Weblog Klaverhof week 37 14-9-2008

Maandag verder met de CV. Eerst aftappen, daarna de drie radiatoren aansluiten. Daar had ik zo'n handig hulpstukje voor gekocht waar de installateur nooit wat mee deed... Aftappen zonder waterballet. Mooie aansluiting gemaakt met een oude wasmachineslang en een Gardena hulpstuk. Helaas laat je zo niet de leidingen leeg lopen, maar juist de radiator zonder de leidingen leeg te laten lopen. Eigenlijk het complement van wat ik wil dus.

Daarom eerst maar wat via de aan te sluiten pijpen weg laten lopen en daarna - nadat ik een goede slang gevonden heb in de berg zooi in het koelhuis - de rest via een nippel bij de aansluiting van de vloerverwarming. Eigenlijk is het aftappen van de installatie niet echt voorzien. Bij de koffie vragen we ons ook af of de vloerverwarming eigenlijk wel afgetapt kan worden. Het laagste punt zit ergens in het beton...

Een van de koppelingen is net te klein. Dus eerst nog even naar de installateur om die te ruilen. De flexibele aluminium pijp die van binnen en van buiten met kunststof is bekleed, wordt met speciale knelfittingen bevestigd aan vaste delen als de radiatoren of stalen pijp die voor het zichtwerk gebruikt is. Voor het op maat maken van de pijpen heeft de installateur een speciale kniptang en daarna nog een apparaatje om het einde mooi af te werken. Hij gaat dan gemakkelijker in de koppelingen. Ik moet helaas zagen met een ijzerzaag en dan met een scherp mes wat afbramen. Na wat proberen lukt het toch wel redelijk. Een keer verpest ik nog een O-ringetje van een koppeling, maar daarvan ligt er nog een passende in de voorraad.

Onder: de aangesloten decorradiator in de badkamer van de jongens. Nu kan dus ook het plafond afgemaakt...

Bij de radiator in de kamer van Linde weet ik me weer een keer te verrekenen. Correctie maatje er bij geteld in plaats van afgetrokken. Daardoor is een pijpje eigenlijk 3 cm te kort. Ik zit niet goed in mijn vel. Heb er zo'n hekel aan als ik zulke domme fouten maak. Ik krijg er hoofdpijn van. Door de radiator eerst wat lager op een blokje hout precies boven de aansluitpijpen, die uit de vloer komen, te manoeuvreren lukt het toch om de aansluitingen te maken. Daarna onder de dakoverstek nog zoveel mogelijk aan de pijp verbogen om ruimte te krijgen. Daarna als geheel, aan de radiator in de ophangbeugels getild. Ik moet hard trekken, maar het lukt net. Het had ook niet een mm korter moeten zijn!

De radiator in de grote badkamer gaat gelukkig helemaal goed. Al doende leert men blijkbaar. Vullen en dan maar overal ontluchten en kijken of het nergens lekt. Een koppeling in de badkamer beneden moet even nagetrokken worden, maar de rest is allemaal in een keer dicht. Alle radiatoren een keer of drie ontlucht en daarna de ketel opgestookt. Dat gaat ook goed al is het een kwartier later wel bloedheet in huis met de ketel op vol vermogen en alle radiator helemaal open. Ze worden allemaal warm en daar is het om te doen.

Ik merk dat mijn linkje naar de Wikipedia pagina van Sophie niet meer werkt. De pagina is recent verwijderd. Je kan traceren hoe dat dat gaat. Het is een hele procedurele regelpartij. De pagina wordt eerst "Marked for deletion" gezet en dan kan er nog een paar dagen bezwaar gemaakt worden. Afhankelijk van dat resultaat kan een andere administrator de pagina daadwerkelijk verwijderen. Alles wordt vastgelegd en is op Internet traceerbaar. Ook achteraf kan je ook nog bezwaar maken. Heb ik allemaal niet veel aan.

Ik ga wel en nieuw linkje uitzoeken naar een aardige site. Dit filmpje is wel leuk... Foto's genoeg op internet, maar vaak een hoog mode gehalte. Deze vind ik zelf wel mooi.

Woensdag heb ik eerst uitgerekend hoeveel planken ik nog nodig heb om de tweede kopgevel af te maken. 5.8, dus moet ik er nog 5 in de verf zetten. Vanavond de achterkant alvast gedaan met Vallti Opaque. Donderdag de andere kant met Akvacolor Kantarelli 5054 geschilderd. Gezien het weer moeten ze drogen in de koelcel, dus ik hoop dat ze het weekeind niet al te erg kleven. Het tweede megablik van 10 liter is nu bijna op.

Vrijdag tot 14:30, dus veel te lang gewerkt voor TNO... Bij de schapen de brandnetels weggehaald met de zeis. Twee dagen later zijn ze verdwenen. Ze eten de brandnetels gemaaid wel, maar aan de plant alleen het hele jonge blad. Ter heeft de schapen gehoed van de week. Met wat voer staan ze allemaal zo weer in de wei, alleen de twee kleintjes Birk en Raff niet. Dat is nog lastig om ze te pakken te krijgen en over het hek te zetten.

Zaterdag Linde is op lampenjacht gegaan. Ze komt thuis met twee bewegingsschakelaars voor de verlichting bij de voordeur en voor de lampen aan de zijkant. Ik besteed de rest van de middag om bij de voordeur alvast de elektra aan te leggen. Het licht bij de voordeur kan nu met de hand worden geschakeld en het schakelt ook automatisch aan via de bewegingsschakelaar. En er komt een extra stopcontact om extra verlichting met Kerstmis op aan te sluiten.

Linde vindt nog een hele grote bruine kikker op de tegels voor de tussendeur naar het koelhuis. Dat lijkt niet de goede biotoop voor een kikker, dus die brengen we naar zijn maatjes in de paddenpoel. Hij spartelt eerst nog wel en beetje, maar als ze hem boven het water houdt, heeft hij er helemaal geen zin meer in. Vast watervrees.

Doet dan net of hij het gaat proberen, maar nee hoor. Uiteindelijk zet ze hem er zelf maar in.

Hij zwemt dan zo vlug mogelijk naar de kant en blijft daar zitten.

Voor de lampen op het balkon is eigenlijk niets fatsoenlijks te vinden. Gelukkig heeft de Praxis in Breda nog een tweede lamp voor buiten. De laatste... "Er komen er misschien nog binnen." Afwachten maar. We zien deze lampen ook wel zitten voor op het balkon. De twee die we hebben maar eens provisorisch gemonteerd op verschillende plekken om te kijken hoe dat er 's-avonds uitziet. Verder vinden we 's-avonds meerdere internetwinkels met dezelfde Essex lamp van Massive. Overigens nagenoeg voor de zelfde prijs als bij de Praxis. We zullen die dus altijd wel bij kunnen krijgen en kiezen daarom maar voor die lamp. Kunnen we zondag verder met de kopgevel, nu we weten waar het gat voor de kabel gemaakt moet worden.

Ik maak zondag net de wand af. Met de steiger door de draagbalken van het balkon, waar je vanuit de kamer van Linde zo op kan stappen, is het wel veel gemakkelijker dan bij de andere kopgevel. Een stuk minder te klimmen. Toch 's-avonds last van mijn knieën. Linde schildert alle roeden die nog moeten één keer. De meesten kunnen op hun plaats blijven hangen, maar voor die van de badkamer is een hulpconstructie bedacht.