Weblog Klaverhof week 11 20-03-2005

 

Stand van de sloop eind week 11.

Stand per week 11: Melkbocht en dak geitenstal gesloopt

Dinsdag nog even met Jan Duijnhoven van Finnhouse contact gehad. Afgelopen weekeind zat ik nog eens naar de binnengedragen logs te kijken en het stikt echt van de gaten. En er zijn ook een aantal buizen geleverd. Het zal toch niet zo zijn dat die zijn om de logs gemakkelijk te dragen? Dat blijkt dus niet het geval te zijn en de buizen moeten wel echt recht blijven. Ze zijn bedoeld om de logwanden zonder "oortjes" aan het einde meer stabiliteit te geven. Zo'n wand zit bijvoorbeeld tussen de woonkamer en de keuken. Door aan het einde een aantal buizen in de gaten mee te stapelen krijgt de wand wat meer stabiliteit. En dan is het wel handig als de buizen nog recht zijn... De gaten worden blijkbaar gebruikt om de logs met pennen aan elkaar te verbinden. Als we de bouwinstructie eerder hadden gekregen zou dat wel minder van deze vragen opleveren, maar wie leest er nu een manual van vele kantjes?

Vrijdag gewone tijd op (06:15) en vroeg naar Etten. Al om 8:30 aan het werk. Linde is er nog niet, dus nog geen gipsplaten verwerken. Dan maar alvast wat slopen aan de geitenstal. Eerst de melkbocht verder afgebroken en daarna eerst koffie gedronken bij Frank, Marja en Fransje. Naar Etten om een bezwaarschrift voor de OZB taxatie in te leveren en nog eens bij Meeus naar de verzekering te vragen. Die had er al moeten zijn, maar dat blijkt toch niet het geval. Het zou toch wel sneu zijn als een paar kwajongens een mooi vuurtje denken te stoken op de wei... Dus meteen een voorlopige dekking geregeld en de verzekering wordt nog op basis van een inspectie van de bouw afgesloten.

Vervolgens de houtwolcementplaten van het dak van de geitenstal losgemaakt en 2/3 erafgehaald.

Geitenstal met dak en ruiven. Ruiven en dak weg.

Als Linde er is eerst met het gipsplaatwerk verder in het Vogelnest. Tussen de bedrijven door schuurt Linde ook nog de benedenverdieping. We brengen nog een paar pakketten asbest naar de gemeentewerf. Eerst kan dat niet, maar de man die ons pas heeft geholpen is wat coulanter en we kunnen het in de asbest container droppen waar het geitenstaldak nog bovenop ligt. Het is blijkbaar niet druk met de asbestaanvoer. 's-Avonds nog drie plaatjes gips en de nok aftimmering te gaan.

Zaterdag een beetje uitgeslapen en de bovenverdieping van het Vogelnest helemaal afgemaakt. Ook nog wat betimmering van de geitenstal verwijderd. Linde heeft het schuurwerk beneden helemaal afgemaakt, zodat de geleende Festo set weer terug kan naar de eigenaar. Nu nog schilderen en dan kan de verhuizing van het huis naar het Vogelnest plaatvinden.

Zondag komt Sven met zijn vrienden Ruben, Ramon en Roy om te helpen het tweede deel van de logs binnen te dragen. Ook Jopie en Ben komen vanuit Deventer om te helpen. Hoewel ik op de helft dacht te zijn, blijkt dat toch niet helemaal het geval te zijn. Voordat de hulptroepen er waren nog met Linde en Ter een pakket met eindeloze aftimmerlatjes in de container gedragen en alvast de logpakketten van het plastic ontdaan.

Tweede dag logs binnendragen.

De langste met de hand dragen met de stalen pijpen.

Het dragen met de buizen gaat best goed, en de lange logs dragen we binnen ipv met het aanhangertje op afstand te rijden. Als de tweede stapel van vier logs op dezelfde hoogte is als de eerste zijn we ongeveer bij laag 4. De eerste drie lagen moeten er dus nog voor. Het past net. Twee hele lange logs X1 en X2 (staan niet op de tekening?) liggen bovenop. De helft van het koelhuis ligt nu vol met puzzle stukjes 10 hoog, 10 breed, 8.5 m lang, dus inderdaad aardig in de richting van 900 m logs. Alle logs van laag 1 liggen bovenaan om aan de onderkant met Rostex behandeld te worden.

Leuke puzzle. Alle stukjes zijn wel gemerkt, dus dat valt weer mee.

Omdat niet iedereen met de logs bezig kan zijn, is ook het sloophout van de melkbocht opgeruimd. Dat betekent verdelen in brandhout en half verrot af te voeren hout. Ook zijn de dakpannen van het dak van het bokkenhok gehaald en het glas eruit gehaald. Het arme bijgebouwtje heeft zichzelf al bijna gesloopt. De aanhechting aan de geitenstal was twee jaar geleden al ingestort en wordt door twee extra palen nog enigszins in de lucht gehouden en het raampje achter de eik heeft het deze winter echt opgegeven.

Het bokkenhok staat echt op instorten.

Naast werken is er ook nog tijd voor een paar keer thee of koffie op het terras. Het is ouderwets Klaverhof weer. Lekker zonnig en warm.

Theetijd.