Weblog Klaverhof week 26 03-07-2005

Aan het einde van de week is de bekisting vrijwel helemaal klaar.

Maandag een extra dag, omdat het laatste pakket hout uit Finland wordt gebracht. Daar zitten de schijnlogs voor de binnenbetimmering in. Er is nog geen plaats in het koelhuis en ook niet in de containers, dus het pakket moet maar op de wei blijven liggen. Dat kwam goed uit, want de chauffeur had helemaal geen zin om het pad op de rijden. Zeker een tip gehad van de vorige chauffeur die het hek van de buren raakte met de nodige schade. Nu is de oplegger doorgereden over de Schuilenburg het pad van Rommers op. De schofel van de loonwerker kon toen door de doorgang in de groenwal precies het pakket via de zijkant uit de oplegger halen. Het staat netjes op pallets voor de stapels zand die bij het uitgraven van de bouwput zijn vrijgekomen.

 

's Morgens begonnen met wat voorwerk voor als de fundatiestroken klaar zijn. Ik heb een paar jaar geleden de betonmolen van Gerrit gekregen, met de mededeling dat hij niet best liep en steeds op gang gebracht moest worden. Daar hadden we uiteraard allang naar moeten kijken, maar er was steeds iets anders dat belangrijker lijkt. Nu de molen maar eens nader bekeken. Op het typeplaatje van de motor staan twee schema's. De ene voor krachtstroom en de andere voor 220 V. En de aansluiting bij de motor blijkt voor krachtstroom te zijn. Volgens mij heeft Gerrit dat niet... en dan loopt hij uiteraard niet fijn. Er zat geen stekker aan, dus eerst maar eens flink gegraven in de dozen met oude elektraspullen. En daar kwam zowaar een wandcontactdoos met stekker uit. Wel niet de meest moderne, maar nog best werkbaar. De krachtstroom-aansluiting van de koelinstallatie is al jaren buiten gebruik, dus daar eerst maar eens de contactdoos aangezet in de meterkast. Vervolgens de stekker aan de betonmolen en zowaar, hij draait meteen perfect. En de goede kant op, gelukkie.

Vervolgens naar Bouwcenter om nadere info te halen over de offerte voor de systeemvloer. Daar blijkt van alles mee mis te zijn en er moet het nodige bij de fabriek nagevraagd worden. Ze zouden als ze gegevens nodig hadden eerst even bellen. Dat was niet gedaan, dus neem je aan dat alles duidelijk was. Niet dus. Bovendien maak ik uit de schamele info op dat het middendeel van de vloer 2 cm lager is dan de rest. Dus of eronder of erboven moet er 2 cm geschipperd worden. De belasting waarmee gerekend is, is blijkbaar nog te laag voor het eigengewicht van de vloer en de gevraagde isolatiewaarde blijkt niet 4 maar 2.5 te zijn. Zucht...

De tweede offerte is er eerst niet (we hebben de voor u voordeligste optie uit laten werken), en later komt die op eens toch tevoorschijn voor dezelfde prijs. Ook daar blijkt bij eerste beschouwing al weer wat mee mis te zijn, maar daar moet ik eerst maar eens nauwkeurig naar turen.

Bij drie bedrijven geen 4-aderig flexibel aansluitsnoer voor de betonmolen kunnen krijgen. Wel hebben ze allemaal stekkers, maar geen aansluitsnoer. Vreemde jongens.

 

De rest van de dag - met flink wat pauze in de schaduw - aan de bekisting gewerkt. Bijna op de helft gekomen.

Vrijdag daar aan verder. Af en toe is het wat schipperen met de planken. Die zijn niet allemaal even breed en dan blijft er aan de onderkant ruimte tussen het zand en de onderste plank. Ik ga er van uit dat het plastic het beton wel tegen zal houden als we een aarden walletje tegen de buitenkant van de bekisting aanleggen. Hier en daar is de maat niet 100%, maar altijd groter dan volgens de tekening, dus dat zou geen probleem moeten zijn.

Later op de middag wordt er materiaal gebracht voor de fundatie, zoals de betonstaalmatten en een bigbag met zand en bijbehorend cement.