Weblog Klaverhof week 4 28-01-2007

Een woelige nacht achter de rug. Ik ben maar bezig met de badkamer. Het zint me niet als ik bedenk wat er allemaal gesloopt moet worden als het inbouwreservoir van de WC het een keer begeeft. Het is al erg genoeg dat je de wand waar de WC tegenaan zit moet slopen, maar bij de huidige constructie moet dan ook de achterkant van de doucheruimte eruit om bij de schroeven te komen waar het inbouwreservoir mee vast zit. Verder komt de wand waar de wastafel aan zit ook vast aan de multiplexplaat achter de WC, dus die moet dan ook gesloopt. Geberit zal best goede inbouwreservoirs maken, maar ik geloof niet dat ik daar afhankelijk van wil zijn. Ik bedenk een alternatief plan voor de montage. Valt qua werk geloof ik nog mee. We gaan het zien vandaag.

Op de foto zijn de schetsplaatjes te zien die aan de rechterkant en rechts onder het frame op zijn plaats houden en vastgeschroefd zijn vanaf de kant van de WC. Ook de voorplaat is gedeeld. Het rechter deel kan eraf, terwijl het linker deel waar het tussenwandje aan komt kan blijven zitten.

Hier is ook het tussenwandje gemonteerd. Het onderste deel is 9 cm dik. Dat komt onder het plateau voor de wastafel. Het bovenste deel is gemaakt van balkjes op zijn kant (38 mm), zodat het zo dun mogelijk is om plaats te maken voor een kastje boven de wastafel.

Verder ook nog een beter plan bedacht voor de spantjes van de verhoogde vloer, die loodrecht op de schuine zijkant van het bad moet gaan aflopen richting doucheputje. We hebben een mooie zaag, waar je veel mee kan, maar een eenvoudiger methode is ook nooit weg. In plaats van hoge vloerbalken te verzagen ga ik kijken of ik spantjes kan maken van 89*38 mm balkjes met een lijfplaat van multiplex dat in de juiste, aflopende vorm gezaagd is. En vandaag het laatste sanitair bestelt op internet: hang WC, fonteintje en doucheputje.

Dinsdag de folie voor de isolatie tussen de tegelwand en de vloerplaat van boven in de doucheruimte beneden ook extra dicht gezet met folie. Achter de isolatie was het wel vochtig, maar lang niet zo nat als in de badkamer. De logwand van 112 mm zal wel een stuk meer isoleren dan de 9 mm vezelplaat boven...

Woensdag zijn we 22 jaar getrouwd en dat vieren we 's-avonds een beetje. Ik maak alleen een provisorisch plateau voor de wastafel om te kijken hoe hij zou kunnen komen. Aan de hand van wat foto's dat donderdag-avond met Linde besproken. De plaats van de afvoer ligt nu vast en die kan geboord worden. Ik red het nog net om een enkele fermacell-plaat op maat te meken en te monteren. Vrijdagavond naar Chanou om het bed van Selwyn te halen en daarna naar het Nivon voor kascontrole en het Bergsportcafe met Hans van der Meulen. Zaterdag weer naar het Nivon voor een bespreking van de nieuwe opzet voor de basiscursus. Daarna dakshingles gehaald voor het tuinhuisje, waarvan de laatste resten van de dakbedekking bij de storm zijn weggewaaid. Daar moeten we nu echt wat aan gaan doen, anders moeten we de dakplaten ook vervangen als dat niet al noodzakelijk is.

Zondag vroeg op om met de badkamer verder te gaan. De buitenwanden worden ook onder de verhoogde vloer in de fermacell gezet. Niet zozeer voor de nattigheid (als het goed is) maar wel ivm de brandwerende eigenschappen. Alle dragende wanden moeten een brandvertragende bekleding krijgen. Daarna kan er iets op voor het mooi. Eerst de voorgevel afgemaakt. Het lijmen met de fermacell lijm gaat nu veel beter dan in de doucheruimte beneden. De speciale spuitmond geeft een rupsje van 4 bij 1 mm en dat is voldoende als de zijkant van de plaat strak is. Daarom de platen toch maar met de afkortmachine op maat gemaakt. Is wel een beetje zonde van het nieuwe zaagblad, want de scherpte zal er zo wel gauw af zijn. Bovendien is het een ongelofelijke stoftroep. Ik hoop dat ze niet over 10 jaar bedenken dat dit spul ook kankerverwekkend is, want tijdens en net na het zagen kan je soms maar net je schoenen zien van het stof in de ruimte. Zo moeten er ook ooit mensen met asbest gewerkt hebben...

Na de voorwand van de dakkapel de plaat in de doucheruimte. Die is er maar net in te krijgen. Hij is zo pas dat je hem tijdens het inzetten niet aan de zijkant kan pakken. Selwyn houdt daarom de bovenrand vast en ik til de plaat aan de onderkant over de buizen heen waar hij achter moet komen te staan. Vlug je vingers weg en vooral niet meer aan komen. Met een breekijzer tussen de zijkant en de plaat, de plaat haaks en rechtop gesteld. Vlug twee schroeven er in en het zaakje staat vast.

De linker zijkant kan qua maat wel met twee platen, maar dan komen de spantjes niet op de naden. Daarom twee bijna volle platen en een strookje van 8 cm. De spantjes zitten onder en boven de dakhoogte niet in elkaars verlengde. Foutje van de timmerfabriek die de houtskelet-elementen heeft gemaakt. Is wel op te lossen met een koppelplankje. Drie stukken er in gezet. Daarna eerst naar Oma en vervolgens eten. Na het eten de laatste twee platen er in en de buitenwanden zijn klaar.

Nu eerst verder met de afzuigpijpen en de verhoogde vloer. Daarna kunnen de overige fermacell platen erin. Ik hoop maar dat de lijm nog een tijdje goed blijft, want het is de laatste tube.

De ruimte wordt door de afwerking ineens een heel eind meer af! Het ziet er nu echt als een kamertje uit.