Weblog Klaverhof week 5 04-02-2007

Maandag alleen maar puf om het gat voor de afvoerpijp van de wastafel in de badkamer door de vloer te boren. Dinsdag een aardig stuk gedaan van de lucht afvoer van de keuken/WC beneden en de badkamer. Nu gaat het er nog om waar precies de aansluitingen van de WTW (Warmte Terug Winnende) ventilator zullen komen om de pijpen daar precies op aan te laten sluiten.

Woensdagmiddag een droevige exit bespreking op de school van Selwyn. Ze zien het voorlopig niet meer zitten met hem. Weer een school niet afgemaakt. Als hij met zichzelf weer in het reine is, mag hij het nog een keer proberen. Wij hebben er weinig vertrouwen in dat dat nog gaat gebeuren. Voorlopig maar afwachten. 's-Avonds de WTW maar eens aangesloten, alle dozen uitgepakt. Draadloze afstandsbediening in orde gemaakt en proefgedraaid op een tafel. dat gaat gelukkig prima. Wel kan ik de schakelaartjes op de print niet vinden om per stand de ventilatiehoeveelheid in te stellen. Ook zit er een display met knoppen aan de buitenkant die niet in mijn installatievoorschrift staan. Nog maar eens op internet gekeken bij de fabrikant en er blijkt inmiddels een nieuw type uit te zijn. Alle instellingen kunnen nu van buiten af gemaakt worden op het bedieningspaneel. Het geheel is computer-gestuurd. Installatiehandleiding gedownload en bij TNO uitgeprint.

Donderdag overwerken omdat we een probleem hebben met de verlenging van onze kwaliteitserkenning. Laatste intercity naar huis. Fietsenstalling dicht --> treintaxi. een uur thuis.

Toch vrijdag weer om half zes op om de klus na input van de collega's af te maken. 's-Middags gesprek bij Leander op school. Alleen de juf had het een week verder in de agenda staan... Daarna 's-avonds naar het NKBV kantoor in Woerden voor de eerste vergadering van de klankbord/testgroep van het nieuwe wedstrijdadministratieprogramma dat in de maak is. Op termijn moet dat mij vrijwilligers werk flink doen afnemen. Vertraging met de trein, dus een half uur te laat. Trein van 23:02 naar Rotterdam, geen Intercity meer, dus bijna een uur wachten tot 24:23 op de laatste naar Breda. Half twee thuis.

Daarom zaterdag eerst maar even uitgeslapen tot na acht uur. Ter gaat vandaag maar Diemen voor een verjaardag, daarna naar een VRAUM in Rotterdam en na afloop naar de Sauna. Een Vraum is een Vrouwen AUM, wisten jullie toch wel... Ze gaat met de drie dames van de buren Marja, Joy en Gaia. Ik ben benieuwd wat ze er van vindt.

Ik neem het er een beetje van. Het is heerlijk weer en ik zit ook lekker in het zonnetje achter het raam te lezen. De kippen scharrelen de hele dag een beetje rond het terras. Pierre komt Minky de poes van Linde brengen. Linde zelf is op wintersport deze week. Verder met de WTW. Ik meen te zien dat de aansluitset van 150 mm niet klopt bij de grotere aansluitopeningen van 160 mm van de WTW. Dat wordt maandag terug naar de leverancier of dat ook omgeruild kan worden. Ook nog het gat in de zoldervloer wat groter gezaagd met Festo van Frank. Na het eten met zijn drieën de WTW op de zolder gehesen. Wat is daar weinig plaats voor. Het apparaat past zelf nog wel, maar voor de aansluitingen is het heel krap. Ik begin wel door te krijgen hoe het ongeveer moet komen. Misschien is de aansluitset toch wel goed en moet ik de geïsoleerde slangen doorknippen. In het midden lijken ze wel wat groter te zijn (misschien net 160 mm). Eerst maar eens de gaten op de juiste plek in de zoldervloer zien te krijgen. 's-Avonds laat draait bij op een tijdelijke voeding. Ik meen geen luchtstroom in een van de kanalen te voelen. Op zoek naar het doosje met de afstandsbediening. Niet te vinden. Ineens meer herrie boven. Apparaat maar vlug uitgezet. Het zal toch niet... Wel dus. De afstandsbediening is in een van de pijpen geraakt en blokkeert de ventilator. Na verwijderen draait hij weer netjes. Door het apparaat een beetje naar rechts uit het midden te zetten, krijg ik meer ruimte voor de condensafvoer en voor de pijp die aan de linker kant haaks door het dak moet. Hij moet dan met een 45° bocht op de Renovent worden aangesloten. De rechter pijp moet vertikaal naar boven, direct door het dak, dus daar is minder ruimte nodig. Komt bovendien de universele dakdoorvoer met loden pan zo niet in de bovenste rij pannen te liggen.

Het is nog wel de bedoeling om een laagje schuim onder het apparaat te leggen in een poging minder geluidsoverlast te hebben. Aan de wand hangen kan eigenlijk ook niet omdat daarvoor een wandmassa van 200 kg per m² is voorgeschreven en dat halen we lang niet met het houtskeletwandje.

Zondag verder met het aanleggen van de ventilatiepijpen. Ik kom een paar bochtjes te kort, maar het lukt tot en met de afvoer van de badkamer beneden. Daarna zitten er elektrapijpen in de weg om door te trekken naar de afvoer van onze doucheruimte. Nu was dat een elektrapijp die eigenlijk met te veel bochten liep. Ik kon hem net trekken, maar eigenlijk alleen door halverwege wat te helpen. Nu dus eindelijk naar eens de pijpen eruit gehaald en omgelegd naar een extra trekdoosje op de zolder. Het trekken van de draden met Selwyn en Leander gaat nu fluitend. Grote verbetering voor het geval daar nog eens iets mis mee is.

's-Middags komen Gerrit en Elly een kop thee drinken en het huis eens in het echt bekijken. Heel gezellig. Gerrit heeft na een val van een steiger een paar wervels in zijn rug flink verpest en heeft wat maanden lopen modderen. Gaat nu langzaam weer vooruit en kan weer fietsen en lopen als gaat dat nog met wat moeite. Het wordt echter tijd om weer aan de boot te gaan werken, dus dat is een goede drive om beter te worden.

Ze zijn nauwelijks weg of er komt nauwelijks boven de bomen een ballon voorbij. Ik heb er vrijdag ook al een gezien. Het seizoen is blijkbaar weer begonnen. Ik ben natuurlijk weer net te laat met een foto. Over de paardenwei was het gezicht nog leuker. Ze landen net voorbij het huis van Ellen en Ewout aan de andere kant van de snelweg. Blijkbaar familie die op koffie-visite komt.

Eerst begonnen met het aanbrengen van de gipsplaat tegen de houtskelet elementen van de zolder. Niet echt nuttig totdat we de brandwerende eigenschappen nodig hebben... Daarna kunnen de elektra dozen en het stopcontact voor de Renovent worden gemonteerd en kan e.e.a. definitief aangesloten worden.

Ik ben vandaag de 1000 kuub gas gepasseerd sinds dat het aangelegd is op 12 feb 2006. Net niet gehaald dus. Bovendien douchen we pas sinds november in huis. Ik denk dat het jaarverbruik bij een normale winter ergens tussen 1300 en 1500 kuub zal zijn. Toch heel redelijk voor een vrijstaand huis.