Weblog Klaverhof week 7 17-2-2008

Veel overgewerkt. Woensdag met Tom bij Sven aan de badkamer gewerkt. Tom is donderdag ook nog blijven werken en het frame van het tussenwandje is nu klaar. Kan de kamer van Roy eindelijk afgemaakt worden en hoeft die niet meer bij Sven in de huiskamer te slapen... Donderdag naar de nacht van Gaia. En Gaia is dan niet ons buurmeisje, maar de satelliet die in 2011 gelanceerd wordt om in vier jaar 1.000.000.000 sterren, voornamelijk van de Melkweg, ieder zo'n 70 keer te meten. Dan moet er nog een jaar of wat gerekend worden en komt de 3 dimensionale sterrenkaart in 2020 openbaar ter beschikking. De Nacht van Gaia is een minisymposium van de Nederlandse Vereniging voor Ruimtevaart, die dit soort zaken geregeld bij TNO organiseert omdat wij aan veel ESA missies een bijdrage leveren. Heel erg leuk, vooral de lezing van Meta de Hoon een studente die met twee mede-studenten hoogstwaarschijnlijk een exo-planeet (een planeet buiten ons zonnestelsel, dus bij een andere ster) heeft ontdekt. Wat een enthousiast mens! Vrijdag met Linde aan het groenplan gewerkt. Daarvoor moest eerst de kettingzaag in elkaar gezet worden, want ik had een vervangingsset van drie kettingen, een zwaard en een aandrijfsprocket gekocht. De ketting loopt niet lekker en het tandwiel blijkt de verkeerde steek te hebben. Rene de Regt gaat vrijdagavond nog een nieuwe voor me regelen. Kunnen we zaterdag alsnog aan de slag. In verband moet die tegenslag eerst maar het schonen van het talud van de paddenpoel aangepakt. Daarmee zijn we in een dag klaar. Morgen verder.

Er ligt een mooi laagje ijs op het water van de paddenpoel.

Vanmiddag met Stin gebeld waarvan ik het telefoonnummer deze week ineens op internet tegenkwam. Een paar dagen tegen aan zitten hikken, maar na ongeveer dertig jaar voelt het meteen goed. We maken een afspraak op de Klaverhof.

Met het nieuwe kettingwiel loopt de zaag perfect. We gaan het laatste stukje van groenplan 2004 doen. Het stukje bij de pruimenbomen. Ter is werken, dus eerst alleen met Linde. Na de koffie helpt Leander ook mee. De trekker wil niet starten door gebrek aan accucapaciteit. Lader erop en morgen weer proberen. De zware bomen die mogelijk over de nette rijen met appelbomen van de buurman kunnen vallen slaan we daarom maar oven. Die moeten met de trekker in het gareel gehouden worden. Toch nog wel wat schade veroorzaakt bij de buren. Een paar kleine takjes van een appelboompje af en op één plek de bovenste spandraad gebroken. Tak stak net te ver uit.

Ook pakt de kettingzaag bij het uitlopen een keer mijn nieuwe, wijde werkspijkerbroek. Dan trekt hij dus naar je been en met net een nieuw zaaggarnituur heb je dan een probleem. Je voelt alleen dat er aan je broek getrokken wordt, maar dan loopt er even later iets vochtigs over je been. Toch maar even naar binnen en er een verbandje op gedaan. Hechten lijkt me niet nodig, want er zitten toch al meer gaten in mijn been. Bovendien houdt dat het werk erg op. Ter zal wel mopperen dat ik net een broek zonder gat had.

Aan het einde van de dag zijn we halverwege dit stuk en is groenplan 2004 klaar. Morgen verder met 2005...

's-Avonds is Wienand op bezoek, die even op Sicilië was om proef te rijden met een Hyundai... Zo gebeurt hier steeds wat. Ook nog even bij de buren geweest om mijn zorgen over de kruipruimteventilatie te bespreken. Gaan ze wat aan doen. De fundatiemuren zijn helemaal klaar en het wachten is op de systeemvloer. Leander gaat naar een vriendin in Roosendaal naar een dance-party. Hij heeft zelfs gedanst! Ik ga hem halen in Roosendaal, want de laatste trein is al weg. Helaas blijkt van Selwyns fiets in de stationsstalling het voorwiel verdwenen te zijn. Weer 100 euro naar de knoppen. Ik ben boos.

Zondag wil Ter ook mee helpen. Zeven uur op, zondag ontbijt met afbakbroodjes en iets over acht naar buiten. Het heeft flink gevroren. De paddenpoel ligt dicht met ijs en op de drinkbakken van de schapen zit plak ijs van een paar centimeter dik. De trekker doet het nog steeds niet omdat Linde de kabel naar het oplaadapparaat uit de stekkerdoos heeft getrokken. Ter laat de schapen op de hoge wei los lopen. Als ik de kettingzaag start hobbelen ze wel een beetje verder op, maar na een dag zijn ze blijkbaar al een beetje aan het geluid gewend. Je ziet op een afstandje alleen Njord met zijn horens boven het gras uit steken. Ze weet ze weer snel binnen hun eigen wei te lokken voordat ze naar haar werk gaat.

 

Het werk is eigenlijk simpel.
Je zaagt wat bomen klein. Wat in de kachel kan leg je op een stapel.

De rest van de takjes pak je op ...

en leg je op een rij.

 

En de takken zaag je op lengte en ruim je op.

 

Na de koffie start de trekker wel. We halen de zware bomen weg die we gisteren overgeslagen hebben en maken de hele 100 meter bij de pruimenbomen af. Als ik een struik die alweer wat dik geworden is afzaag, kan ik de overhangende takken niet weghalen, omdat die met de punten in de grond vast gegroeid zijn. We hadden al opgemerkt dat er twee rijen stonden en dachten de eerste rij te snoeien en de volgende rij een andere keer. Bleek nu dat de boom zich zo vermenigvuldigd. Eigenlijk loopt hij met stappen van 1-2 m over het terrein heen. Ik bedenk me dat je hier ook erg onblij van zou kunnen zijn, want een stammetje maakt wel 3-4 kinderen en dat zou ook zo maar erg uit de klauw kunnen lopen. Voorlopig vinden we het leuk, maar kunnen de boom niet vinden op de determineerkaarten van Veldwerk Nederland. Moeten we verder op zoek in een echte flora.

We komen ook dit voormalige konijntje tegen. Hopelijk heeft hij hier prettig geleeft.

Later helpt Leander ook weer mee en doen we de volgende 100 m langs de boomgaard van buurman Rommers.

 

 

Als ik binnen kom gaat het nog goed, maar als ik even met een drankje op een stoel gezeten heb, kan ik bijna niet meer lopen van de pijn in mijn rug. Je tilt en bukt wat af op zo'n dag.

Aan het einde van de dag is ook deze groenwal af.