Weblog Klaverhof week 19 15-05-2005

Vrijdag naar Eindhoven voor TNO. Dat kon er mooi even bij. Ik moet er om 10 uur zijn en sta al gauw in de file tussen Tilburg en Eindhoven. Eerste weg rechts is dan mijn gebruikelijke manier en dan maar zien hoe je naar het oosten komt. Helaas is de parallelweg naar Oirschot ook in onderhoud en dan blijk je in Brabant via zandwegen te moeten om verder te komen. Wel heel mooi om eens te touren. Uiteindelijk doe ik er anderhalf uur over... Toch iets verder dan Delft blijkbaar. Ik ben pas om vier uur 's middags terug en daarna gaan we naar mamma op bezoek, dus de bouw begint pas op zaterdag.

We halen eerst via het nu bekende systeem de dakpannen aan de andere kant weg. Met de linden in de weg gaat het verplaatsen van de glijgoot ietsie lastiger, maar het valt toch wel mee. In totaal 12 pallets met muldenpannen staan er nu op de wei. Diverse gordingen blijken aangetast door de boktor.

Ook al door koffie en theepauses wegens het mooie weer begin ik pas om 16:00 uur aan de dakconstructie. Panlatten, ribben, gordingen en nokbalk en tenslotte de twee spanten.

 

Het weghalen van de schoorsteenkap is nog lastig. Wat is dat ding zwaar en hoe hebben ze dat er ooit opgekregen over de dakpannen heen?

Om 20:00 is alles weg en staat tegen het huis aan te wachten op verdere verwerking.

 

Dat doen we zondag de hele dag. Alles met boktor op een stapel om woensdag aan de taxateur voor de OZB te laten zien en de rest verdeeld in bruikbare balken en brandhout.

Vervolgens met Frank begonnen aan het verwijderen van de vloerplanken van de verdiepingvloer. Daar zit verbazend weinig boktor in, maar het is wel een heel werk. Een groot deel is er niet heel uit te krijgen. De spijkers zitten best wel vast en het hout is zo droog dat het gauw splintert. Dat wordt hard stoken om het allemaal op te krijgen. Per uur wordt de beganegrond steeds lichter zonder plafonds er in. Tussen de dubbele vloer boven de keuken heeft Frank destijds een hele laag kranten gelegd om de bestrijdingsmiddelen die in de originele vloer gedrongen waren een beetje af te schermen. Dat is goed gelukt want we hebben nooit veel geroken en als we de bovenvloer weghalen verga je van de stank. Dat moet dus, na lezing van wat kranten uit 1974 (waar ze toen allemaal niet mee bezig waren...) allemaal afgevoerd worden. De houtcontainer is nu wel echt vol en kan dus deze week opgehaald worden.

Zondag krijgen we ook nog hulp van Boudewijn en Margriet. Die halen de tussenmuur tussen de keuken en de huiskamer weg.

Het demonteren van het glas in loodraampje boven het fornuis lukt bijzonder goed. Daar gaan we nog wat mee doen. Verder worden bijna alle stenen afgevoerd van de keuken en de kopgevels naar de opslag achter de containers. Het wordt al een aardige stapel.