Weblog Klaverhof week 42 19-10-2008

Maandag is het weer heel mooi en zonnig weer. Ik schilder de dakkapel van de badkamer en - nu de steiger er toch staat - het boeibord aan de voorkant. Daarna het hooi op ruggen rijden opdat De Regt op dinsdag kan persen. Hij heeft eigenlijk geen tijd, want is heel erg met de maisoogst bezig. Linde schildert de buitenlijst van vier ramen en de voordeur. Dat gaat door tot donker. Hopelijk droogt de verf een beetje redelijk op.

Als ik dinsdag thuis kom rijdt ik meteen om langs de wei en zie dat er een rij geperst is en daarna gestopt is. Ik neem aan dat de pers kapot is gegaan en denk dat John daar behoorlijk de pest over zal hebben. Als ik bel krijg ik zijn vrouw aan de lijn die weet te vertellen dat het niet meer ging omdat het te nat was. En inderdaad hij is erg ongelukkig begonnen lang de groenwallen aan de zuid en west kant. Die werpen een lange schaduw over de wei, dus daar is het gras het minste gedroogd. In het midden en aan de andere kant is het behoorlijk droog. De vier pakken die daar geperst zijn hebben ook een normaal gewicht van 18-20 kg, terwijl de natte pakken bijna niet te tillen zijn. Wellicht wel 40 kg. In het donker haal ik nog twee aanhangwagens met los hooi op en vul daarmee de helft van het stalletje van de schapen. Hebben die nu in ieder geval te eten. Daarna de pakken in de aanhanger gedaan en wachten totdat Ter terug is uit Ermelo. We gaan dan samen nog even kijken. Bij de volle maan zou je nu nog prima het hooi op kunnen halen, maar we hebben geen bergruimte meer, dus dat heeft niet veel zin.

Woensdag heeft Ter de pakken hooi uit de aanhanger gehaals en daar is het al behoorlijk warm in. Het is dus al aan het broeien en wat dat betreft heeft John dus gelijk dat het niet ging.

Donderdag avond maak ik nog extra rachels voor de schijnlogs onder de dakoverstek aan de achterkant. Met een bouwlamp is dat nog prima te doen.

Vrijdag doe ik dezelfde klus aan de voorkant en daarna verder met het afschilderen van de boeiborden van de dakkapel van de badkamer en van de kamer van Linde. Die is nu twee keer gedaan en dan ziet het er toch wel prima uit. Daarna verder met de dakoverstak aan de koelhuiskant. Ik kan nog drie van de zes vakken doen voordat het donker is. Morgen de rest en dan weer schilderen. 's-Morgens de buurvrouw op bezoek. Hun dochter kan maar niet wennen aan het Brabantse leven en ze denken er over haar toch maar in Groningen de middelbare school af te laten maken. Weer een weekeindhuwelijk, maar dan andersom. Een moeilijk besluit met veel verliezers. Ter gaat als ze thuis komt er ook nog even langs om te praten. Maar wat voor opties zijn er nu helemaal?

Zaterdag. Als het even kan de dakoverstek aan de koelhuiszijde afmaken. Dat lukt prima. Het duurt wel een tijd, want je verliest veel tijd met het opbouwen en afbreken van de steiger. Timmerend omhoog en dan weer schilderend omlaag is og het meest efficiënt. Ook de buitenlijst van het driehoekraam voor de tweede keer in de verf gezet. Deze kant van het huis is nu af op het schilderen van de boeiborden na. Daarna nog een paar schroten geschilderd die Linde vergeten was. En het mes van de planken gezaagd voor het vertikale deel onder de dakoverstek van de lange kanten. Die kunnen er zondag op. 's-Avonds gezellig bij de buren kaasfondue gegeten ter gelegenheid van het operationeel worden van de nieuwe keuken. Sabrina en Henriëtte zijn er ook, dus we zijn met zijn achten. Past net aan de eettafel.

Zondag is de dakoverstek aan de voorkant aan de beurt. De eerste plank is meteen al flink meten, want daar moeten de gaten in voor de regenpijpen. Ter plaatse ook maar doorgezaagd, want wat er van de plank over blijft is zo ielig dat hij anders toch wel breekt. Bij de volgende plank moeten er hapjes uit voor de oortjes van de logs. Dan twee lengtes makkie omdat het allemaal stukken zijn tussen de oortjes en daarna weer hapjes eruit. Ik krijg het net niet af, want de laatste klus in het donker doen lijkt me niet zo'n goed idee. De bovenste plank moet namelijk over de lengte de juiste breedte krijgen. Bij elke rachel opmeten en dan de plank paszagen in de lengte.

Het gaat niet goed met het bezoek aan de website. Na juli gaat het constant bergaf. Als de trent zich zo doorzet kunnen we in december ophouden... Tussen de bedrijven door bij de koffie het nieuws van het EK in Parijs bekeken. Onze dames en heren hebben het er deze keer niet best afgebracht. Het beste zijn een 12-de plaats bij speed voor Vera Zijlstra en een 18-de plaats bij lead voor Jorg Verhoeven. Nicky heeft het wel goed gedaan met een 40-ste plaats bij lead.