Weblog Klaverhof week 52 30-12-2007


Het is druk aan tafel en soms moet je dan even wachten...

Tegenwoordig houdt ik de site bij in de trein. Maar ik moest eerst even een klusje voor de IFSC afmaken. Het reglement voor 2008 nog een keer helemaal nakijken. We zijn er nog niet: 150 edits en 45 commentaar blokjes ter discussie met de mede-commissieleden. Het blijft een lastige klus om goede regels te maken... Kunnen we nu weer verder met de Klaverhof-site.

Deze winterkoning zat ineens in het Vogelnest. Nu lijkt dat op zich niet vreemd, maar wel als het een huisje is... Nadat we hem uitgebreid bestudeerd hadden hebben we de deur maar weer opengezet. Toen ging hij toch maar weer naar buiten en ging daar met een grote mond zitten vertellen wat hij allemaal had meegemaakt. Het is grappig dat je ze voor het huis geregeld ziet en achter eigenlijk nooit. Zeker een andere biotoop.

's-Avonds kijken we geregeld naar de DVD's van "Anne van het groene huis". Die vonden Linde in ik onder de Kerstboom. het is een verfilmde serie van een paar boeken die we vroeger meerdere maken gelezen hebben. Dat waren de enige boeken die bij mamma in de jugendstil kast op de slaapkamer mochten staan. Dat moest dus wel iets heel bijzonders zijn. Nostalgie dus, maar leuk om te zien dat Selwyn ze ook mooi vind.

Het afkloppen heeft niet geholpen. Was ook niet op hout. Er is nog steeds wateroverlast in de douche beneden. Wel niet bij iedereen, maar als de derde gaat douchen is het toch wel vaak raak. Selwyn meldt dat de afvoergoot soms ook op andere tijden pruttelt. Blijkbaar staat de ventilatiepijp van de afvoer dus onder water en kan dus geen lucht afvoeren. Het niveau van de afvoer van de septic tank moet dus kennelijk nog lager. Dan moet eindelijk maar eens de pijp, die de jongens al lang geleden hebben opgegraven, toch een niveautje dieper gelegd worden. Die ligt nu op de hoofdgasleiding die van Frank komt en hij kan er ook onder door. De overloop van de septic tank ligt nu nog onder het wateroppervlak van de sloot. Op dat niveau eerst een stokje geslagen en daarna aan het werk. Ik heb last van mijn rug en dan is het graven in een smalle geul niet echt bevorderlijk. Steeds aan het einde van de spa wat grond ophalen, die ook nog lekker zuigt vanwege het grondwater. Door kleine schepjes tegelijk te doen is het te harden.

De overloop van de septic tank is nu zichtbaar. Het stokje links geeft het niveau aan waar het water eerst stond. Toch wel 30 cm hoger.

 

Vanaf de vijver teruggraven zorgt ervoor dat ik een mooie maat heb aan het wateroppervlak van de vijver. Een betere waterpas kan je je niet wensen. De geul moet vooral wat breder gestoken worden om de pijp er in te kunnen leggen.

Dan de pijp onder de gasleiding door zien te krijgen. Hier biedt de bergsport weer een oplossing. Aan iedere kant een open karabiner om het einde van de pijp geklipt en met een lange slinge kan je hem van boven de geul tillen. En als hij in de geul ligt met een lang touw aan de kant die in de vijver steekt, trek je de pijp met gemak door de geul. Ter moet nog even helpen tillen, maar dan ligt hij ook prima.

Hier ligt de duikerpijp er al in. Hij moet nog een beetje verlengd worden en dan kan de geul weer dicht.

Hier het resultaat van het pas en meetwerk aan het badkamermeubel. Het gaat niet allemaal in een keer goed, maar de meeste problemen zijn te overkomen en te herstellen. Kopen bij Ikea is wel een stuk gemakkelijker, maar dit is wel heel fraai als het uiteindelijk goed lukt. De meeste delen zijn klaar, maar het moet nog precies pas gemaakt en in elkaar gezet worden. Dan nog in de olie zetten en definitief monteren.

Ik heb een beetje pech met een van de binnenkozijnen. De rechterpoot is 25° krom en dat is niet bij te buigen. Daarvoor moeten we bij Jan Duijnhoven aankloppen voor garantie. Op de foto lijkt het nog niet eens zo beroerd. Misschien een foto maken waar je het beter ziet...

Hieronder de gang, waarvan de wanden nu geheel klaar zijn. Namelijk doorgetrokken tot de plafondbalken. Links moet nog een slang van de WTW worden aangesloten om minder herrie te krijgen. Die kan op het plaatje liggen dat aan de balken is gemaakt. Drie van de vier deuren zitten er in, maar de afwerklijst nog niet.

Kool en pimpelmees

Vink

Specht

Ondertussen genieten we tijdens de koffie van de vogels op het terras. Ook de katten trouwens die geregeld op de tuintafel naar boven zitten te kijken.
Kool- en pimpelmezen vliegen af en aan. De dames en heren hebben ook zo hun voorkeuren. De zakken met nootjes zijn het eerste leeg. Daarna is het tijd voor de vetbollen. Roodborst en vink scharrelen op de grond onder de boom rond om de restanten op te pikken.

Het is echt lastig om dit scherp te krijgen met de camera. Op autofocus gaat dat al helemaal niet. Steeds is er wel een ander takje op de achtergrond dat blijkbaar belangrijker is. En handmatig scherpstellen gaat wel, maar dat is toch wel veel lastiger dan met een fatsoenlijk instelraster van een spiegelreflex. Weliswaar wordt het midden van het beeld maximaal uitvergroot op het camera-venster afgebeeld, maar echt goed te zien is het niet. Ook zijn de stappen eigenlijk te grof. Van oneindig gaat het naar 2 m, dan 1 m en pas daarna in fijnere stappen.

Maximaal heb ik vijf vogels tegelijk aan een string zien hangen.

Een paar keer hebben we ook een specht op bezoek gehad. Die is dan belachelijk groot ten opzichte van de mezen. Maar ook nu is het weer niet goed gelukt om hem te fotograferen.

Op de foto hiernaast vliegt hij net weer weg. Hij laat alleen nog een indruk van zijn kleuren achter...