Weblog Klaverhof week 8 25-02-2007

Het was een spannende week, niet zozeer door de bouwactiviteiten, maar door de ontdekking van een financieel probleem. Met al het gebouw was ik het overzicht van de financiën enigszins uit het oog verloren. Ja, er moet met grote regelmaat bijgelegd worden van het spaargeld, maar er is geen tijd om het in detail te bekijken en de bouw zal wel meer kosten dan je zou denken. Ik roep wel geregeld dat we wat zuiniger aan moeten doen, maar dat is meer uit gewoonte dan gebaseerd op een gedetailleerd overzicht en inzicht in de stand van zaken. Ter heeft daar hogelijk de ziekte over in en was daar vorige zondag weer eens over aan het mopperen tegen Linde. Bekende stelling: "Anderen gaan geregeld op vakantie. Wij al jaren niet en zijn alleen aan het beulen met de bouw, etc..." Terecht vond Linde dat het niet zo'n zin heeft om alleen maar te mopperen en dat we het eens zouden moeten worden over wat nu de toestand is en wat er wel en niet kan.

Daarom maandag maar eens een speciale query gemaakt op de database van de boekhouding. Daarbij ging het er om alleen de gezinsuitgaven te tellen en alle uitgaven voor de bouw er uit te laten. Daarnaast geven we aardig wat uit voor Sven, die niet meer kan Internet bankieren, omdat zijn account is verlopen en de Postbank zijn nieuwe password alleen naar het postkantoor op het Mathenesserplein in Rotterdam wil sturen. Daar moet je het dan in persoon, met legitimatie en je pinpasje komen halen. Dat is wat lastig als je voor de Koningin en vaderland in Curaçao aan het werk bent. Die uitgaven horen er dus ook niet bij, want dat krijgen we hopelijk terug als hij over twee weken weer terug komt van bijna twee jaar Curaçao. En wat blijkt? Waar we in 2004 en 2005 nog 8 maanden minder en vier maanden meer dan mijn salaris uitgeven, is het in 2006 slechts 2 maanden minder en 10 maanden meer... En soms niet te zuinig ook, want in vier maanden is het meer dan of aardig in de buurt van het dubbele. We gaan dus niet op vakantie, maar geven meerdere keren per jaar een dergelijk bedrag uit. Dat kan duidelijk niet zo blijven. De discussie daarover roept de nodige spanning op. Ter heeft het vervolgens een beetje gehad en is deze week in Hellevoetsluis geweest om wat bij te komen en eens na te denken hoe ze er voor staat. Daar heeft ze ook nog goede daden verricht door het nodige in te pakken, op te ruimen en schoon te maken. Je moet daar ook wel bezig blijven of in bed liggen, want de verwarming heeft het een paar maanden geleden begeven en het is er dus niet echt lekker. Bovendien uiteraard ook geen warm water...

Bij de foto: Het begint hier al echt lente te worden. Sneeuwklokjes, krokussen en speenkruid staan hier en daar al voorzichtig te bloeien.

Ik heb mijn werkschema deze week dus maar aangepast aan de veranderde toestand. Nu ik toch de auto heb nog maar iets vroeger op (05:10). Klinkt wel erg vroeg, maar het valt in de praktijk mee hoor. En dan een beetje opschieten en met de auto naar het station om de eerste intercity naar Delft te halen van 06:09. Kan ik ondanks negen uur werken nog ruim voor zessen weer terug zijn, boodschappen doen en voor de kindertjes wat te eten bereiden. Veel boodschappen zit er niet in, want er moet nu even terug naar af en de zaak weer op de rails krijgen. Er zijn nog best wat zaken in voorraad, dus deze week aten we drie dagen met drie personen voor bijna 8 euro extern geld...

Verder 's-avonds steeds wat verder met het maken en lijmen van spantjes voor de verhoging in de badkamer. Dat lukt best aardig en is nu klaar. Alleen nog de waterleiding naar de wastafel doortrekken en dan kunnen de spantjes van beneden uit aan de vloer geschroefd worden. Er is nergens een overspanning van meer dan 50 cm en op de meeste plekken niet meer dan 45, dus dat moet de vloer toch wel aardig kunnen dragen lijkt me zo.

Verder een tijdelijk plateau voor de wastafel gemaakt om die netjes op zijn plaats te krijgen, de kraan er regulier aan te zetten en te zien hoe het verder kan met de aansluitingen. Daar heb ik wel een oplossing voor gevonden, die geheel uit het zicht achter de lade onder het plateau weg te werken is. Alleen blijkt helaas ook dat de afvoer van de kraan niet montabel is. Kennelijk is de materiaaldikte van deze kunststof wastafel veel kleiner dan die van keramische, want ik krijg de afvoer in de verste verte niet aangedraaid. Ik heb minstens nog 15 mm materiaal tekort om de zaak dicht te krijgen. Daar moeten we dus mee terug naar de Praxis. De kraan zit overigens wel goed, dus het zou jammer zijn als die niet zonder afvoer te krijgen is.

De zinken goten zijn woensdag door de fabriek afgeleverd en kunnen nu aangebracht worden. Het wachten is op twee mooie dagen. Een om de houten delen van de goot te monteren en een om het zink aan te brengen. Het is wat lastig solderen als er elke 217 mm een straal water van het dak komt gelopen. Volgens de Baderie krijgen ze dan de soldeer niet gesmolten...

Zaterdag hebben we de mooie perioden van het wisselende weer benut om het volgende deel van de sloot te schonen van braam en boom. Het resultaat mag er wezen. Nu de andere kant nog, want Ter wil dat we daar met de maaimachine tussendoor kunnen om de zaak ook schoon te houden. En zoals je op de foto ziet is daar dus nog wel heel veel te doen. Als het lukt om het vrij te houden, is dat wel een stuk plezieriger dan deze klus jaarlijks te moeten doen. Het is wel geen echt vervelend werk, maar de bramen prikken toch wel geregeld door je handschoenen heen.

Zondag verder met het fijnslijpen van de boekhouding en 's-middags nog maar wat verder gewerkt aan het gesubsidieerde deel van het buitengebeuren. Groenwal-element nummer 4 op de rechter foto is dit jaar aan de beurt. We halen twee kleine en twee grote bomen weg en ruimen alles op. De trekker wil ondanks een paar dagen laden weer niet starten, dus de iep, waarvan ik de stam maar eens ga bewaren, kunnen we nog niet weg krijgen. Ook het in moten gezaagde kachelhout moet nog even op transport wachten, maar dat ligt er netjes bij.