Weblog Klaverhof week 10 8-3-2009

Nardy zwanger

Het grootste deel van de maandag is het prachtig zonnig weer. De lente is echt wel op komst en ik denk dat het de laatste dag is dat we wat in het groen kunnen doen. Eerst nog wat klussen voor TNO afmaken en dan opruimen waar we vrijdag gebleven waren. Het groen van de liguster voornamelijk in het muurtje voor de schapen verwerkt om het een nog dichter uiterlijk te geven. Ze vinden het wel lekker en helpen met opruimen door het op te eten. Zo kom je er ook van af natuurlijk... De hulsttakken houden we apart om in de grond te stoppen langs de lage wei. Als groenblijver wordt het dan wellicht een beetje dichter en kunnen we het zicht op de Esso wat wegwerken.

Door het terugsnoeien van de liguster, kan ik vanuit mijn stoel in de hoek van de huiskamer het tuinhuisje zien, maar ook de schapen op de wei zien lopen. Het ziet er vanaf het rozenlaantje ook wel heel anders uit dan eerst. Hier een foto uit tegengestelde richting als die van vorige week.

Rozenlaantje na de snoeibeurt van de liguster
Hoek van de sloten

Om de hoek bij de kruising van de sloten haal ik alle bomen weg die we een paar jaar geleden te laat hebben afgekort. Eén is helemaal dood gegaan en die laten we staan om de natuur zijn gang te laten gaan. Hij zit al vol met zwammen. Op één na die blijft staan, ziet de rest er ook helemaal niet meer uit. Even verder blijven de meidoorns ook staat naast het kippenhok.

Dat heeft trouwens ter gelegenheid van de verjaardag van Frank er weer zes nieuwe bewoners bij gekregen. Leuke kleine bruine hennetjes. De haan doet nog wel lelijk tegen ze. Die moet blijkbaar eerst een tijdje laten zien wie er de baas is.

De volgende klus is het halveren van een kastanje die wel heel veel licht weghaalt bij Frank. Die staat tussen de fruitbomen en vlak bij de moestuin. Hij kan dus niet in zijn geheel omgezaagd worden omdat dat te veel schade zou geven. Dus een lading bergsportspulletjes te voorschijn halen en stukje bij beetje de boom van een meter of twaalf kortwieken. Bij de stam is hij net te dik voor het zaagblad, dus een cm of veertig. Als we de top eruit zagen en opvangen met een touw, gezekerd met een Grigri aan een andere boom, raakt die nog net met de top de grond. Het blijft toch lastig inschatten. Uiteindelijk lukt het allemaal zonder schade. Wel zonde eigenlijk om dit mooie, duurzame hout voor de kachel klein te zagen. Maar ja, de raamzaag is er niet meer, dus er planken van zagen is geen optie. Frank is nog wel even zoet met het klein zagen van de restanten.

Kastanje bij Frank gerooid
Kort maken voor de houtstapel

 

Vrijdag maai ik de slootrand en de paddenpoel met de bosmaaier. Na een winter buiten gebruik te zijn geweest, is het weer echt een fijn ding om mee te werken! Ter heeft van de Lidl een nieuwe takkenschaar meegenomen. Hij heeft wel een wat zware kop en is niet zo heel handig om de stobben in het talud van de paddenpoel mee te bewerken. Hij knipt wel fantastisch en met weinig knipkracht. Om te snoeien lijkt het me een fraai ding. Ze moet er ook maar een voor Lies meenemen, want die heeft er nog een van ons tegoed.

Rest nog het afkorten van de takken op de juiste maat en het ophalen van het haardhout van de groenwal langs het pad naar de boomgaard.

Hier onder de houtoogst van dit jaar. Niet echt veel (4—5 m³), maar gezien het weer zit het er niet in om meer te doen. Als we de paddenpoel nog maaien is het groenplan voor 2006 af. Aangezien ik één jaar tijdens de bouw afgezien heb van de gemeentesubsidie lopen we één jaar achter. Dat is nog in te halen als we het straks minder druk hebben :-).

Houtoogst 2009

Slootkant mooi schoongmaaid.

Het ligt er weer kaal bij. De laatste boonmpjes moeten nog als het water gezakt is.

Verder trekken we nog wat elektradraad in de slaapkamerkast van Linde. En we zijn een hele tijd bezig met het detailleren van de balkonplanken. Er komt volgende week een aanbieding bij de Boerenbond van hardhouten planken. Die zijn 2.40 m lang en we moeten uitpuzzelen hoe we daar mee uit gaan komen. Het gaat lukken. Als dat nu eens klaar kan komen, dan kunnen we de bouw afmelden

Zaterdag komen Ronny en Pleun op bezoek. Het is een wonder hoe Pleun is opgeknapt. We lopen wat buiten en vullen de bus met hout voor de kachel in Ermelo. Ik verleng eindelijk het pijpje van de kakkapel waardoor we lekkage hebben. Het water liep tegen het schuine dakbalkje aan en daarna zo naar binnen.

Verlegd afvoerpijpje

Vreeman 5 als solitair

Linde is vrijdag langs Westhof de notenkweker in Zeeland geweest. Ze heeft voornamelijk stekken gebracht van de gesloopte Freeman 1 in Utrecht, maar heeft ook nog wat meegenomen. Een nieuwe Buccaneer om ons sterfgeval te vervangen en een vijfde Freeman. Die laatste zetten we als solitair langs de sloot, een paar meter van de plek waar de ree gevallen is.

Zondag maken we de dradentrekklus in Linde's kamer af. Op een gegeven moment zijn de schapen zoek. Na flink zoeken staan ze bij Frank in de tuin. Die vindt het niet echt erg, maar het is wel onrustig. Ik had mijn fiets al gepakt om wat verder van het huis rond te gaan kijken... Gaan we toch maar wat aan doen, want ze worden steeds ondernemender.

Daarna naar Maaike en Jeroen in Voorschoten om hun nieuwe huis eens bij daglicht te bekijken en te zien hoe het met de kinderen gaat. Ter is weer erg in haar schik met Mathijs. We maken voor Tom en Nardy foto's van de familiewieg, want die kunnen ze in september als het goed gaat gaan gebruiken! Laatst waren ze bij ons na een bezoek aan Joseph and the Amazing Multicolour Dreamcoat. Nu is het van Den Haag naar Breda inderdaad een stuk dichter bij dan naar Nijverdal, maar zo heel veel scheelt het toch ook weer niet. Het kwam goed uit dat we nog op waren, want dan konden we meteen de foto's van de wintersport zien. CD in Ter's computer, afspelen en er verschijnt een echo op het scherm. "Oh", zeg ik "die zie ik elke dag op de PC van onze secretaresse Allissa." Ter vroeg zich toen nog een halve minuut af wat een foto van Allissa's baby op haar PC moest en toen begon het door te dringen. Nardy is zwanger en we worden oma en opa. Heel erg leuk en onverwacht. Dat duurt dus weer even voor we in bed liggen...

Baby Martijn
De wieg is wel lang, maar ook lekker smal. De familiewieg in vol ornaat