Weblog Klaverhof week 24 15-6-2008

Hooi op zwaden geharkt

Eigenlijk het afgelopen weekeind al het hooi op zwaden gereden. Want met John de Regt afgesproken dat hij het deze week perst. Ook hier blijkt dat je als boer moet leren. Ik heb tweede hands een Lely Lotus gekocht omdat die kan schudden en op zwaden kan rijden. Erg handig, maar het hooi wordt door twee schijven met doornen opgepakt en in het midden opgegooid of bij elkaar gelegd. Dat betekent wel dat de onderlinge afstand van de zwaden ongeveer gelijk is aan de breedte van de machine. En dat is een meter of 3.5. Krijg je wel heel veel zwaden en moet de loonwerker veel rijden om alles te persen. Dat kost veel tijd en is dus duur. Daarom met wat gemodder steeds twee rijen wat dichter bij elkaar gelegd en die dan weer samen geharkt. Met de apparaten die je ook wel ziet met meerdere wielen vertikaal, die het hooi van elkaar overnemen, breng je alle hooi naar opzij en kan je feitelijk alles steeds over de breedte van de machine opschuiven en net zo weinig zwaden maken als je zelf wilt. Heb je wel twee machines nodig...

John heeft hij dinsdag gelukkig kunnen persen, want er wordt weer regen opgegeven. 's-Avonds samen met Leander alles van de weiden gehaald en een berg van gemaakt. Eerst even met de zeis een plekje vrij maken.

Hooi is geperst
Even met de zeis een stukje vrij maken Leander voert het maaiwerk af

Met de zitroosters van de boot op de palletheffer, kan er een pak of twintig op. Als ze niet te zwaar zijn komen de voorwielen dan nog net niet van de grond. De laatste pakken erop stapelen terwijl de trekker doorrijdt vat aan het einde van de avond niet meer mee... Uiteindelijk hebben we 82 pakken, terwijl het gras niet echt hoog stond. Ik ben benieuwd of de schapen het willen eten en of de paarden van de buren het lusten. Dat is wel nodig, want zelf hebben we maar een pak of 15 nodig gedurende de winter.

Er kunnen 20 pakken op de heffer De oogst van dit voorjaar