Weblog Klaverhof week 38 21-9-2008

Nu de steiger er toch nog staat eerst het bovenste stukje van de kopgevel voor de tweede keer geschilderd. Een ook de gordingen voor de eerste keer. Met een vol blik verf van negen liter moet je wel heel rustig bewegen op de steiger, anders klotst het over de rand... Maandagmiddag toch nog even naar Helmond voor een vergadering die ik vergeten ben af te zeggen. Die blijkt bij aankomst gecanceld te zijn, toen we nog even vlug een bakkie deden voor ik weg moest. Daar wordt je vrolijk van niet? Nu kon ik nog wel de jarige collega Mark feliciteren en nog wat aan de inventarisatie van de PC's doen die deze week vervangen gaan worden. 21:30 naar huis, dus toch nog een hele dag gemaakt.

We hebben even niet zo'n goed idee hoe het raam van de badkamer geschilderd kan worden. Linde haalt daarom de raampjes van de badkamer er uit, zodat ze die binnen kan schilderen en door de raamopening ook de buitenkant van het kozijn kan doen.

Woensdagavond schilder ik de helft van de kopgevel. Om acht uur zie je echt niet veel meer en moet er gestopt worden. Dat wordt meer een weekeindklus. Ik dacht nog de raampjes van de badkamer een tweede keer te doen, maar er was ook nog een klusje voor de baas te gaan en die krijgt voorrang. Donderdagmorgen is het behoorlijk dauwig bij de bushalte. Ik hoop maar dat mijn schilderwerk daar niet onder te leiden heeft. Het is gelukkig geen glansverf. Ik ga al om half twee weer weg, want we gaan naar het theater. Marathon vertelling van Odysseus door Paul Kooij van 16:00 tot 22:00 met diner tussendoor. Moet ook een keer kunnen. Selwyn heeft vorig jaar ook voor deze voorstelling gewerkt. Toen was alleen het tweede deel over de thuiskomst van Odysseus op Ithaka. Nu beide delen achter elkaar.

Er is vast mooi weer opgegeven, dus vrijdag een begin gemaakt met de montage van het Velux dakraam in onze badkamer. Eerst maar eens goed de inbouwinstructies lezen. Dan blijkt dat de onderkant ten opzichte van de pannen op een vaste maat moet zitten. Daardoor komt het raam hoger dan was voorzien. Terry kan nu alleen met een opstapje naar buiten kijken. Eerst nog maar eens met Autocad in de weer geweest om precies de situatie uit te zetten. Het zou toch vervelend zijn als het niet kan kantelen omdat het raam de wand aan de andere kant raakt. Het is ook zo klein... Dat blijkt echter heel erg mee te vallen. Wat niet meevalt, is om precies aan de binnenkant af te tekenen waar buiten de pannen zitten. Daarom eerst maar een gat gemaakt dat rondom 30 cm kleiner is.

Dan buiten de juiste pannen er af. Daartoe maar eens geprobeerd de oude trap van TNO in de goot te zetten. Dat blijkt prima te gaan. Wel moeten de roosters een beetje opschuiven, maar het houdt goed. Handig voor toekomstig onderhoudswerk. Daarna precies de juiste maat uitgezet. Waterpas en niet evenwijdig aan de gording. Dat scheelt toch wel 5 mm. Het valt niet mee om boven je hoofd een beetje nauwkeurig te zagen. Het kleine gat met de grote afkortmachine gedaan en dat ging toch wel hier en daar 5 mm naast het streepje. Daarom het grote gat met de Festo van Frank gemaakt. Steeds eerst de liniaal op het dakbeschot geschroefd en dan zagen. Later blijkt dit heel erg nauwkeurig te zijn. We hoeven geen enkele correctie aan te brengen om het raam precies te laten sluiten.

Kleine gat zagen.

Eerste doorkijkje.
Het is zo ook al erg licht.

De inbouwinstructie bevat geen letter tekst, maar alleen plaatjes. Dat is uiteraard handig voor de verkoop in meerdere landen, maar ik vind het nog best lastig. Er zijn bovendien drie inbouwinstructies, die elkaar deels overlappen. Er is er één bij het raam zelf, één bij het inbouwpakket en één bij het optionele isolatiepakket. We bellen bij plaatje 2 één keer voor de zekerheid naar Velux, maar kunnen het verder allemaal zelf uitvlooien. Het had 's-avonds dicht kunnen zijn, maar vanwege het mooie weer laten we het maar open. We hebben tijden niet zo lekker geslapen. Flink koud en met het winterdekbed. Zaterdag verder en ergens in de middag is het helemaal klaar.

 

Het kozijn en de eerste delen van
het installatiepakket zitten er in.

 

Schuin gemonteerde goot voor de afvoer van lekwater tussen de pannen boven het dakraam.

De dakpannen kunnen niet aan hun reguliere haakje hangen, want dat zit aan beide kanten niet bij de panlat, maar boven het metaal van het inbouwframe. Door het schroefgaatje door te boren kan ik ze met een stuk ijzerdraad aan de bovenliggende panlat hangen. Lijkt me ook een prima oplossing. De halve pannen die we nodig hebben, slijpen we met de haakse slijper en een diamantschijf zelf door. Ter helpt met koelwater en dan gaat het eigenlijk ook prima. Hoef je geen zaagtafel voor de huren. De aansluiting aan de bovenkant is niet helemaal super omdat de pannen niet goed op elkaar aansluiten. De pan die op het inbouwframe ligt, ligt toch wel een heel eind hoger en daardoor blijft er een gaatje over. Het is vast wel waterdicht, want de overlap is flink groot. Bij de eerste flinke bui maar eens in de gaten houden.

 

Pannen hangen aan een draad.

 

Op de dakkapel staat een boel rood water. De afvoerroostertjes verzamelen een hoop vuil.

Eindschoonmaak

Even zonnen, dan kan het raam er in.

Weer een klus klaar!

Het raam werkt prima. Zeker in de bovengang en ook op de trap is het ineens goed licht. Ook in de benedengang is het duidelijk een stuk lichter geworden. Waar je eerst al gauw het licht aan moest doen, is dat denk ik niet meer nodig.

Zaterdag ook nog het tweede deel van de kopgevel aan de balkonkant afgeschilderd. Zondag een beetje uitgeslapen. Daarna vlug aan de gang met het schilderen van het badkamerkozijn en de raampjes. Ze zitten weliswaar aan de minder belaste kant van het huis, maar nu de raampjes er toch uit zijn, lijkt het mij verstandiger om ze maar en extra laagje te geven. De buitenkant geschilderd door vrij op de pannen te staan. Gaat eigenlijk ook wel. Wrijving genoeg. Daarna de steiger weer opbouwen voor de andere kopgevel aan de kant van het koelhuis. Dat lukt precies nog voordat we moeten eten. Alleen de onderrand nog een keer en de aluminium lijst onder het driehoekraam terug schroeven en dan is er weer een klus af. Het wordt nog wat dit jaar.