Weblog Klaverhof week 6 10-2-2008

Opmeten en waar ik 2002 mm besteld heb is de hoogte 1980. Ook op de sticker op de ruit staat 2002. Pffft... Dat wordt overdoen. Toch maar vastgezet, dan kunnen we alvast de poezen weren uit onze slaapkamer.

Maandag staat Mermans al om acht uur op de stoep. De chauffeur hoeft blijkbaar niet te carnavallen. Hij meldt dat in Prinsenbeek alles één grote papierbende is en dat er nog groepjes mensen voor de kroeg staan te hijsen. De grote glasplaten samen naar boven gedragen en de kleintjes in de huiskamer geparkeerd. Ter gaat naar haar werk en ik haal eerst de balustrade uit elkaar. De glasplaat is best redelijk alleen te plaatsen. Past in een keer in de sponning. De sluitlat in op maat gezaagd, zodat de plaat redelijk klem zit. Dan de bovenbalk aftekenen. De groeven zitten links en rechts blijkbaar niet exact gelijk, dus of de groef in de bovenbalk zou schuin moeten lopen, of de groef moet zo breed, dat hij aan beide kanten net past. Dat laatste lijkt een veel aantrekkelijker optie, want schuin zagen zie ik niet echt zitten. De groef wordt vijf mm breder dan de glasplaat dik is. Na montage rammelt het nog wel wat. De ruimte vervolgens gevuld met tochtstrip, waarvan we bijna een kilometer over hebben. De dopjes op de palen en het zit behoorlijk goed.

Dan de lange plaat in het hoge raam. Gaat er goed in, maar dan krijg ik het warm, want de ruit haalt de bovensponning niet...

Dan de geharde glazen plankjes voor de spiegelkast in de badkamer. Die zitten ook vreselijk ruim! Het zal toch niet waar zijn? Nee, niet. De lengte klopt met de sticker en dan bedenk ik me dat de plankdragertjes ook nog tussen de plankjes en de zijkant van de kast komen. Er een setje tussen gezet. Zit nog steeds vrij ruim, maar dit is te harden.

Tenslotte het matte plaatje in de WC boven. Eerst de mal er bij gehouden om te kijken wat de voorkant is en hoe hij er in moet. De mal past, maar het glas net niet. Hoe kan dat nu weer?? Nog een keer kijken, plaatje draaien, het wordt er alleen maar beroerder van. Dan de mal er nog eens naast gehouden en preciezer gekeken. Eén van de hoeken is 4 mm te groot.

Om nu met twee plaatjes retour te gaan vind ik ook wat, dus hier maar een stukje hout weggehakt. Het ziet er niet uit, maar het zit uiteindelijk toch niet in het zicht.

Daarna past het keurig en het bereikte effect is ook heel aardig. We moeten nog wel goed kijken hoe we het licht maken boven het plaatje, maar je kunt al zien dat het best aardig kan worden.

 

Mermans toch maar gebeld om te melden dat de ene glasplaat veel te klein is en dat die waarschijnlijk vervangen moet worden. Er zijn geen beslissers aanwezig en ik wil ook eerst Linde vragen wat ze er van vindt. Later bedacht dat ik de onderste en bovenste sponning kan vervangen door een stukje schijnlog van 20 mm ipv lijstmateriaal van 15 mm. Dat scheelt 10 mm en dan is het te harden. Nog later kom ik er achter dat ik bij het maken van de lijst geen rekening heb gehouden dat de lijst aan de bovenkant breder moet is. Dat is bij een stijl en regelwerk wandje ook niet functioneel, maar de andere kozijnen zijn ook zo afgetimmerd, dus het is mooier voor de uniformiteit. Dat 's-avonds alvast maar eens uitgevoerd en dat kan ook prima. Ik bedenk dat ik ipv vervangen Mermans ook om een korting kan vragen ter compensatie van mijn extra werk. Dat vinden ze als ik bel ook prima en voor het ruitje van de WC beneden ga is 50 euro ex btw minder betalen.

Woensdagavond in onze slaapkamer de kabels met drie halogeenspotjes opgehangen die in Hellevoet in de huiskamer hingen. Ze moeten nog wel aan en uit met een stekker in de gang, maar het is wel fijn om na bijna twee jaar licht in de slaapkamer te hebben. Alleen de bedlampjes was toch wel een donkere beweging en we waren vaak met een zaklamp in de weer om wat te zoeken. Donderdag de bedrading erbij getrokken en nu kunnen ze ook op de normale manier aan. Ook nog twee stopcontacten erbij gezet en aangesloten, dus dat is ook gefikst. Alleen op zolder nog een stopcontact voor de verlichting erbij plaatsen en dan is dat ook klaar.

Vrijdag tot laat over gewerkt, want er lagen grote stapels af te handelen rapporten. We hebben de afgelopen weken twee schietbanen in bedrijf gehad en de achterstand met autogordels schieten is goeddeels ingelopen. Dat levert echter ook een verhoogde stroom rapporten op, dus dat is even een tandje bijzetten met zijn allen.

Zaterdag eerst lekker lui geweest. 's-Morgens komen Wendy en Marcel op de koffie om te bespreken wat er zoal nodig is aan leidingwerk voordat de vloeren dicht gaan. Even later schuift Marja ook nog aan. Daarna een ritje Praxis. Lekker op de fiets. Nog even met Hein de stukadoor bijgekletst over zijn aanbouwproject. Die gaat de komende week de vloer van het huis en het terras storten. 13 kuub beton en kan dan de lucht in. Ik heb voor de gein een led inbouwspotje meegenomen van de Praxis om te kijken of dat wat is voor boven de matte ruitjes in de wc's. Het is maar 1.5 W, maar je hebt ook wel heel weinig licht... De besparing t.o.v. een spaarlamp is gevoelsmatig minimaal, want je hebt 3-4 lampjes nodig om eenzelfde hoeveelheid licht te produceren. Hooguit is de levensduur beter. Het is wel prettig dat ze meteen starten en er niet zo lang over doen om op niveau licht te gaan geven.

Ter heeft donderdag een gehard glazen plankje voor de douche van Linde en de matte plaat veiligheidsglas voor het plafond van de wc beneden opgehaald. De tweede is nu inderdaad erg goedkoop (< 10 euro), maar de andere des te duurder. Veel extra bewerkingskosten voor de mooie afgeronde hoeken. Als we de plaat in het plafond gezet hebben (past perfect), dan merk ik meteen dat de deur moeilijker open en dicht gaat. De zaak is bijna luchtdicht geworden. Zondag de aanzuigbuis van de wtw door het plafond in de wc gevoerd. Ik had gedacht dat de deur wel weer normaal zou gaan, maar dat is niet het geval. Het scheelt wel, maar het zuigt nog steeds flink. De drempel sluit zo krap op de deur aan dat ik ook denk dat de afzuiging niet veel effect zal hebben. Moeten we misschien nog wat dunner maken. Dat is niet fijn, want hij is niet veel dikker dan 8 mm. Heel veel kan er dus niet meer af.

De rest van de zondag besteed aan het maken van de lijst aan de binnenkant van het raam in de badkamer. Ook hier geschipper. De lijst moet flink dun, anders klemt de douchedeur bij het openen naar buiten. Een uitgefreesde verdieping om het scharnier in weg te laten vallen is niet zo mooi, dus gaan we eerst voor een dunne lijst. Dat wordt dan 15 mm, maar dan met een sponning van 11 mm voor de tegels, rest een flapje van 4 mm waarmee de lijst over de tegels valt. Erg ielig en kwetsbaar. Moeten we misschien toch vervangen op termijn en maar een veer laten bij het scharnier. Omdat ik ook nog de verkeerde latten smaller zaag, moeten er twee opnieuw, dus krijg ik het niet af.