moeilijk op de wagen. Voorwielen van de grond en de spatborden van de achterwielen op de banden. Daar zit ruim meer dan 10 ton in was het commentaar van de chauffeur. Nu hebben we weer plaats om de logs uit het koelhuis naar buiten te dragen.

Zaterdag
Het is wat onwennig maar we komen snel in een ritme van wat er allemaal moet gebeuren. De eerst laag is het lastigste. Dan moet de verankering aan de vloer aangebracht worden en de onderlaag tussen de buitenste fundatiemuurtjes en het hout. Verder is er wat verwarring doordat ter plaatse van de voordeur en de tuindeuren een volle log doorloopt, zonder dat erop is aangegeven dat er een stuk weggezaagd moet worden. We denken voorlopig maar even dat dat nodig is voor de stabiliteit en vormvastheid van de constructie en dat ze geheel weggezaagd moeten worden als alles vastgezet is op de vloer.

We leggen twee logs verkeerd om en dat moet toch echt uit elkaar om later geen problemen te krijgen. De ene valt nog mee, want daar zijn we snel achter. Bij de tweede liggen er al een paar logs van de tweede laag op en die krijg je echt lastig uit elkaar. Het lukt echter wel zonder schade en vanaf dat moment gaat het foutloos. Marja helpt een goed deel van de dag ook mee en dat is vooral bij de lange logs heel handig, want die blijven toch wel erg zwaar, behalve als je ze goed kan pakken. In de middag begint het flink te regenen en verplaatsen we de montageplaats van buiten naar binnen. Inmiddels zijn de eerste logs weg en ontstaat er weer wat ruimte. Dan zijn we toch wel verwend met zo'n overdekte werkplek waar je balken tot 11.60 binnen kan behandelen. Het is soms wel even zoeken naar de juiste log, maar uiteindelijk lukt dat allemaal. We vinden zowaar ook de verdwenen log van de eerste laag die we vervangen hebben door een van de derde. Bij het monteren moet er flink met de voorhamer op de logs geslagen worden om ze in elkaar te krijgen. Enerzijds is er wat ruimte, maar er is op twee plekken in de verbinding ook ca. één mm teveel aan hout. Dat perst in elkaar bij het monteren en het zit dus goed.

's Avonds na het eten nog verder de logs voor laag 5 geprepareerd.

Zondag
Het regent weer pijpestelen en gaan we daarom eerst binnen verder met prepareren van de logs van laag 5 en 6. Als het na de middag opdroogt moeten we eerst de vier lagen precies uitrichten op de buitenmuren. Dat blijkt eigenlijk nog steeds prima in orde. Hier en daar een centimetertje te veel, maar nergens te weinig. Wel zijn er twee wanden die in het midden niet in lijn staan. De ene blijkt te liggen aan zaagafwijkingen en de ander drukken we met de trekker het laatste stukje op zijn plaats en zetten dan de hele buitenwand vast aan de systeemvloer met de stalen strips die aan de onderste logs gespijkerd zijn. Daarna nog alle binnenwanden in de juiste richting zetten en op de juiste hoogte brengen. Voor het laatste gebruiken we de spieën van het maken van het teak dek van de boot. Heb ik die niet voor niets 15 jaar bewaard... Ca. 110 gaten boren in het beton en de spijkerpluggen aanbrengen kost ook de nodige tijd. Tijdens de thee wordt er flink wat afgediscussieerd over de plaats van de stalen pijpen die in plaats van sommige doken moeten komen om de stabiliteit van bepaalde wanddelen te verbeteren. Een stel zit in het wanddeel langs het koelhuis dat we later weer weg willen halen. Dat is erg slecht voor de kettingzaag, dus die komen in het hoekstukje van het huis dat straks maar een matig stabiele constructie zal vormen. Door een ervan komt ook nog de draadstang te lopen die het logpakket (mede) samenhoudt.

Dan is het tijd voor de eerste doken in te slaan. Die komen in de eerste vier loglagen. Dit zijn rechthoekige houten deuvels die in ronde gaten geslagen worden die in de logs geboord zijn. Het eerste stukje gaat nog wel gemakkelijk, maar het laatste stuk gaat het best wel zwaar. Met een vuistje gaat het eigenlijk maar matig. Met de voorhamer van vijf kg wel redelijk, maar na afloop hebben we allemaal lamme handen van het vasthouden van de hamers. Het is dan tegen vijf uur en nu kunnen we verder met het stapelen van de vijfde en zesde loglaag. Bij de eerste logs blijkt het hout door de regen bijna een mm gezwollen te zijn, zodat er enige schade ontstaat bij het inslaan van de vijfde laag. Niet dat het niet met een beitel weg te werken is, maar blijkbaar is het toch beter om de logs af te dekken als het regent. Staat niet in de instructie, maar dekzeilen staan wel bij de benodigdheden voor het stapelen. Na het eten de rest en dan weer de volgende doken aanbrengen tot 21:30. Vroeg klaar vandaag.