Weblog Klaverhof week 4 27-1-2008

Maandag eerst het glas besteld voor de overloop, het matte plafondruitje in de WC boven en plankjes voor de spiegelkast in de badkamer. Die laatste blijken ca. 80 euro per stuk te moeten kosten. Dan maar twee ipv drie. Maar eigenlijk vinden we het idioot duur. De harderij blijkt voor elk stuk glas minimaal een kwart vierkante meter te berekenen, dus dat is onevenredig duur voor een smal strookje. De dame is nog wat aan het rekenen en twee plankjes kosten dan samen ineens 100 euro??? We denken er het onze van en gaan er maar niet verder op in. Volgende week vrijdag leveren.

Het weekeind naar Hellevoet. Vrijdag eerst lekker lui geweest. Ter is eerst sporten en naar oma. Daarna alle gereedschap bij elkaar gezocht om de CV aan te sluiten. We zijn er vroeg in de middag. Gauw spullen uitgepakt en aan de slag. Ter gaat weer een en ander schoonmaken ter voorbereiding van wat schilderwerkzaamheden. Ik maak zoveel mogelijk van de oude CV ketel los zonder de waterdruk te verliezen. Precies plannen en opmeten hoe de nieuwe aangesloten moet worden en naar de Gamma om de koppelingen te kopen die nog nodig zijn. 15 en 22 mm lukt goed maar verloopstukken van 28 mm naar 22 mm hebben ze daar niet. Wel bij Moree gelukkig, al kosten ze meer dan 10 euro per stuk. "Kopen is duur tegenwoordig" is de boodschap. Dan legt de Gamma er zeker geld bij, want daar betaalde ik net 3 euro voor een bijna net zo grote 22 mm koppeling. Om vijf uur hebben we een eetafspraak bij Jan en Anita. Ook om nog eens precies naar de eettafel te kijken, die over een paar weken overtollig is omdat ze een nieuwe tafel gekocht hebben. Brittany is er ook. Heel gezellig, lekker bijkletsen. We komen een kwartiertje te laat op de volgende afspraak. Buurtberaad op de Steiger in verband met het nieuwe groenplan voor de groenstrook langs het Haringvliet. Het is niet echt meer ons belang, maar het is in ieder geval leuk om alle buren weer eens te zien. Na afloop komen we tot de conclusie dat dit de tweede keer is in 28 jaar dat er een vergadering van alle bewoners van de Steiger is. En bijna iedereen is er. Maar twee niet en die hebben hun mening door anderen in laten brengen. Algemene conclusie is "Er moet niet al te veel veranderen en vooral uitzicht op het water behouden".

Het is buiten nog aardig fris en 16° graden in huis. Dat is te doen. Zondag schijnt de zon en staat de thermometer meteen op 21°. 's-Morgens vroeg op en gauw aan het slopen. De leidingen zijn gauw genoeg los uiteraard. Wat overtollig plaatwerk weggehaald en dan blijken er keurige draagbeugels aan het branderdeel te zitten. Ter helpt om hem naar beneden te zeulen, dan kunnen we hem nog voor 12 uur bij de milieustraat brengen. We krijgen hem nauwelijks van de grond, dus twee trappen af is geen optie. Dan maar eerst slopen. Tappot er af en de zware pijpen met aanhangende driewegklep. Ik ben blij dat ik mijn minimoordenaar bij me heb, want een steeksleuteltje 46 of zo heb ik niet. Het is echt een zware degelijke ketel. Niet gek dus dat hij het 27 jaar heeft uitgehouden. Feitelijk zou hij nog best wel branden, alleen de circulatiepomp was immers kapot. Er blijkt ook nog wat water in te staan. Heel erg zwart water, dus we hebben ook nog wat schoon te maken. Zowel de brander als de warmtewisselaar om de warmte over te dragen op het water zijn gewoon nog schoon. Ook de schoorsteenpijp bevat minder dan één mm roetaanslag. Jaarlijks schoonmaken heeft dus niet echt veel zin, want in al die tijd heeft Ter het één keer laten doen... Ik heb er zelf wel een paar keer aan moeten sleutelen, maar volgens mij worden die jongens die onderhoudscontracten afsluiten voor CV-ketels slapend rijk. Maar bijna niemand wil in de kou zitten en steeds kunnen douchen. Voor die schijn?zekerheid hebben de mensen heel wat over. Zelfs helemaal gestript is de wamtewisselaar nog maar net de trap af te zeulen. Ik schat ongeveer 30 kg. We zijn toch nog ruim op tijd voor de sluiting van de milieustraat en kunnen dan aan het opbouwen beginnen.

Een beetje weinig foto's gemaakt deze week. Dit is eigenlijk de enige... Misschien volgen er nog.

Hoe oud kan je ketel zijn? Serienr 1 uit 1979... Ouderwetse degelijkheid.

Ik heb van het internet een installatiehandleiding van de ketel geprint, maar die is voor de gesloten versie van de ketel. Gelukkig hebben wij een open versie, want anders had ik nog een dubbele afvoerpijp moeten organiseren. Het meeste ljkt wel te kloppen, alleen zit de gasaansluiting aan de andere kant. Ik twijfel echter over de drinkwateraansluiting. Bij wat volgens de tekening de koudwateraansluiting zou moeten zijn, zit een thermokoppel en wat valt daar nu aan te meten? Eerst bij buurvrouw Lies nog eens gekeken hoe het daar zit, maar die heeft een spiksplinter nieuwe HR keten en die heeft op beide leidingen een meetaansluiting! Ik besluit ze net als de gasaansluiting ook maar spiegelbeeldig aan te sluiten. Het lukt aardig om alle leidingen weer aan de oude aanslutingen in het huis te krijgen. Beetje pijpen buigen en wat knelkoppelingen en alles is gefixt. Alle aftap- en ontluchtingspunten dichtdraaien en de ketel vullen. Leidingen nog natrekken en het lekt bijna niet meer. Alleen de retourflow van het ketelwater uit het huis blijft met een druppel in 10 s nadruppelen. Bakje eronder en het water er op gezet. Dat zit allemaal dicht en we kunnen weer naar de WC.

Toen eens kijken in de gebruikershandleiding, die ik ook van Internet heb, hoe het in bedrijf stellen gaat. Die begint met het uitleggen van de werking van de ketel en bij zin drie heb ik hem door... De ketel houdt de tappot op temperatuur en als er warm water getapt wordt, stroomt er koud water door de aanvoerleiding. Dat wordt gemeten en de ketel schakelt dan de driewegklep om naar warmwaterbedrijf en houdt de tappot op temperatuur... Dus toch verkeerd aangesloten... Shit. En inderdaad de temperatuur van het warme tapwater schommelt tussen normaal en koud, zoals je beredeneert als het verkeerd zit. Gaan we morgen mee verder. Eerst lekker uit eten ter gelegenheid van ons 27 jarige huwelijk. Bij restaurant Hazelbach uiteraard, waar we met ons trouwen ook gegeten hebben. Sinds een paar jaar een wokrestaurant, maar we hebben het toch ook naar ons zin.

Zondag de druk er weer af en de twee leidingen verwisselt. Dat gaat gelukkig net. Zelfs nog een kleine verbetering aangebracht in de plaats van de doorstroombegrenzer in de koudwaterleiding. Die moet eigenlijk verder van de ketel zitten. Waarom is me een raadsel, maar goed. Daarna werkt alles prima. Nog even uitzoeken hoe precies de kamerthermostaat aangesloten moet worden, zodat ook de spaarschakelaar voor het warme water weer werkt. Ik moet hem op bijna helemaal op maximum zetten om de ketel aan te laten slaan. Vreemd... Het blijkt dat de instelweerstand in de thermostaat voor deze ketel op een veel grotere waarde moet staan dan voor de oude. Blijkbaar liep er te veel stroom en verwarmt die ook het bimetaal van de thermostaat, zodat er een terugkoppeling ontstaat... Na bijstellen conform de instructie gaat het prima. Lekker warm water en warme radiatoren.

Ter nog geholpen met het afkitten van een paar scheurtjes in de aansluiting van gipsen binnenwandjes op de betonnen scheidingswand. Daarna inpakken en naar de Klaverhof.