Weblog Klaverhof week 41 12-10-2008

Maandagmorgen is het ineens een heel stuk beter weer. Ik ga lekker aan de slag. Eerst een set schroten schilderen totdat de droogruimte op is. Dan eerst een bakje koffie bij Frank. Daarna verder met de voorkant van de dakkapel. Ik heb een idee hoe het zou kunnen met de steiger. Die zet ik langs de dakrand met twee horizontale pijpen op de venstbankhoogte van het raam. Dan binnen een balk op de vensterbank en het steigerplateau naar buiten leggen. Dat gaat perfect. Het zal arbotechnisch wel niet verantwoord zijn, maar voor een klimmer is dit goed te doen. Wel blijven nadenken uiteraard. Samen het de oude ladder in de goot is het prima werken. Zowel aan de voorkant als opzij. De overstekjes zitten er redelijk vlot in.

Dakoverstek afgetimmerd

 

Daarna nog de dakrand van de ene dakkapel geschilderd. Dat wordt wel tijd, want er komen al aardig wat droogscheurtjes in het hout. Dinsdag een extra dag vrij genomen omdat het nu redelijk weer is.

Bruggetje vanuit de dakkapel naar de steiger.

Nu de steiger hier toch staat eerst maar met St Marc de hele dakkapel schoongemaakt. Het wordt de hele week mooi weer, dus moeten die maar een keer extra geschilderd worden, samen met de tweede laag van de overstek en de rand.

Soms staan de linden wel in de weg

Bij de dakkapel aan de voorkant is dat een stuk lastiger door de bomen en door de smalle raampjes. Het steigerplateau is daar te breed voor, dus moet het maar met wat planken

Ik krijg het toch de dinsdag net af. Verder nog de derde set planken gezaagd voor de dakoverstek bij het balkon.

Smalle raampjes en een brede dakkapel

Woensdag een halve dag naar Helmond en daar voornamelijk wat klusjes verzameld om thuis af te maken. Daarna gauw weer naar huis om de wei te maaien. De grote wei gaat goed, maar bij de kleine wei schiet de maaimachine in een ploegvoor aan de kant. Maaimachine kapot. Hetzelfde hebben we een paar jaar geleden ook al eens gehad. De schotels waarmee de machine over de grond glijdt, zitten er maar heel matig aan vast en de lagertjes daarin worden flink belast. Ze waren al erg op hun retour en deze belasting is dan te gek. Schotel eraf. Flink wat metaalgruis van de aan gort gedraaide kooi en afdichtingen. De wei is meer dan half af, dus de dieren moeten het maar met wat minder hooi stellen deze winter. Nu is er geen tijd om de machine te repareren.

Dakoverstek balkonzijde klaar

Donderdag krijg ik precies de betimmering aan de balkonzijde af. Er op gezet en voor de tweede keer geschilderd. Steiger afbreken en ik kan nog een begin maken met de volgende serie schroten aan de achterkant te schilderen. Vrijdag gaat Linde daar mee verder en ik schilder de dakkapel bij de slaapkamer van Linde helemaal en die van ons voor tweederde. Bij de achterkant van de laatste plank is het gekregen blik Vallti Opaque verf precies op. Vorige week vond ik dat de herfst begonnen was, maar nu is het net voorjaar. Het lijkt wel of de vogels dat ook denken, want er wordt aardig wat afgefloten in de tuin.

Heel veel planken schilderen

Zaterdag is het alweer schitterend weer. Als we beginnen nog even een fleece aan, maar die moet al gauw uit omdat het te warm wordt. Linde gaat onverdroten verder met schilderen van de planken. Ik maak eerst de dakranden droog om de boeiborden te kunnen schilderen. Er hangen hele dikke condensdruppels aan.

Daarna zaag ik alle planken voor de dakoverstek aan kant van het koelhuis. Bij de koffie rekenen we uit dat er nog 155 m nodig is voor de lange kanten. Dat staat er lang niet. Hebben we ons dan zo verrekend? Gelukkig vinden we nog 9 lengtes in de container waarvan ook de achterkant al klaar is. We kunnen er waarschijnlijk met twee minder toe. Zuinig geweest met zagen en weinig afval door scheuren aan het eind van de planken.

Tweede keer schudden met Friso

Ik kan nog net de dakkapel van onze slaapkamer afmaken voordat Erik Paul en Jolien op bezoek komen met achternicht Nienke en broertje Friso. De kinderen waar Terry vorige week heeft gekraamd, willen ook wel eens zien waar ze woont. Zolang de schaapjes maar aan de andere kant van het hek staan, vinden ze het leuk om ze gras te voeren. Daarna met Friso op de trekker het hooi nog een keer omgeschud. De hoek van de schudder is nu goed afgesteld en de PTO is in de 1040 toeren stand gezet. Door half gas in de derde versnelling te rijden, draait de machine toch maar op 520 toeren en gaat het schudden snel. En hij gooit het hooi mooi hoog op.

De schudder doet het nu goed.

Zal ik het ook durven?

Nienke vindt op de trekker rijden iets te spannend en houdt het bij toekijken.

Als we weer naar het huis lopen ziet Erik Paul bij de paddenpoel een ijsvogeltje. We weten dat er een in het talud van de vijver huist, maar die heb ik ook nog nooit gezien. Blijkbaar zit er nu ook een bij de paddenpoel. Tcch maar eens op de uitkijk gaat staan.

Morgen naar Rotterdam om weer eens een klimwedstrijd te doen. Spannend, voor het eerst met het nieuwe programma. Het is een internet applicatie, maar het netwerk in de klimhal is nogal wrak. Daarom mag ik stand alone met een geleende Mac aan de slag. Die moet dus tevens als database server (SQL Server) en webserver (Apache) fungeren. We zijn benieuwd. Toch wel heel anders dan met je eigen programma de weer te zijn...
De Mac mini deed het perfect. Keurig doosje van 15*15*4 cm die het allemaal doet. Printer meteen aan de praat. Geen enkel probleem met de servers gehad. Alleen printen vanuit FireFox 3.0 wat raar. Na de eerste keer een pagina geprint te hebben is de optie printen dim??? Gelukkig doet Appel P het wel.

Gezellig een hele tijd met mijn oude klimmaatje aan het kletsen geweest en met Marianne die tegenwoordig bij haar vriendje in Reykjavik woont. Ze had nog een half ticket, dus voor deze wedstrijd er nog een keer twee halve bijgekocht. En IJsland is in tegenwoordig. Zij hebben het er ook niet best. Pinnen in Nederland is er niet bij en Valdimar's vader is zo ongeveer zijn pensioen kwijt omdat zijn bank op de fles is.

Nicky de Leeuw wint voor het eerst een topklasse wedstrijd in Nederland. Minnetje verder dan Roman, die alleen de topgreep kon aantikken... Mooie opsteker voor hem. Bij de meiden superfinale tussen Vera Zijlstra en Nikki van Bergen, waarin Vera toch wel flink verder kwam. Nikki heeft het niet zo op kleine randjes. Heeft echter nog tijd genoeg om te oefenen. Nicky, Nikki en Vera kunnen even uitrusten en dan dinsdag op naar Parijs voor het EK.