Weblog Klaverhof week 46 19-11-2006

Het is nu echt herfst en de groenwal heeft prachtige kleuren. Veel bomen hebben al geen blad meer.

Ook de paddenpoel is een mooi spiegeltje als het windstil is. Zaterdag schoot er nog een ree weg die aan het drinken was. Ze zitten er dus nog steeds.

Deze week begonnen met het afwerken van de binnendeuren. Aan de kant waar de deur heen draait komt er een lijst. Aan de andere kant ook, maar dan met drie dagstukjes om het dikteverschil tussen het deurkozijn en de wand op te vangen. Eerst de WC deur gedaan, zodat Ter het lakwerk daar in een keer compleet kan maken. Even puzzelen om de juiste materialen bij elkaar te zoeken. De eerste lijst lukt goed en ik besluit om de dagstukken met veren aan de lijst te zetten. Er zijn van de buitenkozijnen nog zoveel veren over dat ik aanneem dat dat de bedoeling is. Dat blijkt achteraf niet het geval te zijn, maar met de zaagmachine zijn de groeven voor de veren er prima in te zagen, zodat er een strak resultaat verkregen wordt. Daarna de deur van de kamer van Selwyn. Dat is weer een beetje anders omdat daar nog vijf cm zakkingsruimte tussen de bovendorpel en de logwand te overbruggen is. Er is eigenlijk maar weinig materiaal om de bovendorpel aan vast te maken. Ik besluit twee klampen aan de bovendorpel te lijmen. Het huis zal toch wel niet veel meer zakken en er is nog een macht aan ruimte. De lijst en het dagstuk worden met de veer verlijmd, zodat het geheel met twee schoeven in het dagstuk aan de klampen geschroefd kan worden. Ik ben er behoorlijk tevreden over...

Woensdag klimwedstrijd van het Nivon. Gelukkig deze keer niet laatste zoals de laatste keer, want dat was wel erg. Nu 5-de en weer de 6b uitgeklommen, dus daar ben ik al heel tevreden mee.

Donderdag wordt mooi weer voorspeld en ik laat me overhalen om een extra dag thuis te blijven om aan de goten te werken. Na uitslapen eerst nog eens flink passen en meten. Tekening een paar keer aanpassen en uiteindelijk heb ik een goed idee (vind ik). Dat is om voorlopig alleen de gootbodem te monteren en die als panlat te gebruiken voor een extra rij dakpannen. De steken dan flink naar onderen uit, zodat het regenwater niet meer over de plastic stroken afgevoerd hoeft te worden. Als dan de randbalk gemonteerd is, kan ik afspreken met de zinkwerker, want dan hoeft alleen het boeiboord maar vastgezet te worden en dat is een overzichtelijke klus, die in te planen valt. Dat eerst maar eens uitproberen. Voor de gootbodem een plaat multiplex in stroken gezaagd met de afkortmachine van Frank. Valt er weer wat te ruimen voor Ter, want dat produceert een berg zaagsel...

Het eerste stuk gemonteerd in de regen, want in de middag is van mooi weer geen sprake meer. Het gaat redelijk, alleen hangt de extra rij dakpannen wel erg in de lucht. Later bedacht dat er een panlat voorlopig boven de gootbodem gelegd kan worden. De extra rij pannen komt dan 5 cm hoger te liggen, maar het lijkt erop dat dat moet kunnen.

Tegen half vijf naar Selwyn gereden om nog wat in Den Haag te doen. Door de regen 350 km file, maar voor ons valt het mee. Als we door de Maastunnel rijden om de files te vermijden belt Selwyn. Of we ook even langs Ikea gordijnen kunnen halen voor Chanou. Dat moet dan maar... Wonder boven wonder staan we bij Ikea na een kwartier alweer buiten. Volgens mij een snelheidsrecord. Het is helaas van de oude uitgang naar de nieuwe parkeergarage een heel eind lopen, dus we zijn flink nat... Dan richting Den Haag zuid, Rijswijk in om via de Beatrixlaan naar de kids te gaan. Weer Selwyn aan de telefoon. Ze zijn een bed gaan kopen voor Chanou in Zoeterwoude en nu past het niet in de auto. Of we even kunnen komen helpen... Zucht. Kunnen ze toch ook moeilijk laten stikken, dus maar omgekeerd en aangesloten bij 7 km file richting Amsterdam. Hoe kom je er ook bij om een bed te gaan komen met een kabouterauto? We moeten er erg om lachten. Het valt nog mee met de files en de kids valt achteraf niets te verwijten. Ze hadden van te voren gebeld en ja, het past ook in een kleine auto... Bij ons ging de gewraakte doos er maar net diagonaal in. Al met al waren we in ruim drie uur al in Den Haag. We zouden er eten gaan halen, maar dat is er niet van gekomen. Vlug aan het werk om de kamer van Selwyn te ontdoen van alle zooi die daar voorlopig is opgeslagen. Ook nog al het grondverf-werk kunnen doen en daarna tegen 12 uur slaperig naar huis gereden. Gelukkig kunnen we een beetje uitslapen, want Jan Duijnhoven van Finnhouse komt de volgende morgen langs om enkele naar de foute deuren te kijken en nog wat details te bespreken van de montage van het driehoekige raam in onze slaapkamer en de balkondeur. De deur die eigenlijk fout is wordt niet anders geleverd volgens de deurenleverancier. Verbeterpuntje voor de toekomst dus, maar wij moeten er maar mee leven.

Maar we komen goed uit de montage van de kozijnen. Ook nog even de lekkage bij onze dakkapel besproken en het blijkt dat we eigenlijk de dampwerende folie niet goed gemontreerd hebben. Die had in de verholen goten moeten lopen ipv er achter. Nu kan lek en condenswater daar tussendoor vloeien. En de kier onder de zijkant van onze dakkapel is niet met purschuim afgedicht, dus kan het naar binnen lekken.

Als Jan weg gaat laat hij zich over de goten ontvallen dat de aannemers tegenwoordig de kantbalk weglaten en aan de bovenkant de gootbodem en aan de onderkant de rachels van de aftimmering precies langs een draad monteren en daar het boeiboord aan vast maken. Verschillen in de dakplaten hebben dan binnen de marge van 5 cm heen invloed meer. Bovendien kan het lekwater dat over de dakplaten loopt vrij afstromen. Mooi denk ik, dat kan ik ook. Hoef ik niet 30 m dakplaat strak af te zagen om de kantbalk aan te zetten.

Om half tien naar Delft en verder een prutdag van jewelste gehad. Zowel heen als terug vertraging met het OV en ook gezeur op het werk. Het mooie weer dat donderdag beloofd was is er nu ik moet werken. Ik wou dat ik een resetknop had om opnieuw te kunnen beginnen. Dat blijkt een nachtje uitslapen te zijn. Zaterdag een prima dag gehad. Mooi weer om buiten aan de goten te werken.


Eerst het plastic weggehaald en de twee uitstekende dakplaten afgekort. Dat gaat goed, maar ik ben toch blij dat het maar twee keer een meter is in plaats van 30 m! Dan de rest van de platen met de handzaag er afgezaagd.

Vandaag ook nog bezoek gehad van een stel dat in Baarle Nassou misschien ook een loghuis wil gaan bouwen. Altijd leuk om over het huis te vertellen en te laten zien. We hebben gezellig even koffie gedronken. Het is ook heerlijk warm binnen als de zon schijnt. Jullie zijn altijd welkom om nog eens lekker in de tuin te luieren en bij te praten.

Ze waren net weg en Pierre kwam Minkie brengen. Die logeert 14 dagen hier nu Linde en Merel in Mexico op vakantie zijn

Daarna de gootbodem er opgezet langs een metseldraad. Ik had uitgerekend dat we net voldoende pannen te veel hebben om het plan met de extra rij uit te kunnen voeren. Nadat we de achterkant gedaan hadden blijk ik me wel serieus verteld te hebben, want we komen er bijna 100 te kort... Misschien lukt het met oude pannen. Het is uiteindelijk maar tijdelijk.

Zondag naar Rotterdam voor de Veteranenkampioenschappen Sportklimmen. Het zal wel niet veel worden na een jaar zonder training, maar het is altijd een gezellige wedstrijd en het is leuk om de vaste deelnemers weer eens te zien. In de klimhal een verrassing. Er blijkt dit jaar een 60+ categorie bij bedacht te zijn. Nu ben ik met Piet de Greef nog over in de 50+ categorie. Het valt dus niet mee om geen podiumplaats te behalen... Ik word eerste en zou samen met de 60-plussers tweede geworden zijn. Dat valt dus 100% mee.