Weblog Klaverhof week 1 6-1-2008

De eerste dagen nog vrij. Eindelijk maar eens de "luchtdichte" aftimmering van de koker voor de retourlucht van de Renovent aangepakt. Dat begin met het aansluiten van een slang met isolatie aan de retourleiding. Die moet goed geïsoleerd zijn om condensvorming te voorkomen en ook om het geluid van de ventilatoren te dempen. Ik kan bijna een hele meter slang kwijt door hem op het plaatje te leggen en weer terug te voeren naar de koker tussen de trap en de wand van Linde's kamer. Vervolgens moet de luchtstroom splitsen tussen de kamer van Linde en onze doucheruimte. De ruimte tussen elke balk moet daarom worden afgetimmerd. Het moet wel redelijk luchtdicht worden, opdat de "warme" lucht niet ontsnapt op een plaats waar we er niets aan hebben.

Gaandeweg kom ik er wel achter dat de lucht niet echt warm zal zijn. Misschien als er ergens gedoucht wordt, maar normaal zeker niet. Er wordt lucht van 20° uit het huis gezogen en de warmte wordt afgegeven aan de verse buitenlucht. Het kan dus nooit warmer zijn dan de binnentemperatuur en waarschijnlijk een paar graden kouder. Misschien zijn we uiteindelijk in de zomer nog wel het beste af met het apparaat. Dan kan hij 's-nachts ook koele buitenlucht binnenbrengen, omdat er een bypass op zit die de warmte wisselaar omzeild. We gaan het wel zien. Desnoods maak ik ooit nog een uitgang in de gang als de retourflow te koud blijkt te zijn.Linde is weer wat verder met de badkamer. De spiegelkast is af. Alleen nog de elektra aanleggen.

Van het badkamermeubel zijn enkele verbindingen ingemeten en uitgevoerd. Het blijft toch lastig om in hout te werken. We hebben allebei de neiging om geen afwijkingen te tolereren. In metaal is dat niet abnormaal en gaat dat ook goed. In hout blijf je steeds zitten met kromtrekkende delen, kleine maatafwijkingen etc. Dat kost dan heel veel tijd om het toch precies te krijgen. Een echte timmerman kiest dan waarschijnlijk een andere, meer fouttolerante constructie.

Het weekeind vrijwel geheel besteedt aan de aftimmering van het plafond van de WC boven. Eerst zaterdag naar Velux om een raam uit te zoeken. Die waren echter helaas nog dicht. Net niet ver genoeg gekeken op de internetpagina met openingstijden. Dus onverrichter zake terug. We staan bij de bushalte voor Oracle te wachten op de bus. Daar staan ca. 80 auto's, dus daar wordt blijkbaar wel gewerkt. Niet dus, er is een loopclinic van Gerard Nijboer en ik loop daar Fokke Zijlstra tegen het lijf, de vader van Vera, die ik ook geregeld bij klimwedstrijden tegenkom...

Thuis gekomen weer verder met het dichtmaken van de koker voor het ventilatiesysteem in de toiletruimte boven. Daarna zondag het plafond verder afgemaakt met overtollige stukken van het Finse grenen van de binnenkozijn afwerking. Linde had liever gezien dat de asymmetrische lijn van het toilet en de tegelstrook in de achterwand ook in het plafond zou zijn doorgetrokken. Ik had het echter al symmetrisch gemaakt... Vooral maar naar voren kijken als we op de WC zitten, want de deur is ook symmetrisch.

De kerstboom, waarvan we dit jaar niet eens een plaatje hebben, verdient een plaatsje in de tuin. Hij komt van de Hans Gösschel, die op een perceeltje naast de grote weide kerstbomen kweekt. Na een keer bellen heeft hij deze voor het huis neergezet, maar we moeten nog wel een keer afrekenen. Ter zoekt een plaatsje uit op het voorterrein naast de geheel vervallen hoefslag. Leander graaft het plantgat en Selwyn ruimt een andere den op die in de weg staat.

Hij lijkt wel veel kleiner dan binnen...

Laatste nieuws is dat ook het dieper leggen van de afvoer van de Septic tank geen resultaat heeft gehad. We hebben nog steeds wateroverlast! Ook de wasmachine in het koelhuis kan te weinig water afvoeren. Het probleem zit dus in gezamenlijke deel. Na het nodige heen en weer bellen naar mensen die een tank kunnen uitzuigen, blijkt het grootste probleem het dumpen/afvoeren van de uitgezogen meuk te zijn. We spreken voor maandagmiddag af met Frama uit Roosendaal en met John de Regt om 's-morgens eerst de tanks op te graven.