Weblog Klaverhof week 14 8-04-2007

Ook deze week weer prachtig weer. De natuur barst uit zijn voegen. Overal staat er al van alles in bloei. Op het terras de forsythia en het pruimenboompje. Selwyn heeft de eerste teek van dit jaar, die we meteen bij de Natuurkalender aanmelden.

We hebben vorig jaar zaad gekocht op de bijenmarkt. Het is de bedoeling dat er op de bloemenwei veel soorten komen voor de bijen die Terry wil gaan houden. Verkoper is een meisje dat het verzamelen van zaad er als hobby bij doet. Zij raadde aan om eerst met een eenjarig mengsel te beginnen om het kweekgras er onder te krijgen. Een jaar later kan het dan weer onder geploegd worden en vervangen worden door meerjarige soorten. Als we het nu niet gebruiken is het vast niet kiemkrachtig meer. En nu er toch geploegd moet worden, leek het geen slecht idee om meteen de berg grond van het ontgraven van de bouwput, die nog op de wei ligt, op te ruimen. Bij het molentje is nog een natte plek omdat het daar veel lager is. Die kan dus mooi gevuld worden. Verder kan dan de hoek van de hoge wei, die boomgaard moet worden, ook geploegd worden. Linde spreekt met John De Regt af wat er moet gebeuren. Hij raadt aan om te frezen in plaats van te ploegen. De zandberg met een graafmachine en kipwagen te verplaatsen en met de graafmachine te egaliseren op de plaats van bestemming. Dat is dan 12 uur à 50 euro...

Wel een beetje boven het huidige budget... Ter en ik gaan er langs om te vragen of het tarief misschien verhoogd is en of het niet alleen met de sjofel verplaatst en geëgaliseerd kan worden. Dan wordt het maar iets minder netjes. Dat gedoe met een Atlas hebben we bij het ontgraven van de paddenpoel gezien. Toen hadden ze mallen bij zich voor de juiste taludhoek op de tekening en werd er op het laatst een cm afgehaald om toch vooral exact de juiste hoek te krijgen... Bovendien zou het vast wel meevallen met de prijs, want hij schat liever te hoog dan te laag: "anders valt het zo tegen bij het afrekenen".

Woensdag door De Regt gebeld dat hij wel tijd had voor het frezen en het graafwerk. Ter is naar Hellevoet van de bloemenwei. En er moet nog een stapel mest verplaatst worden die de Beukenhof inmiddels heeft laten brengen. En of hij nog een halve bak bij Frank kan brengen om een kuil achter het huis te vullen. Moet hij zelf zijn mensen maar instrueren. Zaterdag mag ik 210 euro afrekenen. Hebben ze dus toch efficiënt gedaan.


Bloemenwei


Opgevulde zink. Rechts is er 30 cm bijgekomen.


Boomgaard met links de eerste noot en sleedoorn.

Zondag kom ik eindelijk aan zaaien toe. Omdat het maar droog blijft heb ik er een hard hoofd in dat het aan gaat slaan. Ik besluit om de helft te zaaien en de andere helft pas te doen als het een keer wat natter weer is. Nooit gedaan, dus dat wordt improviseren.

De twee zakjes zaad zijn ieder 100 gram en op de wei zijn gelukkig duidelijke stroken te zien van de breedte van de freesmachine. Het stuk is driehoekig, maar er zijn wel 7 stukken van ongeveer gelijke grootte te herkennen. Dat is dus ca. 14 gram per strook. Dat ziet er dan zo uit. Het bakje is 8 bij 8 cm...

In het detail zijn drie soorten zaad gemakkelijk herkenbaar.

Maar hoe ga je dat verdelen? Zaadje voor zaadje in de grond stoppen lijkt niet een echt goed plan en voor uitstrooien heb je toch echt meer volume nodig. Mengen met scherp zand dan maar? Bij de Boerenbond hebben ze dat alleen in kleine zakjes voor in een vogelkooi. Bij de grote zakken ligt wel metselzand. Dat hebben we thuis genoeg. Er staan nog drie big bags vol. Dat dus maar gedaan. Eerst proberen met een handelbare hoeveelheid metselzand (5 kg) in een bak. Dat "gezaaid" op de wei en dat komt prima uit op een freesstrook. Dan maar voor het echie. Bak vullen met zand. 14 gram zaad erbij. Dan ziet het eruit als hier rechts. Mengen en het is weer gewoon een bak met metselzand geworden. Zaad is nauwelijks herkenbaar.

En dan met zwaaien uitstrooien over het land. Is toch wel goed te doen. Als je het tussen je vingers door laat glippen krijg je mooie waaiers, die ook best goed op elkaar aan te sluiten zijn. Er zal best hier en daar een gat gevallen zijn. Nu maar afwachten of het wat wordt. John had aangeraden om toch maar meteen te zaaien, omdat de gefreesde grond nog vochtig uit zichzelf is. Sindsdien is er echter nog geen druppel regen gevallen en het ziet er behoorlijk droog uit. Mogelijk wacht het zaad wel met kiemen totdat het voldoende vocht om zich heen voelt.