Weblog Klaverhof week 43 28-10-2007

Oom Niek van Schaik is dit weekeind een paar dagen op bezoek, waarvan hij één dag naar Limburg gaat voor een bijeenkomst. Hij wordt opgehaald door een makker uit Etten en dan is een tussenstop op de Klaverhof erg handig. Leander kan best een paar dagen op de kamer van Selwyn slapen, die bovendien ook niet steeds thuis is.

Na hier een lange tijd tegenaan hebben zitten hikken toch de installatie van de Renovent WTW (warmte-terug-winnend ventilatiesysteem) aangepakt. De ruimte op het zoldertje is eigenlijk veel te klein en ik vroeg me heel erg af of dat wel ging lukken met het aansluiten van de slangen op de dakdoorvoer. Aan de binnenkant had ik de gaten al in de vloer gemaakt, dus dat ging wel lukken. Hij moest echter nog wel een beetje trillingsarm neergezet worden. Daarvoor heb ik een oude, dunne Bever slaapmat gebruikt die we toch niet meer gaan gebruiken omdat we zowel dikke Bever matten, als luxe Thermarest matjes hebben tegenwoordig. De gaten er in gemaakt voor de huisaansluitingen en de condenswaterafvoer. Wel even lastig om het allemaal op zijn plaats te krijgen, want schuiven is er niet meer bij. Het blijkt ook achteraf goed te voldoen.

Vervolgens eerst de aanvoer. Die zuigt de verse lucht aan van onder de pannen. Vanwege de voorziene houtkachel afvoerpijpen aan de westkant hebben we die toch maar aan de oostkant van het dak gekozen. Ongunstig qua warmte, want onder de westkant van het dak is het bij een middagzonnetje al gauw heel wat warmer, maar achteraf misschien nog zo gek niet omdat het in de zomer wel eens veel koeler kan blijken te zijn. Eerst de ladder van Frank in elkaar zetten. Na mijn ongevalletje vorig jaar kan die niet meer uitschuiven omdat de haken die de delen bijeenhouden afgebroken zijn. Met twee bergsportslinges en een karabiner is de ladder ook wel op te richten. Op het dak aangekomen blijken de bladvangers veel kleverig zaad gevangen te hebben. Hierdoor blijft er wel twee cm meer aan water op het dak staan. We gaan het maar eens een jaar zonder proberen, want omdat de afvoerpijpjes maar 40 cm lang zijn kunnen ze volgens mij toch niet verstoppen.

Pannen eraf, nog een keer goed uitmeten van het gat ten opzichte van de rand van de Opstalan dakplaat. Daarbij is nu vooral de hoogte van het gat van belang, opdat de slang vloeiend verloopt van de pijp naar de wtw. Het is zo krap! Dan het gat in het purschuim drukken met de scherpe rand van de dakdoorvoer. Gaat een cm of vijf, want daarna zit er isolatie aan de binnenkant van de doorvoerpijp. Schuin van het gat wegsnijden en het volgende stuk. Zo verder totdat ik op het binnen-dakbeschot zit. Gat boren en daarna aan de binnenkant met decoupeerzaag en schrobzaak netjes langs de purrand wegzagen. Gaat prima. Ik moet nog het stukje van de draagplank in de dakplaat wegsteken dat boven het purschuim uitsteekt, zodat het rooster van de doorvoer mooi vlak op de dakplaat ligt. Binnenkant aftekenen en afzagen met de ijzerzaag. Pannen er weer op en dag 1 is klaar.

De andere dag wordt het moeilijker, want de afvoerpijp van de lucht uit het huis loopt niet loodrecht op het dakbeschot, maar vertikaal. Ook weer goed meten en dan met een speedboor eerst een gat in het midden van de opening gemaakt om te kijken of dat aan de buitenkant een beetje met de dakpannen uit komt. Ik wil het gat wel naast een draagplank hebben en niet er door, maar als het even kan niet door vier, maar slechts door twee dakpannen. Met wat schipperen blijkt dat te kunnen. Ik moet wel van twee pannen nog een klein stukje afhalen. Met de diamantschijf (twee voor vijf euro uit de koopjesbak bij de Praxis) op de haakse slijptol van Frank is dat heel goed te doen. Aan de buitenkant weer een gat door het purschuim gedrukt, nu met het waterpas tegen de pijp om een beetje vertikaal te blijven. Prima te doen, nu de binnenkant nog.

Met Autocad eerst een uitslag gemaakt van de doorgang en die schaal 1 op 1 uitgeprint. Past net op een A4-tje. Uitknippen en overnemen op de dakplaat en daarna weer met de zaag aan de gang. Je kan je lekker uitstrekken met 1.92 op het zoldertje... Met de voet van de decoupeerzaag en het langste zaagblad erin kan je uit de hand nog best redelijk zagen. Het komt ook niet zo heel nauw, maar je wilt toch een redelijk gat in de dakplaat hebben. Hier en daar nog net een ruwe vijl het gat wat groter gemaakt en de pijp past er in.

Het is nog wel een beetje modderen met in elkaar zetten. De panlatten moeten ook een beetje aangepast worden, maar het dak raakt weer dicht en een uur later regent het. Je moet de mazzel ook een beetje afdwingen zullen we maar zeggen.

Zo ziet het er nu op zolder uit, nu de WTW helemaal geïnstalleerd is. De aansluitingen op de pijpen horen eigenlijk langer te zijn, maar er is nu eenmaal niet meer ruimte.

 

Verder dit weekeind ook nog eindelijk het rekje voor het douchespul opgehangen in de badkamer van de jongens. Ook zo'n akelig klusje. M4 draad tappen in de RVS sierstaven in de wand. Je schiet immers zo maar uit en dan heb je een gat te repareren, of je boortje 3.2 breekt af, of je draait zo'n minitapje af en dan gaat het helemaal niet meer. Allemaal niet gebeurt! Waar en mens allemaal niet tegenop kan zien!