Weblog Klaverhof week 39 28-9-2008

De aluminium strip onder het driehoekraam gemonteerd. Goten en platte daken schoongemaakt. De roostertjes in de afvoerpijpen bleken veel afval van de bomen te verzamelen. Die daarom maar eens weggelaten. De dakoverstek van de dakkapellen opgemeten en alle onderdelen voor de aftimmering gezaagd. Dit zijn de eerste Finse schroten die ik verwerk. Wat is dat toch ook weer fantastisch hout. Lekker dik 14 mm breed 110 mm werkend, vettig en kaarsrecht. De delen tussen de dakbalken zijn zo klaar, de stukken die op de hoeken moeten komen kosten vier keer zoveel tijd door de schuine zijden, waardoor ook de lengte moeilijk te meten is. Marja geholpen met het uitzetten van de waterlijn voor haar boot. Met de nieuwe laser. Doet het wel goed, alleen op de zwarte onderwaterverf zie je echt heel erg weinig van de laserlijn. Als we wachten tot een uur of acht gaat het. Je moet er eigenlijk een statief bij hebben dat exact waterpas te stellen is, zodat je het ingestelde vlak vasthoudt bij het verdraaien van de laser.

Veel kleine plankjes

Het weekeind schilderen. Eerst opmeten en berekenen hoeveel schroten we nodig hebben voor de dakoverstekken van het huis. Dat zijn er 20 van 5.10 en 60 van 4.20 m. Daarna de delen voor de dakoverstek van de dakkapellen en alle lengtes in de Vallti Base gezet. Door het mooie weer kon dat lekker buiten. De korte stukjes voor de dakkapellen met hun uiteinde in het blik gedompeld en dan het middendeel met een brede platte kwast in een paar halen goed nat gemaakt. Uit laten lekken in een oud blik en daarna wegleggen om te drogen. Daar wil straks geen houtwurm meer van snoepen.

Schilderen De helft ligt te drogen
Droogplaats in de container

Zaterdag eerst nog wat kleine klusjes gedaan om wat dichter bij de 24 uur droogtijd te komen. Daarna achterkanten in de Vallti Opaque. Die is zeker in het zonnetje na een uur of drie wel droog. Ik kan daarom ook op zaterdag nog alle stukjes voor de dakkapellen en de planken voor de luifel aan de voorkant in de transparante Vallti Akvacolor zetten. Dat droogt een eind slechter. 's-Nachts is het best koud en vochtig. De helft leggen we daarom in de container en de andere helft past net op het plateau van de steiger onder het dakoverstek. Hopelijk wordt het dan niet te nat.

Op een balk en 's-nachts onder het dakoverstek.

Aan het einde van de dag hebben we alle kleine delen en de helft van de lengten gedaan. Het blik is nog net niet leeg, maar veel zit er niet meer in. Hebben we toch echt veel plezier gehad van ons gratis blik van 9 liter verf.

De schroten staan in de zon te drogen

De schroten staan in het zonnetje te drogen.

Deur op slot anders wordt het domino...

Van binnen is dat ook een grappig gezicht

Grappig beeld door het kleine raam
Isolatiewerken onder de kamer van Linde

Ook nog de luifel aan de achterkant geïsoleerd met glaswoldeken en de rachels voor de schroten aangebracht.

Zondag naar de verjaardag van onze nieuwe schoondochter Nardy in Nijverdal. Foto's van de bruiloft bekeken en met Tom over de perikelen rond de restauratie van zijn bakfiets geboomd. Zijn nieuwe zaagtafel bekeken en zijn vorderingen met het invoeren van de stamboom.

Daarna naar neef Jeroen en Maaike in Voorschoten, waar Ter Maaike een weekje gaat helpen met de kinderen. Omdat Maaike en baby Mathijs na een zware bevalling een week in het ziekenhuis hebben gelegen, had ze nog maar drie dagen zorg en deze week is Jeroen de hele week op stap voor zijn werk. Fijn dat Ter kan helpen. Leander en ik zullen het vast wel zelf redden. Door files op zondagavond! zijn we er pas tegen tien uur zijn maar weer snel doorgereden na een bakje koffie om wakker te blijven.