Weblog Klaverhof week 22 05-06-2005

 

Stand per week 22. Vanaf deze week een nieuw camera-standpunt, want het oude vanaf het hek zal de komende tijd niet bijster interessant zijn en ook nauwelijks veranderen..

Maandag morgen eerst de pool naar Delft gebracht en dan gauw naar Breda om de compressor in te leveren, want dan kost het twee dagen ipv een weektarief. Helaas wordt er toch een weektarief gerekend en dat wordt pas na flink mopperen gecrediteerd. Sloopmaterieel voor vrijdag opnieuw besteld en voor zaterdag een kleine graafmachine om de fundatiegleuven uit te graven. Vrijdag is het weer warm. Nu de extra meter weggehaald moet worden, kunnen we maar net zo goed de hele betonvloer verwijderen. Dan hebben we vrijheid in het kiezen van de hoogte van de nieuwe vloer en kunnen zo optimaliseren tussen de waterhuishouding rond het huis en de latere verdiepinghoogte in het koelhuis. Deze compressor begint nog eerder te toeteren dan die van vorige week, maar het werkt verder wel. Met tussenpozen aan de slag en niet te lang achter elkaar doorwerken, want actie is reactie en de hamer sloopt ook je lijf een beetje.

Onder de vloer komen enkele verrassingen tevoorschijn. Een koelkelder van drie vakken en een gemetseld afvoerputje. Frank en Marie-Jan waren destijds principieel tegen koelkasten omdat er freon in zit. Daarom hadden ze voor de aanrecht een groot luik met daaronder een gemetselde koelkelder. Alles half-steens en dus wel te slopen, maar wel een meter diep onder de grond. Ook de ondersteuning van de schoorsteen blijkt diep de grond in te gaan en een wapening van kippengaas te bevatten. We werken vrijdag en zaterdag morgen flink door, zodat ik de compressor zaterdag al terug kan brengen. Inmiddels heeft Linde het plan geopperd om ipv alleen de fundatiegleuven, het gehele huis uit te graven. Dat maakt het laseren van de hoogte van de bekisting voor de fundatie wel een stuk gemakkelijker. Dat is echter ca. 60 m³ grond en dat is niet echt handig met een sleuvengravertje van Borent. We besluiten daarom om De Regt daarvoor te vragen. De graafmachine kan dus afbesteld worden.

Verder naar het bouwcenter geweest om offertes aan te vragen voor de systeemvloer en stenen voor het trasraam.

Zaterdag middag zoek ik Frank in zijn tuin en wordt daar aangevallen door een vrouwtjes fazant. Dat is opvallend, want normaliter zijn ze best wel schuw. Even later zie ik een hele ris kleintjes in het formaat van een klein kuikentje (5 cm?) al piepend op de vlucht. Dan gaat ook moeders aan de haal en roept de kleintjes naar zich toe. Ik ga Gaia waarschuwen om te kijken. Eerst zien we ze niet, maar dan staat de moeder ineens op het toneel in de tuin. Als ik op de grastrap ga zitten voor het toneel komt ze een paar stappen dichterbij ipv weg te vluchten. Dapper beest. De kleintjes zitten in een van de ruwe perkjes in de tuin. Hooguit 10 m² groot en ze zijn pas te zien als ze bewegen. Als we samen aan een kant gaan staan, gaan alle kleintjes weer naar de moeder toe. We tellen er 8.

Zaterdag-avond BBQ op het terras bij Frank. Geheel verzorgd door Gaia en Paul. Selwyn gaat daarna met Gaia en diverse vriendinnen uit naar Breda. Het schijnt daar heel gezellig geweest te zijn, al blijken zondagmorgen de herinneringen wat beneveld te zijn. Zondag middag blijken er bij ons op de wei ook kleine fazanten te zitten. Die zijn al zeker zo groot als een merel en kunnen al redelijk vliegen. De moeder weet dat kennelijk ook en is dan ook duidelijk minder agressief dan die van gisteren.

Zondag besteden we aan het opruimen van de bouwplaats. De klimhortensia die tegen de geitenstal groeide is verplaatst naar de muur van het koelhuis.

Het terras is weer geheel geschoond van afvalhout.

Daarna wordt de uit te graven bouwput uitgezet. Dat valt nog niet mee, want na de eerste uitzet-poging verschillen de diagonalen 20 cm...

  

    

Dat is wat veel van het goede dus doen we het opnieuw, maar dan wat nauwkeuriger. Met drie cm nemen we genoegen.

Ter heeft nog een paar sfeerplaatjes gemaakt en die wil ik jullie ook niet onthouden.

  

De caravan staat op een mooie plek, maar het gras moet nog de eerste keer gemaaid worden en is dus erg hoog.

  

12 pallets met muldenpannen kwamen er van het dak en de ramen en deuren die we bewaren staan onder de overkapping.