Weblog Klaverhof week 36 7-9-2008

September al weer. Ik vind dat ik dit jaar het huis af moet hebben. En buiten is toch ook nog wat te doen. We moeten nu toch echt wel een beetje haast maken. Ik wil mezelf geen deadline aanpraten, maar ik ben toe aan wat rust en als de plannen met het koelhuis ook nog gerealiseerd moeten worden, dan moet het huis geen jaar meer duren.

Zondag begonnen aan de andere kopgevel. Ook hier ligt de kantbalk dieper dan de logwand en moet dat verschil opgevangen worden, opdat de schijnlogs in één vlak komen te liggen. Hier lopen de rachels niet door naar beneden en maak ik daarvoor aan weerszijde van elke vloerbalk twee blokjes. Omdat de vloerbalken tot buiten de gevel doorlopen, is de kantbalk niet één balk, maar bestaat eigenlijk uit klossen tussen de vloerbalken. Daardoor hebben de blokjes allemaal een andere dikte. Stuk voor stuk opmeten en zagen uit een restant van een log. Daar ben ik ook de maandag zoet mee. Daarna de schijnlogs. Vooral de onderste twee planken is een heel werk. De betimmering begint onder de balken van het balkon, dus daarvoor moeten allemaal uitsparingen gemaakt worden. Gelukkig zitten de meesten haaks, maar een stuk of vijf zijn wat scheel getrokken. Daarvoor moet de uitsparing dus ook scheef lopen. De onderste plank bestaat uit vier delen. Twee korte en twee lange, steeds lopend tussen twee logwanden. Een precies meetklusje. Ik houd de planken één cm vrij van de balken, zodat er tussenin nog wat geschilderd kan worden. Ik kan twee kleine planken er in maken en de eerste lange aftekenen.

Woensdag heb ik weer puf om na het werk nog wat zaagwerk te doen. Nu is het al snel donker en het weer is ook niet geweldig. Daarom de zaag opgesteld in het koelhuis. Maar hij werkt niet meer! Steeds weer valt de zaag stil als ik de schakelaar loslaat. Spanningsverlies over de lange kabel? In het weekeind ging het ook al vreemd en moest ik de schakelaar ingedrukt houden totdat de zaag helemaal op toeren was gekomen. Dan maar weer naar Linde's kamer in huis. Helaas precies hetzelfde. Blijkbaar werkt het houdrelais voor spanningsverliesdetectie niet meer goed. Volgens de verkoper zaten er nog wat regelingen in de machine. De doos met elektrawinkel open gemaakt. Heb ik weer plezier van mijn doos met speciale bitjes, die ik laatst op de bonnefooi gekocht heb. Hier zijn torqueschroeven met een pikkie in het midden gebruikt. Er blijken naast bedrading slechts twee componenten in te zitten. Keurig met fabrikant en typenummer er op. Eerst maar eens op internet opgezocht. Prima te vinden. Is niets geheimzinnigs. De ene is een houdrelais, dat zorgt dat de zaag niet meer vanzelf opkomt als de spanning weggevallen is. De andere component is een EMI filter voor ontstoring. De schakelaar uitgebouwd en bij het bekijken komt er iets zaagsel uit gedwarreld. Er zal toch niet zoveel in zitten dat de luchtspleet van de magneet te groot geworden is om voldoende kracht te hebben? Het geval is prima uit elkaar te halen en jawel, veel zaagsel zit er zeker niet in, maar net onder het metaalplaatje dat door de magneet wordt aangetrokken om de schakeling in stand te houden zit een klein beetje zaagsel. Alles goed schoongemaakt en in elkaar gezet. Hij werkt meteen weer als vanouds. Alleen even de schakelaar indrukken en de machine loopt aan. Eigenlijk raar dat niet voor een beter dichte schakelaar is gekozen. Verbeterpuntje voor meneer DeWalt aan zijn D27105. Het betreffende type schakelaar Tripus 306P000 was de eenvoudigste van een serie waarbij ook schakelaars met een hoge IP klasse zitten.

Donderdag overwerken tot 10 uur en als een speer naar huis voor de laatste bus. Ik bedenk dat de buren morgen op vakantie gaan. Zouden ze vroeg weg moeten of kunnen we ze nog een fijne vakantie wensen? Als ik langs fiets om half twaalf is er nog licht van bouwlampen en actie. Toch maar eens kijken. Blijkt dat de steigerhandel zijn spullen morgen terug komt halen. Alles is al wel afgebroken, maar de pijpen staan nog overal rond de bebouwing en moeten in frames gelegd worden. Verder nog twee palletbakken met klemmen te vullen en nog wat rondslingerende steigerplanken verzamelen. En dan nog wat vakantiespullen bij elkaar zoeken en vroeg naar Schiphol. Om 7 uur hebben ze in Chaam afgesproken. Dat is geen doen, dus meehelpen. Lekker zeulen na een dag hoofdpijnrapportjes. Wel zwaar dat stalen steigermateriaal. Drie lengtes vind ik wel het matje en vooral de in lengte verstelbare dwarspijpen, die daartoe dubbel zijn uitgevoerd zijn echt zwaar. Ter belt kwart over 12 waar ik uithang, want die weet dat ik met de laatste bus allang thuis had moeten zijn. "Klussen bij de buren, zodat ze met nog een beetje slaap op vakantie kunnen". Iets over één uur zijn we klaar en doen we nog een biertje. Klus geklaard.

Vrijdag verder aan het werk met de kopgevel. De tweede plank zit boven de balken. De maat daarvan kan worden overgenomen van de onderste. Die moeten er dan wel weer even af, maar dat kan want ze zijn geschroefd omdat er een kabel achter loopt voor de buitenverlichting. Zaterdag kan ik dan verder met de gevel. Nu gaat het gemakkelijker. Het werken boven valt ook niet tegen met de lange planken. Als de balkondeuren allebei open staan en de plank aan de andere kant in de bovengang steekt is het goed te doen. Het plateau van de steiger kan nu op de balken gelegd worden om over te lopen. Ik krijg dit af tot boven de eerste gording. Daar moet ergens een lamp komen. Die zijn alleen nog niet uitgezocht, dus houdt het hier op totdat we lampen hebben en precies weten waar het gat voor de kabel in de planken moet komen. Zondag ondanks de regen de andere kant gedaan.

Daarna nog voorbereidingen getroffen voor de maandag klus: CV afmaken. Bij de badkamer van de jongens de nieuwe decorradiator alvast aangesloten. Stalen pijpen op maat gemaakt tot aan het plafond waar het pijpwerk dat de installateur gemaakt heeft ophoudt. Daarbij weer een domme fout met het aftrekken van twee maten gemaakt. Achteraf mazzel dat de ene pijp korter is dan bedoeld. De tegeltjes in de doucheruimte houden ook 7 cm onder de bovenkant van de logwand op, dus het plafond moet toch wat lager. En nu kon ik de elkaar kruisende pijpen gemakkelijker aansluiten...

Als ik 's-avonds laat in de keuken kom om op te ruimen zit er een naaktslag op de broodplank! Waar kan die nu vandaan komen? Ik zou geen gaatje weten. Grapje van Leander misschien? De volgende dag zit er weer een. Nu op de vloer. Als Ter dinsdag thuis komt vraag ik het haar en zij heeft er ook al een stuk of drie verwijderd. Alleen dan in de WC, dus het is ook niet dezelfde die steeds terugkomt... Een dag later zit er weer een op de vloer en sindsdien is het over.