Weblog Klaverhof week 7 18-02-2007

Deze week verder met de doucheruimte. Eerst de ondersteuning van de vloerplaten afgemaakt. Dan de afvoer van het bad doorgetrokken richting douche en gekeken of de afvoer van het bad in orde is. Er zit een knop op om de afvoer te sluiten en ik zie nog niet hoe dat werkt. Wat water er in en dat loopt met een weg. Dan is de andere stand dus blijkbaar dicht. De volgende emmer loopt ook meteen weg. Nog maar eens goed gekeken... Blijkbaar moet er een soort paddestoel in die normaliter afsluit en door een vinger omhoog gedrukt wordt als het water weg moet lopen. Maar hebben we dat er ook bij gekregen? Alle dozen materiaal in huis en in het koelhuis afgezocht. Niets dus. Brainwave... Onder de trap staat nog een doos met CV spulletjes die nog gemonteerd moeten worden. Die komen ook van de Baderie, zelfde leverancier als van het bad. En daar komt de afvoerstop gelukkig uit. Dan is de werking ook meteen duidelijk en sluit het goed af. Vijf emmers water er in. Het lekten gelukkig niet hard. Lampje erbij. Er komt water tussen de onderkant van het bad en de afvoer. Water weg laten lopen en dat gaat prima. De aansluitingen zitten nog niet gelijmd, maar het loopt vlot weg met hooguit enkele druppels lekkage. Het loopt dus kennelijk goed genoeg af. Het bad er weer uit, want mogelijk zit de afvoer niet vast genoeg, of er zit nog wat spanning op omdat de afvoer niet goed genoeg op de juiste plek uitkomt. De afvoer nog eens uit elkaar gehaald en eigenlijk kan dat niet lekken als het maar goed genoeg aangedraaid wordt. Dat is wel even slikken, want de centrale montagebout is een messing buisje en de draad is erg fijn. Ik ben wel bang om het af te draaien. Lekkage is ook geen optie, dus dat toch maar gedaan, daarbij zorgend dat e.e.a. mooi in het midden van het afvoergat zit, want dat was ook niet super. Nu blijven een paar emmers water er goed in staan, ook nog na drie dagen. Als er afvoer nu goed lijnend wordt aangesloten moet het gaan.

Woensdag afscheidsfeest en -etentje van collega's Brigitte en Karel die liever niet mee gaan naar Helmond en in de buurt van Delft ander werk hebben gevonden. Het eten in het wokrestaurant in Rijswijk is heel lekker, dus ik heb weer voor een paar dagen genoeg. Gezellig dat ook Monique, die twee maanden geleden vertrokken is, er ook is. Geen spijt van de overgang, maar wel heel anders en soms best spannend. Karel gaat bij een klein bedrijfje (7 man) werken in Rotterdam dat motoren voor binnenschepen verkoopt. Dat is een hele verandering. Brigitte heeft een baan bij TNO Bouw aan de andere kant van de straat waar collega Joke al eerder dit jaar naar toe ging. Zitten die weer gezellig samen.

Als Linde donderdag komt na een week wintersport vindt ze de hoogte van het plateau in de badkamer te groot... Voelt wel erg aan als een inspectie. Ik had de vloerhoogte zo bepaald dat de voeglijnen van de betegeling van het bad en de rest op dezelfde hoogte doorlopen. Ze vindt dat soort details altijd zo belangrijk... Maar nu is de opstap van 23 cm toch echt te hoog en het kan lager als je een veer laat voor wat betreft het tegelwerk. Het spantje bij de opstap zit bovendien niet goed lijnend met een andere die daar vlak bij zit. Daar moet dus in ieder geval iets aan gebeuren.

Vrijdag komt de Baderie de zinken goten inmeten. Donderdag avond heb ik na het overwerk in Delft bij een bouwlamp het eerste stuk en een eindstuk gemonteerd. Uiteraard wordt er weer gemopperd dat niet alles er in zit, want dat zijn ze toch wel gewend. Als de man weg is alles weer weggehaald, want of het een week droog blijft is zeer de vraag. Als het voor 12 uur besteld is, is de goot woensdag na de Carnaval klaar en kunnen ze bij mooi weer eind volgende week komen monteren. Daar ga ik maar niet op rekenen.

Verder met eerst maar weer een tijdje puzzelen en rekenen wat de minimum hoogte van de opstap in de badkamer is. Daarna alles er uit en stuk voor stuk de spantjes opnieuw ingemeten en verlaagd. Bovendien is de diepte van de nis boven de wastafel achteraf toch wel erg klein en in de daar te maken spiegelkast kan niet veel staan. Was handiger geweest om de multiplex plaat ineens op de goede maat af te zagen, maar goed ik vind wel een goede methode om te platen te verlengen. Hebben we tevens wat meer vlees om de afdeklijst op vast te schroeven, want in de kopse kant van aan multiplexplaat is ook niet alles. De breedte nu zo gemaakt dat er precies een hele fermacell plaat tegen het wandje tussen de douche en de wc past. 4.5 cm extra.

Linde is ondertussen druk met het op maat maken van de afvoer naar de douchegoot, die wel alvast op de juiste plaats in de lucht gemonteerd hebben. Bij het aansluiten van het water naar de wastafel komen we er achter dat het toch wel handig zou zijn als we weten wat voor aansluitingen de wastafelkraan heeft, opdat de aansluiting op het juiste punt uit de wand komt. Omdat we die nog niet hebben, gaat Linde daar eerst maar eens naar op zoek. Ter ook mee om nog wat spulletjes voor de wc beneden te kopen. Ik maak ondertussen de fermacell plaat in de koof boven de wc. Als ze terug komen blijkt dat we nog niet helemaal verder kunnen omdat ik niet weet of de knelfittingen op de aansluitslangen van de wastafelkraan er ook in haakse verloop-uitvoering (15 --> 10) zijn. Kunnen we weer niet verder.

Dan maar de vloerplaten gemaakt en gekeken of de douchegoot nog wel aangesloten kan worden als de vloerplaat er in zit. Hebben we toch nog een denkfoutje gemaakt, maar het gaat net. Je kan de pijp net voldoende omhoog halen als de vloer er in ligt om de wartel aan te kunnen schroeven. Ik bedenk nu bij het tikken, dat we dat wel definitief moeten doen voordat de fermacell vloerplaten van 3 cm dik erin gelegd worden, want dan is er absoluut geen ruimte voldoende. Bovendien zal daar nog iets aan de afdichting gedaan moeten worden... Iets om deze week over na te denken.

Zondag is het alweer mooi weer en zijn we maar begonnen aan het jaarlijkse onderhoud aan de groenwal. Eerst eens een Excelsheet gemaakt met om de selectie van de aan te pakken stukken te berekenen. Dat is nog een lastig klusje afhankelijk van het jaar waarop we het contract hebben afgesloten, de onderhoudsperiode, het achterstallig onderhoud en de stukken die we eerder te vroeg hebben uitgevoerd. Hoe ingewikkeld kan je het maken... Eerst met zijn drieën langs de stukken gelopen die nog op het lijstje staan voor 2004!! Daar de bomen geblest die er uit moeten. Kunnen we tenminste verder werken zonder steeds discussie te hebben over wat wel en niet moet.

Halverwege komen Koen en Leander ook nog helpen met het terugleggen van de af te knippen takken. En dan moet je ook een beetje spelen, want je wordt zo gauw moe. Twee bomen van een wat serieus formaat vallen keurig tussen de hekjes door zonder de container of het huis te raken, dan wel de andere kant op te vallen en het nieuwe hek van de buren rond de paardenwei te verpesten. Die helpen we maar voor de zekerheid door hoog een touw vast te maken. Dus moet ik ook nog klimmen.

Als Linde naar oma is alle bruikbare takken direct klein gezaagd. Nu maar eens op een maat die direct in de kachel kan, maar wel lastiger stapelt. We zullen zien hoe dat gaat.