Weblog Klaverhof week 21 25-5-2008

Beide weiden moeten gemaaid om daar toch ook wat mee te doen. De Beukenhof komt blijkbaar niet meer. Eerst de lage wei gemaaid omdat die iets kleiner is. We hebben de maaimachine eigenlijk voor de paden gekocht en die maait daarom maar een meter breed. Voor de paden prima, maar om een hectare wei te maaien moet je toch wel heel wat rondjes rijden. Daarom maar in een hogere versnelling als dat ik gewend ben, maar eigenlijk gaat dat ook best goed. Het gras wordt er nog steeds naar achteren uitgeworpen, dus blijkbaar kan hij het nog best aan.

Maandag de hoge wei gemaaid en die is nog groter. Ik maai van buiten naar binnen en dat is eigenlijk verkeerd voor het wild dat eventueel in het gras verstopt is. Als ik op twee derde ben zie ik ineens naast de trekker wat in het gras scharrelen. Konijntjes. Meteen bovenop de rem en achterom de maaimachine gelopen om ze niet in de richting van de nog draaiende maaimachine te jagen, want die staat niet zo maar stil. Het is nog lastig om ze uit het gras te jagen. Zodra ze op het al gemaaide deel komen, schrikken ze van de ruimte en schieten ze meteen terug het hoge gras in. Uiteindelijk weet ik vijf mini-konijntjes de wei af te jagen. God weet hoeveel er gemaaid zijn... Soms valt het niet mee om boer te spelen. Het is al bijna donker als ik klaar ben, maar het lukt toch net op een avond. Dinsdag na de Japanse les de van-dikte bank van Frank met de palletheffer naar Wendy en Marcel gebracht voor het schaven van de eiken vloerbalken. Die hebben daar keurig de partytent voor opgezet zodat hij droog kan staan. De krachtstroomaansluiting blijkt niet overeen te komen en er moet eerst een verloopkabel gemaakt worden. We spreken de volgende dag af om de kabel in orde te maken en ze op weg te helpen met het schaven.

Als ik thuis kom zijn ze er nog niet en Ter is nog niet klaar met het eten. Ik kan daarom eerst de schudder uit het hoge gras te voorschijn halen. Die is al anderhalf jaar niet meer gebruikt, dus ik ben benieuwd hoe het er mee staat. Het ziet er echter niet slecht uit. Als ik de aandrijfas ophaal die in de oude werkplaats in een hoekje tegen de muur staat, vliegt er een vogeltje lang mijn hoofd weg. In de kunststof beschermkap is een keurig vogelnest gebouwd. Drie kleine gele snaveltjes steken de lucht in.

Wat nu? Ik zei al, boer spelen valt niet mee. Hooi laten verpieteren of het nest verstoren? Ter erbij gehaald. We zoeken een dikke balk die ongeveer even lang is als de aandrijfas. Ik til het nestje voorzichtig op, Ter haalt de aandrijfas weg en zet de balk terug in de hoek. Nest erop en bidden maar dat moeder terug wil komen.

Na het eten eerst naar Wendy en Marcel om de schaafklus in gang te zetten. Marcel heeft een handige hoogteverstelling geknutseld aan hun steigertje. Aan de andere kant de rolsteun van Frank en met wat experimenteren is het best werkbaar. 1-2 mm er af en de balken zien er prachtig uit. Soms nog hier en daar een stuk om te schuren, maar dat is heel wat minder werk dan helemaal schuren. Daarna nog beide weiden geschud. Dat gaat binnen het uur. De schudder is ook 3.5 m breed en dat scheelt een stuk!

Donderdagavond afdelingsuitje van TNO. In Helmond hebben Aad en Allissa een etablissement gevonden waar oudhollandse spelen gedaan kunnen worden. Meerdere drankjes en een hapje erbij maken het een genoeglijke avond. Ik ben uiteraard weer te fanatiek en mag met de meeste punten een kruik Helmondse kruidenbitter mee naar huis nemen. De laatste trein is dan al vertrokken, maar Ter en ik worden door Yvonne op weg naar huis bij de Esso gedropt.

Vrijdag de John de Regt, de loonwerker gebeld of hij het hooi kan persen in ouderwetse, kleine pakjes van 25 kg. De grote pakken kan ik misschien nog net met de palletheffer verplaatsen, maar zeker niet stapelen, dus dat is geen optie. Maar dat kan hij nog en ik krijg verder nog goed advies over de klus. Er staat voor het drogen 10 dagen, eventueel 7 bij heel mooi weer. En de voorziene bui van zondag? Er schijnt een volkswijsheid te zijn dat goed hooi een bui nodig heeft. En inderdaad ook na het weekeind is het gras wel oppervlakkig droog, maar onderop en van binnen is het toch nog best groen. Ik ben vrijdag nog het grootste deel van de dag voor TNO aan het werk. Ter daarentegen maakt haar klus van het opschonen van het terras helemaal af. Daar heeft ze elke dag een stuk van gedaan. Nu rondom het huis het spinrag weghalen en de muren schoonmaken.

We gaan zaterdag eerst bij Sven nog een klusje doen. Die heeft aan de achterkant van het huis nieuw zink op de dakgoot gemaakt met een vriendje uit de dienst, maar de loodslab was grotendeels uit de gevel gekomen en die moest nog geplaatst. Bij de zware regenbuien vorige week liep het water in een potlooddikke straal zijn huiskamer binnen! Dat bleek wel voornamelijk door een ontbrekende afwateringspijp van de tussengoot te zijn. Dat water liep nu tegen de gevel en verdween gedeeltelijk achter het zink. We halen een strook lood, snijden die in de lengte in tweeën en zetten hem vast in de uitgekrabde voeg. Nu alleen nog voegen. Daarna naar de verjaardag van Anita in Hellevoetsluis. Het is gezellig iedereen weer te zien en we zijn pas laat weer terug, nadat we Selwyn bij het Nieuwe Luxor hebben opgehaald.

Zondag lekker uitslapen. Selwyn naar de trein gebracht en op de terugweg even bij de manege gestopt. Die moet afgebroken gaan worden en ik wil nog wel eens kijken hoe het er nu uitziet. Ik loop door de stallen en veel is nog bekend. Hier heb ik ruim 40 jaar geleden in mijn eindexamenjaar dag in dag uit aan gewerkt, voor zover ik niet op school moest zijn. De boxen met de duizenden spijltjes, de waterinstallatie, de drinkbakken en de ruiven zijn er allemaal nog. De hooizolder is veranderd in een tuigkamer en heel veel zaken zijn wel erg op zijn retour. Verrassing: Jet Lambrechts staat les te geven, net als 40 jaar geleden. We kletsen even bij en ik hoor dat de plannen voor de nieuwe manege wel steeds verder komen, maar nog niet helemaal rond zijn. Van haar hoor ik ook dat er bijna niet meer aan ouderwetse hooipakken te komen is, maar dat de paarden ook best ingepakt hooi lusten. Zolang er geen lucht bijkomt, gaat het goed. Ze heeft nog een pak liggen waar dat wel het geval is geweest en dat ruikt wel heel erg naar de alcohol! Vast niet goed voor een paard. Ze waarschuwt nog voor St. Jacobskruiskruid in de wei. Het schijnt zelfs voor mensen slecht te zijn en met handschoenen uitgetrokken te moeten worden. Paarden herkennen het wel op de wei, maar niet in gevoerd hooi en gaan er echt dood aan. Het schijnt te accumuleren in de lever. Ter is blij dat ze het vorig jaar allemaal heeft uitgetrokken. Het stond ook niet op de weiden die jaarlijks door de Beukenhof werden gemaaid.

Het is de aanleiding om de rest van de middag een lijst te maken met planten van de Klaverhof. Ik zet ze in een database tabel en schrijf een programmaatje om daar een gegenereerde pagina voor de site te maken met gegenereerde links naar Wikipedia informatie pagina's, Wikipedia fotopagina's en Flickr. Het ziet er nog niet geweldig interessant uit en er zullen ook best wel wat linkjes niet werken, maar dat kan later altijd nog. Hebben we weer wat bij te houden.