Weblog Klaverhof week 2 11-1-2009

Deze week al vanaf maandag gewerkt omdat er nieuwjaarsbijeenkomst is in ons lab. Woensdag eerst Ter op weg geholpen naar Hellevoet. Door de koude start de auto vaak niet met de contactsleutel. Door wat onder de motorkap kort te sluiten met een oude schroevendraaier is hij dan toch steeds weer aan de praat te helpen, maar daarvoor moet je wel met zijn tweeën zijn... Verder ook maar thuis blijven werken. Het is echt winterweer. Ter heeft een heleboel foto's gemaakt van een winterse Klaverhof. Aan kerstkaarten geen gebrek volgend jaar.

Het pad naar de weg
voorkant met linden
achterkant
De uilkachel leeft nog, maar is wel erg roestig. Het is de vraag wanneer we weer een kachel hebben om dit op te stoken...
De schapen op het pad naar de paddenpoel.
Sporen van een ree? In de bevroren paddenpoel is het nu slecht drinken.

Vrijdag om 2:15 op om met Ter naar Schiphol te gaan. Trein vertrekt om 3:15. Wel vroeg hoor. We vragen ons af of de achteringang wel open is. Niet dus. Gelukkig zijn we wat eerder van huis gegaan. Gauw omrijden en Ter alvast bij het station afgezet. Daarna een parkeerplek vinden. Alles betaald vanaf 9:00 en het is de vraag of ik dat red. Als ik mijn chipper in de automaat stop komt de trein al binnen rijden. Dat wordt dus niets. Snel naar station gereden, illegaal geparkeerd en naar het perron om Ter dan maar hier uit te zwaaien. Ze staat al in de deuropening te wachten. Blijkbaar was de trein vroeg, want hij blijft nog wel een paar minuten staan. Daarna hoop ik dat het station niet achter me is afgesloten, want ik heb de beveiliging niet gezegd dat ik alleen ging uitzwaaien... Valt gelukkig mee, want de trein naar Eindhoven moet nog binnen komen. Dan maar weer naar bed. 's-Morgens nog een beetje gewerkt en daarna boodschappen. Daarn met Frank naar Jow, want die heeft net gebeld dat nu ook de CV er mee gestopt is. Dat is geen doen bij deze temperaturen. Ik kan echter niet veel ontdekken. Volgens de indicator lampjes zou eigenlijk de druk te laag moeten zijn. Die is inderdaad lager dan het aangegeven minimum. Er zit een vulaansluiting, maar waar haal ik water vandaan op zolder. Als ik ga kijken of de radiator in de schuur niet dichtgevroren is, blijkt daar ook een vulopening te zitten met manometer. Die staat meer dan een bar hoger en dat ik ook wel logisch aangezien de CV op de vierde verdieping staat. Hier kan hij gevuld worden vanuit de kraan bij het putje, maar geen vulslang. Frank heeft inmiddels de kachels in de huiskamer omgewisseld en met wat soldeerwerk is die aan te sluiten op het gas. Hij brand bij de eerste poging. Hebben de dames toch weer één warme kamer. Joy zou blijer zijn met een werkende CV... Ik spreek af met een vulslang terug te komen als ik het groentepakket op de Beukenhof ga halen. Dat gaat perfect en de CV werkt meteen weer. We draaien de radiatoren op de benedenverdieping een klein slagje open, zodat ze niet dichtvriezen.

De schaapjes hebben met de besneeuwde wei een slechte tijd. Ik laat ze maar in hun eigen wei, want anders eten ze allen de bomen maar op. Wel hooi bijvoeren en in de morgen oud brood en 's-avonds brokken. Het lijkt wel dat Njord steeds feller wordt in het baas spelen over Kari. En dat is nu net een beetje zielig omdat die twee ogen dicht heeft en kennelijk nauwelijks wat ziet. Hij ziet de aanvallen van Njord ook niet aankomen.

Zaterdag moest er toch echt geschaatst worden. Ik zet de auto bij de jachthaven langs de haven. Op de plas achter de jachthaven is het eivol, maar op open water is blijkbaar toch een beetje eng. Er zijn best wat mensen, maar het is in feite toch rustig. Ik heb mijn "nieuwe" noren van de Kringloopwinkel uit het koelhuis gehaald en die zijn toch wel erg roestig. Bij Gaia op het slijpbankje eerst maar een half uur aan het slijpen geweest. De onderkant is nu best redelijk, maar de zijkanten zijn nog wel wat roestig. Door de putcorrosie is er wel sprake van een flinke weerstand, maar dat is misschien wel juist fijn, want dan blijf je beter staan... Het schaatsen is niet echt veel anders dan met mijn oude houten noren. In ieder geval is dat zo lang geleden dat ik het verschil niet merk. Wat verder van Leur wordt het erg rustig en zijn er maar enkele schaatsers op pad. Bij de Mark vind ik het wel mooi geweest, want die lag vorige week toen we bij het naturisten terrein naar de bomen gingen kijken nog aardig open. Een dame gaat alleen het water op en dat vinden de toeschouwers maar een riskante onderneming. Na een minuut of tien komt ze toch ook weer terug. De terugweg gaat al wat moeilijker en het laatste stuk is het echte glijden er wel af. Een tweede rondje zit er echt niet in. Blijkbaar is 20 km wel genoeg na 10 jaar zonder schaatsen.

Zondag: Gaia gebeld of ze mee gaat schaatsen, maar die staat net onder de douche. Als ik even later ga kijken wordt ze net door Frank naar het station gebracht om in Rotterdam te gaan schaatsen op de Kralingse plas. Dan maar weer alleen naar de Leurse haven. Als ik naar huis loop gaat mijn wekker af. 14:00 wandeling in het Liesbos met een natuurgids van het IVN. Dat eerst dan maar. Toch weer van alles geleerd. Spechtennesten gezien en de reigerkolonie. Het verschil tussen een haagbeuk en een gewone beuk geleerd. Verder diverse bomen: moseik, moerascipres met luchtwortels. Er is een redelijke belangstelling, de zes gidsen hebben ieder 8 klantjes. Best koude voeten gekregen. Daarna naar de jachthaven gereden voor een tweede rondje schaatsen. Omdat er blijkbaar nog meer mensen zijn geweest nu ook een stukje de Mark op geweest tot het einde van de Markerplaat. Daar ligt het nog open door de vogels. Bij de boerderij op de hoek is op het steigertje koffie en warme chocolade te krijgen. Er zijn nu ook veel meer mensen op het ijs dan gisteren. Selwyn belt me als ik op de terugweg ben. Zij hebben een huisje vlak aan het Markermeer en daar is hij nu ook aan het schaatsen. Hij is vandaag overdag vrij, want hij zit in de nachtploeg in Carré. Overal om je heen ijs tot aan de horizon. Leuk dat hij dit ook mooi vindt.

Deze week het hoogste gasverbruik in de Klaverhof-historie. Ruim 9 m³ per dag. Het was dan ook echt koud. Toch valt het me een beetje tegen, want ik heb woensdag de stooklijn van de CV een eind naar beneden gedraaid. Het leek me niet de moeite waard om het ketelwater zo warm te stoken. Voor de vloer is het niet nodig, want daar regelen we de temperatuur toch terug naar ongeveer 30° en de radiatoren boven hebben zo'n overcapaciteit, dat het zelfs bij deze temperaturen in een kwartier warm is. Dus het voetpunt van de stooklijn van 65° bij -10 buiten teruggezet naar 50°. Dat zou toch in een lager verlies moeten resulteren. We zien het wel als ik van de week de stooktabellen van Eneco ontvang... Er is dinsdagavond nog plaats bij Joseph... Ze nemen de telefoon niet op, maandag nog maar eens bellen.

's-Avonds nog de kettingzaag nagekeken voor Frank. Binnen proef laten draaien. Het stinkt wel een beetje in huis. Koen is tot het eten op bezoek bij Leander.