Weblog Klaverhof week 15 13-4-2008

Maandag een goed deel van de dag bij Ben aan het klussen geweest op zijn nieuwe computer om diverse dingen in te richten. We gaan pas tegen vieren naar de trein. Ter naar Ermelo om met Ron van haar kleinkinderen te genieten en ik naar huis. Als we op het station in Deventer op het bord staan te turen waar de treinen gaan vertrekken komt er een glunderende Nardy de trap op gelopen. Die is op weg naar huis via Enschede. Ik kan binnen vijf minuten weg via Nijmegen en Ter gaat even later via Zwolle. De rest van de week niets aan het huis gedaan, maar wel elke avond voor TNO aan het werk geweest. Vrijdagmorgen eerst met Ter de spirea van het voorterrein verplaatst naar de groenbak. Daarna nog een paar uur werken en boodschappen doen totdat Linde komt. Ter is inmiddels op het terras de afwerkplanken van de deurlijsten op de overloop aan het lakken. Het is echt mooi weer, dus dat gaat prima buiten.

Daarna met Linde aan het werk aan de eetkamertafel. Die begint al aardig af te raken. Gedurende de week was Frank nog geweest om wat van zijn gereedschap terug te lenen en toen we naar de tafel keken bleken de sluitlatten aan de kopse kanten die ik er pas in gezaagd had wel heel erg vast te zitten. Door er een grote lijmtang op te zetten kon ik ze er weer uitwringen. Goed dat het eikenhout is, want met grenen zouden de planken aan de zijkant wel erg beschadigd zijn geraakt. Als je daarna de lat naast het gat houdt is hij een halve mm te lang! Als we vrijdag verder gaan, is hij twee mm te lang. Blijkbaar is het hout toch nog aardig aan het krimpen, dus blijkbaar wel behoorlijk vochtig. We maken ze opnieuw pas en kunnen daarmee tevens een laatste maatprobleempje corrigeren dat er nog inzat. We lijmen ze er in, maar dat gaat niet echt goed. Eigenlijk te weinig lijmtangen om beide latten voldoende te klemmen. Dus maar weer uit elkaar en alle klemmen aan één kant gebruikt. Dat gaat beter. Uiteindelijk hoeft het toch maar een uur geperst te worden. Dus een uur later de andere kant. Nog even bij de Praxis om nieuwe lijm te helen en de kijken of er al weer enkele raampjes voor het schakelmateriaal zijn. Ik zie het meteen, het assortiment is veranderd! Geen Neon meer. Navraag levert op dat het heel misschien te krijgen is. Naar later blijkt alleen een drievoudig raampje, dus geen 8 enkelvoudige raampjes, noch de stopcontacten die we nog nodig hebbeen voor de toekomstige uitbouw aan de zijkant. Dat is dus echt ellende, want nu komen we met verschillend schakelmateriaal uit en hebben we ook een partijtje over zonder bijbehorende raampjes. K-bouwmarkten met hun mode artikelen!

Zaterdagmiddag volgens afspraak bij Joy de kast die bij mijn bureau hoort opgehaald. Die had ze helaas dus nog niet leeg gemaakt... Alles in stapeltjes op haar bed gelegd. Dat wordt dus werken als ze terug komt van haar werk in de stad... De kast gaat keurig uit elkaar. Eerst alle planken er uit. Dan de bovenkant, die kan er zo afgetild worden, want die zit alleen met acht deuvels vast. Daarna de kast naar voren halen en de achterpanelen losschroeven. Daarbij komt afwisselend een zijpaneel en een achterpaneel los. Alles in de aanhangwagen met dekens en ligmatjes er tussen en naar huis. 's-Avonds komen EP en Jolien op bezoek om alle verjaardagen te vieren. Linde gaat aan het koken, ik haal de aanhanger leeg en Ter maakt de delen steeds schoon. Dat vlot aardig en tegen de tijd dat het eten klaar is zit de kast in elkaar. Nog gauw met zijn alleen opruimen. Leander maakt met de stofzuiger de kamer schoon en 10 minuten voor tijd is alles aan kant...

Zondag prachtig weer om de planten die we gekregen hebben een plaatsje in de voortuin te geven. Eerst nog twee boompjes verwijderd. Een scharminkelige meidoorn en een uit zijn krachten gegroeide vuilboom. We slopen ook de oude hoefslag van Frank die onlangs half in elkaar gestort is. De houtwormen hebben al de helft voor ons gedaan. De rest maar in een vuurkorf op het voorterrein aangestoken terwijl we bezig zijn. 's-Avonds zijn alleen de spijkers over.

Een roodborst is een nest aan het bouwen is op de balk boven de voordeur. Hij maakt steeds een tussenstop op een van de lage takken van de Lindeboom voor het keukenraam. Hij heeft het vandaag wel te verduren. Een vuur voor zijn deur, mensen die in en uit lopen en met een kettingzaag aan het werk zijn en dan nog drie katten die gezellig bij de werkzaamheden komen kijken. Ik zie hem eigenlijk niet meer, maar als we na het werk binnen zijn en ik sta in de keuken, dan is hij weer aan het werk. De andere dag blijkt het grootste deel van het aangedragen materiaal naar beneden gevallen te zijn. Het vormt een 50 cm hoge stapel achter ons laarzenrek. Dat zo'n klein vogeltje zoveel zooi aan kan dragen...

We verplaatsen een boompje, planten twee rododendrons en een krent die we van Erik Paul en Jolien gekregen hebben en acht kruidige plantjes die Hetty heeft geschonken. Nog zeven planten en de vijf struiken van Ben te gaan.

Van de tafel monteren we zondag nog de zijlatten aan de onderkant voor het opdikken van het blad. Het mag wel een beetje robuust lijken en dat wordt hij denk ik ook wel, want het is al een heel gewicht om hem te keren voor een tafeltje voor 80 * 100 cm... We maken nog een begin met het verlijmen van de poot. Dat gaat niet helemaal naar wens, want we dachten dat zonder veren te doen. Gevolg is dat er op drie van de vier plekken een randje van een mm zit waar we weer van af moeten zien te komen. Zouden we eigenlijk van dikte moeten schaven, maar Frank heeft de stekker van de schaafmachine overgezet op de betonmolen om aan zijn keukenuitbouw te werken... Misschien toch maar een nieuwe stekker gaan halen.