Weblog Klaverhof week 13 29-3-2009

Deze week met Frank afgesproken om de wilgen op te halen die hij in februari bij de Markerplaat in Zevenbergen heeft gekapt. Ze moeten weg van Staatsbosbeheer. Een jaar geleden heeft hij ook al een stuk gedaan en ook nu moet er weer een strook omgezet worden naar hakhout. We hebben als plan om de bomen, die in stukken van 1.25 gezaagd zijn, op de palletheffer achter de trekker uit het perceel te halen en de dijk op te rijden. Die heeft hier een talud dat niet al te steil is. Daar moet de trekker tegenop kunnen rijden. Op de dijk loopt een fietspaadje dat net breed genoeg is om over te rijden. Dan kunnen we daar de stammetjes in de aanhangwagen laden en naar huis brengen. Omdat ik met de trekker niet over de openbare weg mag rijden, huren we een aanhangwagen om hem naar de Markerplaat te brengen. En omdat die toch gehuurd moest worden, maar een hele week. Dan kunnen we de grote hoop bramensnoeisel naar het groencompostbedrijf afvoeren.

Een vracht met verregend hooi staat klaar om afgevoerd te worden

Ter heeft geprobeerd om het illegaal op te stoken, maar het gaf zoveel rook dat dat niet ging. Zo huren we de aanhangwagen al maandag rond de middag en we brengen meteen twee vrachtjes weg. Dinsdag nog een vracht en daarna vrijdag de rest. Halverwege de berg bramen blijkt het zo droog dat ik toch nog een vracht kan opstoken. We ruimen ook nog het verregende hooi op dat de loonwerker vorig najaar niet geperst kreeg en dat daarom nog steeds op de wei ligt. Dat is nog zwaar werk om het op te laden, want het nieuwe gras is er alweer doorheen aan het groeien, waardoor het als het ware verankerd ligt. In totaal brengen we zes vrachten weg met een totaalgewicht van 2140 kg.

De trekker op de aanhanger
Het opladen is gelukt. In de breedte is er wel 2 cm over.
Ik heb even geen rekening gehouden met de palletheffer die ook mee moet... In de lengte hebben we 3 mm over!

Ruimte over 3 mm
Het eerste deel is klaar

Aan het einde van de vrijdag hebben we ook het eerste deel van het terrein opgeruimd. Omdat het droog is vallen de sporen die de trekker maakt nog mee.

Sporen richting de uitganag

Dit moet nog...

Hier lijkt het nog mee te vallen wat er nog ligt, maar of dat op zaterdag zal lukken is de vraag. Er liggen al 19 vrachtjes klaar boven aan de dijk om mee te beginnen.

We hebben drie vrachten hout naar huis gebracht, parkeren de trekker een beetje uit het zicht en vertrekken na zes uur met de vierde vracht naar de warme hap.

Frank en Fransje na een dag werken

19 trekkervrachtjes op de dijk

's-Nachts heeft het flink geregend en dat is te merken. De sporen worden al snel dieper totdat de trekker met de transmissie door de bagger gaat. Uiteraard neemt dan ook de tractie af en ik heb geregeld de sperdifferentieel nodig om er door te komen. Het valt overdag mee met de regen en we kunnen zaterdag vijf vrachten naar huis brengen.

Weer een keer opgeladen

Zondag nog de laatste loodjes. Dat lijkt tenminste zo. Frank en ik gaan vroeg en Fransje pikt na de eerste vracht in. Maar voordat echt de laatste stammen uit de woestenij aan takken zijn gehaald en klein gezaagd is het toch weer etenstijd. Frans en ik hebben het wel iets gemakkelijker en het weer werkt ook erg mee. Halverwege de dag eten we heerlijk onze boterhammen op in de zon. Bakje koffie er bij uit de thermoskan. Het is net zomer.

Plaatje met zon op zondag. Logisch toch?

Het valt wel op dat we zaterdag meerdere mopper-reacties hebben van fietsers die even moeten afstappen en de pachter die komt klagen over ons werk in het algemeen. Op vrijdag en zondag is het mooi weer en blijven er meerdere mensen even staan voor een praatje en is het veel gezelliger. We laten het terrein wel flink beschadigd achter. Diepe sporen en een hele berg takken om op te ruimen. Dat gaat de naturistenvereniging zelf opruimen. Eigenlijk moet ik nog eens gaan kijken of de natuur zich al goed hersteld heeft van onze klus...

En hier is het allemaal om te doen. Veertig kuub hout, waar Frank bijna twee jaar van kan stoken in de tegelkachel.

De houroogst van het weekeind.