Weblog Klaverhof week 22 31-5-2009

Maandag is Selwyn thuis en Ter gaat naar Ronny. Verder gewerkt aan de balustrade. De geschilderde stukken gemonteerd en van de rest op twee na alles op proef kunnen monteren. Nu nog twee steunblokjes aan het dakbeschot voor de glasplaten aan de zijkant.

's-Nachts een geweldig onweer met bijbehorende buien. Het houdt lang aan en ik wordt er wakker van. 's-Morgens een rondje gelopen op het schapendomein. Overal takken uit de bomen gewaaid. Vrijwel allemaal populier en niet al te groot. De onderste tak van een van de populieren naast de poort buigt bijna tot op de grond door. Je kan er nog net onderdoor rijden.

 

Dinsdag morgen met de auto naar het station. Die laat ik daar staan voor Ter, dan komt ze gemakkelijk thuis als ze 's-avonds van Ronny terugkomt. Vlak bij het station is een grote boom omgewaaid en op het kruispunt gevallen. De auto die er naast geparkeerd stond is dubbelgevouwen en de brandweer heeft voorlopig het kruisingsvlak weer vrij gemaakt door overal langs de stoeprand de takken weg te zagen en op te ruimen. Vroeger uit het werk naar huis en naar oma. Samen gegeten en naar Animal Planet gekeken. Als ik bij de bushalte sta te wachten hoor ik een heel gepiep in de bomen naast de halte. Het duurt even voor ik ontdek waar het vandaan komt. Een koolmees is blijkbaar rupsen aan het zoeken op de takken van de boom en brengt die dan naar een jong. Het jong is bijna even groot als moeder. Zodra ze aan komt vliegen pakt hij meteen het eten over en is zij weer weg. Even later blijkt dat het jong niet alleen op de tak heen en weer kan huppen, maar prima van de ene tak naar de andere kan vliegen. Maar zelf eten zoeken is er niet bij. In de andere boom hetzelfde verhaal. Wat een luie mezenkinderen! Ik vind dat de mezen op de Klaverhof eigenlijk als dank voor het voeren gedurende de winter ook wel de rupsen uit de notenboom hadden mogen eten. Dan was hij misschien een stuk groener gebleven. Vanaf de woonboulevard krijg ik een lift van Marcel. Daarna gauw de auto van Selwyn nakijken die naar de APK moet morgen. Koelvloeistof bijgevuld en stadslichtje gerepareerd. De handrem lijkt niet echt geweldig. Met wat proefremmingen haal ik net 15 s vanaf 72 km/h = 20 m/s. Dat is ongeveer 1.3 m/s**2 en de eis is 1.2. Dat is maar net aan. De handle komt ook wel hoog. Eerst op internet gekeken hoe die moet worden afgesteld. Er zit een stelschroefje in de middenconsole. Door de remmingen is de rem bijgesteld en ik ruikt hem. De achterremmen zijn aardig warm. Ik krik de auto aan beide kanten op om te checken of beide wielen remmen. Dat doen ze, dus we moeten er maar het beste van hopen. Ik zet de auto neer bij de garage en gooi de sleutel door de brievenbus. Spannend morgen. Weer met de bus naar huis.

Ter heeft een heleboel spullen mee haar werk. Een collega is gestopt en Ter gaat nu de uitleen en verkoop van hulpmiddelen bij de borstvoeding verzorgen. We zullen niet echt veel onderhands verkopen aan passanten.

Woensdag eerst de tak van de populier opgeruimd. Een kruiwagen hout en een trekkerlading dunne takken om in de groenwal te bergen. Ik loop met Ter een rondje langs de erfgrens om de stormschade op te ruimen. Als we op de schapenwei komen zijn de schapen er niet. Ze komen ons tegemoet bij de doorgang naar de bloemenwei. Ter zegt: "Wat staat daar nu?".

Er staat een ree bij de nieuwe notenboom aan de andere kant van de sloot. Hij is wat aan het eten in de slootkant. We blijven langs het pad tegen de groenwal staan. De schaapjes zijn meegelopen en beginnen rondom ons te grazen. De lammetjes dollen wat rond. De ree denkt blijkbaar dat we bij de schapenkudde horen, want ondanks dat hij elke minuut met een ruk opkijkt en oplettend ook onze kant op kijkt, gaat hij steeds weer verder met grazen. Hij loopt het paadje langs de sloot op naar de paddenpoel en schiet dan ineens weer helemaal terug naar de notenboom. Dan weer aan het scharrelen en uiteindelijk verdwijnt hij in de bramen/meidoorn haag langs het pad. We hebben zeker wel kwartier staan kijken en hebben het koud gekregen. We maken de ronde af en gaan dan een foldertje van Zin Kraamzorg naar Wendy brengen. De deur is open, maar niemand te bekennen. Marcel wordt net wakker van een telefoontje en Wendy komt even later ook thuis. We drinken een bakje koffie en ik help Marcel nog met een graafklus voor de eindinspectie van het huis morgen. Spannend of alles nu in orde is.

Donderdag zelf maar even over de auto van Selwyn gebeld. Hij is goedgekeurd, maar nog wel met een klein lijstje aan extra afkeurpunten. Toch weer 60 euro meer kwijt. Valt nog mee. Als Marlieke met Leander bezig is maak ik de laatste latten op de balustrade en de twee steunblokjes aan het dakbeschot voor de buitenste, driehoekige glasplaten. Als we 's-avonds nog even bij de schapen gaan kijken ziet Ter de ree weer op het paadje staan waar hij gisteren in het bosje verdween. Zelfde verhaal. Als de schapen om ons heen aan het grazen zijn, worden we niet als bedreigend ervaren. De ree scharrelt een tijdje rond en loopt dan de wei op en manoeuvreert de brem tussen zichzelf en ons. Als we een stap opzij doen om hem weer te zien is hij opgelost tussen het gras. Het is mooi om te zien hoe dat werkt in de natuur.

Ter is brood aan het uitdelen. 

Ter is brood aan het uitdelen

In de hoek van de schapenwei staat heel veel vingerhoedskruid. Giftig, maar dat weten ze gelukkig zelf.

Vingerhoedskruis op de schapenwei

Alle lammetjes samen

De lammetjes spelen heel wat af. 

De dames en heren zijn lekker lui.

 De kudde ligt vaak te slapen onder de kastanje.

De buren zijn goed door de eindinspectie gekomen na hun gereedmelding van de bouw. Alleen de paardenstal moet eerst afgetimmerd worden voordat hij wordt goedgekeurd. Gefeliciteerd! nu wij nog, maar dat zit er aan te komen... Vrijdag verder aan het balkon. De laatste twee deklatten gemonteerd. De eiken planken op maat gemaakt voor de bovenkant van de balustrade en de laatste halve latten voor de vlonders gezaagd en afgewerkt. Verder de betimmering van de dakoverstek aangepast aan de balustrade. Zaterdag nog de laatste delen op maat gemaakt, alles weer uit elkaar gehaald om te schilderen. Alleen de eiken delen moeten nog. Het is alweer fantastisch weer en ik moet aan de reparatie van de cyclomaaier gaan denken. De wei moet nu nodig gemaakt worden voor het gras in bloei schiet. Misschien morgen...

Niet dus, alleen het schilderwerk de tweede laag gegeven en het gras gemaaid. Verder met de zitmaaier aan het modderen geweest. Her en der wat schoongemaakt en onderhoud gepleegd. De V-snaar van het maaidek liep vervolgens onder de riemschijf en de rook vloog er af. Dat tijdelijk opgelost door de snaar om te keren. Ook de aandrijfsnaar liep verkeerd langs de spanrol. Die dan maar helemaal verwijderd. Daarna maait hij weer, maar even later alles dood. Zekering door van 30 A. Nieuwe erin van de auto. Hij start weer en het maaidek draait weer, maar bij verhoging van het toerental weer de zekering door. Ik word moe van dat ding. Met de volgende zekering van 25 A verder. Daarmee de machine eerst maar eens onder dak gebracht bij Frank. Gaan we morgen maar verder naar kijken. s-Avonds meegeluisterd met het wekelijkse telefoontje naar Gaia in Zuid-Afrika. Het gaat nog steeds goed met haar. Nog maar een paar weken en ze is weer thuis.