Weblog Klaverhof week 48 03-12-2006

Maandag vroeg uit de veren om de boeiborden een tweede laagje te geven. Kan best want het spul is in drie kwartier droog. Daarna eerst maar Bouwcenter gebeld om extra kantpannen te regelen. Dat lukt prima. Ze zijn bij de fabriek in voorraad en we kunnen ze woensdag middag ophalen.

Daarna verder met de randafwerking van het dak. Gisteren al gemerkt dat er vogeltjes onder de pannen hebben genesteld. Ter heeft het diverse keren gezegd in de loop van net jaar?? Kan ik me niet herinneren. Vervelender is het dat ze kennelijk te weinig ruimte naar hun zin hadden en de hebben een keurig gat in de Opstalan plaat gehakt. In het grote gat links op de foto hieronder zit een nest met 10 eitjes. Als ze nu maar steeds de juiste ingang wisten te vinden, maar dat blijkt ook voor een winterkoning erg moeilijk... 9 gaten hebben ze gehakt. Die moeten eerst allemaal met purschuim weer gevuld worden, anders blijft er lekwater in staan.

Ter heeft nu de WC helemaal af (vijf lagen) en is weer verder met de glasgeuren. Is wel meer werkt met de roeden, maar aan het einde van deze week kunnen ze erin.

Om te voorkomen dat er weer vogels in komen toch maar de kantpannen die al lagen weer opgenomen en de vogel-/muisschroten die bedoeld waren voor de onderste rij pannen boven de goot aan de zijkant gemonteerd. Als het bijna donker is, is de zijgevelrand aan de kant van het koelhuis af. In plaats van de ontbrekende kantpannen nog een paar dagen een gewone pan.

Tijdens het drogen van de purschuim in de gaten van de vogels de gootbodem aan de voorkant gemonteerd. Er is geen tijd meer om de pannen er op te leggen, dus moeten we het daar nog maar met een plastic zeiltje doen deze week.

Donderdag een extra dagje vrij. Glashandel Mermans komt de eerste ruiten zetten in de douche beneden. Als we nog aan de thee zitten horen we een vrachtauto achteruit rijden. Blijkt Bouwcenter te zijn die toch de dakpannen komt brengen. Nu hij er toch is wel handig, maar ik zou ze halen. Hopelijk geen 50 euro extra... Hij is nauwelijks weg of de glashandel is er. Eerste even kijken, want de baas was ziek, dus geen instructies ontvangen. We komen er wel uit. Het boren in de tegeltjes is crisis, maar ondanks het kloppen blijven ze heel. De deur zit er heel redelijk in. Er een foto van maken is geen doen. Moeten jullie maar in het echt komen bekijken

Onder tussen vermaak ik me met het dak. Eerst de ontbrekende dakpannen aan de koelhuiskant gelegd. Daarna de steiger naar de andere kant. De provisorische gewonen pannen van de rand gehaald. De vogels hebben de dakplaten aan deze kant met rust gelaten. Deze kant hebben ze alleen als WC gebruikt...

Eerste de opdik-balk er aan geschroefd en daarna het boeibord gemonteerd. Steeds de steiger hoger en weer lager gemaakt. Begin er handigheid in te krijgen. Het is wel lekker dat je aan deze kant de ruimte hebt en de bovenste delen er niet af hoeft te halen om de steiger te kunnen verrijden. Met beide stabilisatie steunen staat hij ook redelijk vast. Tenslotte de kantpannen gelegd. Is vlugger opgeschreven dan uitgevoerd, want bij de laatste stukken is het over zessen en al aarde donker. Met een hoofdlampje op is het te doen.

Na het eten eerst op vouwdeuren af voor de kastenwand op onze slaapkamer. Praxis blijkt niets te zijn maar bij Ikea hebben ze wel iets dat de moeite waard is om uit te puzzelen.

Daarna in het donker met Ter de steiger afgebroken en opgeruimd. Morgen nog werken en zaterdag de laatste pannen aan de voorkant er op leggen.

Het gaat zaterdag regenen en Ter is nog niet thuis van de Wereldwinkel als ik thuis kom. Daarom maar een bouwlamp naar buiten gesleept en in het donker maar droog de pannen aan de voorkant er op gelegd. De steiger past precies tussen de bomen en het huis. Had dus niet de bredere moeten zijn die ik eerst had willen kopen.

Zoals al geteld kom ik net een tiental pannen tekort om de twee extra rijen onderaan vol te leggen. Het laatste stukje dus maar met oude hollandse pannen gelegd. Ze zijn net wat smaller, dus ze liggen niet echt goed over elkaar, maar voor een enkel rijtje zal het wel werken totdat de zinkwerker de goten heeft gemaakt.

Toch weer een aardig stukje verder gekomen deze week.

Zaterdag is het ondanks te voorspellingen toch wel mooi weer, dus kan ik verder met de rachels van de aftimmering van het dak. Deze moeten precies de juiste lengte hebben om het boeibord aan de onderkant tegenaan te schroeven. Het is dus eerst even puzzelen omdat er ook nog kleinen stukjes vertikale delen tegen de gevel moeten onder het dak. Het is lekker dat de steiger precies onder het dak past. Nu de delen met afstand van 25 cm genomen, zodat het bord op de juiste hoogte kan liggen. Dit gaat straks ook erg helpen bij het schilderen. Als we er nu een aluminium trap tegen aan zetten geeft dat vaak zwarte vlekken op het verfwerk en daar zjin we dan mooi vanaf. Rechts hieronder het resultaat. Nu nog de gaten voor de regenpijpen boren en dan kunnen we een afpraak maken met de Baderie om het maken van de goten in te plannen.

Zaterdag avond met Ter naar het NK Boulderen in Eindhoven. Ter moet zich haasten met het maken van het eten en we redden het net om de trein van kwart over vijf te halen. Die blijft echter mooi aan het perron staan. Problemen met een goederentrein zorgen ervoor dat er geen treinverkeer mogelijk is tussen Breda en Tilburg. Moeten wij weer treffen... Eerst even wachten, daarna maar eens bij het busstation gaan kijken of er geen bus naar Tilburg gaat. Die is net weg. Inmiddels beweert de voorlichtingsdame van de NS dat de kapotte goederentrein met een sukkelgangetje naar Tilburg onderweg is en dat de trein echt wel gaat rijden. Dus maar weer ingestapt. Zitten we net dan komt de mededeling dat de stoptrein naar Eindhoven over enkele minuten vertrekt van spoor 5. Een horde mensen de trein uit en wij ook. Als we uitstappen meldt de conducteur dat deze intercity nu ook gaat rijden. We zitten nauwelijk of de deuren gaan dicht. Ondertussen komen er enkele tientallen mensen de roltrap weer op die deze truc niet echt kunnen waarderen en liever wat sneller in Eindhoven hadden willen zijn. Die worden gelukkig door de open deur bij de conducteur toch nog binnengeloodsd en uiteindelijk zijn we maar 10 minuten na de geplande tijd in Eindhoven. Ruim op tijd dus want de Effenaar ligt zo'n beetje tegenover het station.

Daar is er een probleem met de stroomvoorziening en we moeten dus eerst wachten in het cafe. Voor de deur diverse mensen met kaarten in de aanbieding. Binnen een wirwar van lichtjes en een macht aan theater verlichting aan het plafond. De DJ doet al zijn best = ca 120 dB. Wat een rampzalige toestand. We proberen nog wat te praten met wat bekenden, maar dat is nauwelijks mogelijk. Aan het einde van de avond doen mijn oren ronduit zeer en heb ik pijn in mijn keel van het schreeuwen om je verstaanbaar te maken. De wedstrijd is heel spannend en dat maakt veel goed. De verlichting is ook wel fraai als ook de geprojecteerde beelden op twee schermen van uitslagen, close ups van de klimmers en beelden van de sponsors. De uitslag is ook echt wel verrassend. Vera komt bij de dames niet verder dan een vierde plaats en Ferdinand wint verrassend bij de heren. Na afloop glippen we als een speer de deur uit om de trein van 23:39 te halen en deze herrie achter ons te laten. Een troost, vannacht zullen we de herrie van de snelweg niet horen en dus wel goed slapen... Zondag middag doen mijn oren nog een beetje zeer. En dan te bedenken dat we blijkbaar hordes jeugdigen zijn die zich wekelijk in dergelijke omgeving verkeren en dat blijkbaar nog leuk vinden ook.

Zondag eerst de wei gemaaid voor de schaapjes. Het aankoppelen van de grote maaimachine voor het eerst dit jaar valt niet mee. Heeft het hele jaar in de lekkende werkplaats in de drup gestaan en de aandrijfassen zijn niet echt roestvrij meer. Als ik dat eindelijk weer een beetje gangbaar gekregen heb, is dan eindelijk de voorspelde regen gekomen. Toch maar verder en ook de rest van het terrein maar voor de winter gemaaid. Inmiddels regent het behoorlijk hard en als ik klaar ben, blijk ik zulke koude handen te hebben dat ik de maaimachine niet meer afgekoppeld krijg. Eerst maar binnen bijkomen met warme thee. Dan nog de rachels voor de dakoverstek aan de voorkant gemaakt en wat achterstallig computerwerk gedaan.