Weblog Klaverhof week 28 17-07-2005

Maandag
Nelemans aan de lijn dat de stenen die we uitgezocht hadden niet op voorraad zijn bij de steenfabriek en pas over vier weken + nog wat bouwvak geleverd kunnen worden. Bestelling stopgezet en 's middags met Ter en Linde weer naar stenen gaan kijken. Uiteindelijk worden het toch de namaak handvorm steen die Linde eerst had uitgezocht. In daglicht blijken ze een stuk minder zwart te zijn. Bovendien blijken die ook nog meer dan de helft goedkoper te zijn en dat helpt ook. Verder met het metselen. Muur onder de voordeur, want daar moeten de leidingen voor de nutsbedrijven naar buiten. Ik heb het net schoongespoten en de man van Essent belt. Er zijn allerlei regels voor de leidingen en die staan in een folder, die hij wel wil opsturen of faxen. Ik kan echter de fax van Frank niet vinden, dus dan maar opsturen. Ik ga dus maar een ander muurtje metselen.

Dinsdag
De folder van Essent is binnen en behalve dat er allerhande regels zijn, is er ook een standaard grondplaat in de handel met de juiste doorgangen voor alle aansluitingen. Dus weer naar bouwcenter en daar hebben ze de grondplaat en de voorgebogen PVC mantelbuizen in de juiste diameter en kleur... Weer 150 Euro lichter, maar je bent wel ineens van het gezeur af.

Woensdag
Is de enige dag dat Frank kon helpen met metselen. Ik heb dan zelf ongeveer de helft af en in een uur of drie maken we de rest af. Alleen het wandje onder de voordeur met de doorgangen voor de mantelbuizen voor de nutsvoorzieningen moet dan nog. Later blijkt dat bij één stelpaal het draadje aan de verkeerde kant heeft gelopen. Maar de paal was maar 5 cm dik, dus dat laten we maar zitten. Er blijft nog voldoende ruimte over voor de isolatie en wat beluchting. Het gaat echt heel vlot en Selwyn en Leander hebben de handen vol om te opperen. Stenen aanvoeren, bakken specie draaien etc. Ze werken vandaag echt goed mee. Frank, heel erg bedankt, we hebben gezellig samen gewerkt.

Donderdag
Het laatste muurtje afgemaakt en erg zitten puzzelen hoe de leidingen moeten komen te lopen onder de vloer.
Als ik de stripper naar Borent terug ga brengen, valt het me ineens op dat de muur langs het koelhuis ook verkeerd gemetseld is. Helaas had ik daar toevallig een dikke stelpaal gebruikt, dus dat kan niet zo blijven. Anders is de spouw nog te smal voor de isolatieplaat en komen de vloerbalken wel erg op de rand te liggen. De baas van Borent had kassian met mij en wilde de stripper het weekeind wel gratis ter beschikking stellen om de gesloopte stenen voor de tweede keer van specie te ontdoen. Ik dacht eerst zonder slijpkosten, maar hij ook zonder huur...

Thuis gekomen uitgemeten tot waar het nog te harden is met de foute muur en de breedte van de spouw en dan de rest afgebroken. Dat gaat weer lekker gemakkelijk. Een tik met een vuistje en de steen is los. Half steens is toch eigenlijk maar een net aan constructie. Het is weer erg warm. Als het sloopwerk weer opgeruimd is en het muurtje weer is opgemetseld en Frank en de kinderen voor hun minivakantie zijn uitgezwaaid, begin ik om half vier pas met de echte voortgang: het afmaken van het laatste muurtje. Verder erg zitten puzzelen hoe de leidingen moeten komen te lopen onder de vloer. Het is heel warm en ik heb vanwege de muggen bijna geen oog dicht gedaan. 's Avonds zit ik er echt een beetje doorheen. Dit was de stand op donderdagavond...

Vrijdag
Een goed deel van de dag bezig geweest met boodschappen. Bouwcenter kan als we opschieten nog net mijn bigbag zand bezorgen. De chauffeur komt nog even vragen of ik wel thuis ben om 12 uur. Lijkt me wel, maar het uitzoeken van alle PVC waar van 110, 75 en 40 mm duurt een hele tijd en ik ben dan ook pas over 12 thuis. Als ik bij bouwcenter aan het shoppen ben wordt ik mobiel gebeld door bouwcenter of het goed is dat de vloer geleverd wordt vandaag en of er wel iemand is om te helpen lossen. Als ik thuis kom staat er een oplegger op het pad die van voor tot achteren vol staat met polystyreen blokken voor de vloer. 10 blokken hoog = 2.50 m. Het lossen gaat niet naar mijn zin. Er vallen diverse pakken. We moeten ze met de hand uit de oplegger dragen en dat is nog best zwaar. Dan met de vork op de trekker ergens op de wei neerzetten. De helft van de polystryreen pallets blijft heel en past ook op de vork. De rest is modderen met extra blokken, een vork op een klein randje buiten de draagbalkjes, tot met de hand over tassen op de vorken. De chauffeur en de man die met een luxe wagen mee is gekomen om de lossen hebben niet al te veel ideeën om het lossen beter te laten verlopen en doen ook nog niet al te veel aan de uitvoering van mijn ideeën. Als iemand in de oplegger elk pakket aan de bovenzijde beethoudt en stuurt gaat het nog het beste. Geen betonnen balken.

Dan komt uiteraard de chauffeur met de bigbag. Gelukkig biedt hij aan om eerst maar de gaan schaften en een half uur later terug te komen. Erg aardig. Hij is koud weg of er staat weer een oplegger voor de deur om de balken te lossen. Dat gaat met een Hulo verder vrij goed. Inmiddels heb ik de vrachtbrief van het piepschuim gechecked en blijken de Belgen beide posten met blokken op de offerte te hebben gestuurd, waarvan ik al gezegd had dat het wel of / of zou zijn, omdat het beide ongeveer het gehele oppervlakte van het huis was. Nu hebben ze de aantallen wat aangepast, maar toch zowel blokken voor een vloer met 60 cm hoh als die voor een vloer met 80 hoh te hebben gestuurd. Van de blokken die ik nodig heb ca 40% te veel en van de andere 10 teveel afgeteld, dus ik kan ongeveer 2.5 huis beleggen.

De houtskelet stukken zouden vandaag ook gebracht worden, maar die hebben we - gelukkig - niet gezien.

Ten slotte nog de laatste laag op het muurtje onder de voordeur gemetseld en de vergeten doorgang naar de linker kruipruimte gemaakt. Wat overtollige stenen met de haakse slijper gehalveerd en aan de andere kant een console voor de twee lateien gemetseld. Lateien erop en klaar is kees. Dat is weer een klus geklaard.

Als Linde komt gaan we nog even op de computer het geplande verloop van de leidingen onder de vloer bekijken. Er blijkt van alles nog niet te kloppen en we moeten nog de plaats van de WC en de meterkast aanpassen om alles op papier passend te krijgen. Dat duurt dus tot over 02:00 ...
Terry hoort 's avonds een geschreeuw en gaat buiten kijken. Als ze in de boom bij Berden schijnt, zit er een uil haar aan te kijken. Hij vliegt pas een tijdje later weg.

Zaterdag
Marja jarig. Die feliciteren we al vanuit ons bed in de caravan als we horen dat ze de kippen aan het voeren is. Ik tel nog eens precies wat de veranderingen in de leiding plannen voor gevolgen heeft voor de inkopen, en we moeten dus weer naar Bouwcenter om de tekorten aan te vullen. Dan als een speer naar de Borent om de steenstripper die ik gratis het wqeekeind mee kon krijgen om mijn pech met het verkeerde muurtje te verlichten. Ik huur tevens een betonboor met 110 mm en 75 mm boor om het leidingwerk te leggen. Ik zag het echt niet zitten om alles van te voren te bekijken en alle gaten bij het metselen vrij te houden. Met de boren kunnen we ook nette gaten in de piepschuimblokken maken. Daarna nog even naar de Gamma om een boor en dan nog even naar de Praxis om toch nog wat PVC te halen en S39 want dat heb ik vast ook nog nodig.

We beginnen pas tegen 2 uur met de vloer en hebben er in de kortste keren vijf balken in liggen. Dan begint het passen en meten met PVC. Ter plaatse worden de badkamer plannen nog aangepast en dat heeft nog wat kleine consequenties voor de leidingen. Ik kan me voorstellen dat een normale uitvoerder niet echt blij is als de klant op de bouw komt kijken om vervolgens zaken te willen wijzigen.